SG.hu

Ki kell tiltaniuk a 14 év alatti gyerekeket a közösségi oldalaknak Floridában

Egy új floridai törvény azt is előírja, hogy a közösségi alkalmazásoknak a 14 és 15 évesek fiókjainak regisztrációjakor be kell szerezniük a szülő beleegyezését. A Ron DeSantis kormányzó által aláírt törvényjavaslat az egyik legszigorúbb intézkedés, amelyet egy állam hozott annak érdekében, hogy elszigetelje a fiatalokat a közösségi médiaplatformok biztonsági kockázataitól.

Florida az első olyan állam lett, amely ténylegesen megtiltotta a 14 év alatti lakosoknak, hogy fiókkal rendelkezzenek olyan szolgáltatásokon, mint a TikTok és az Instagram, és ezzel olyan szigorú közösségi médiatörvényt léptetett életbe, amely valószínűleg sok fiatal életét felborítja. A Ron DeSantis kormányzó által aláírt mérföldkőnek számító törvény az egyik legszigorúbb intézkedés, amelyet eddig egy állam hozott a fiatalok elszigetelésére irányuló, országszerte egyre fokozódó törekvés során a közösségi médiaplatformok potenciális mentális egészségügyi és biztonsági kockázataitól. A jogszabály egyrészt megtiltja, hogy bizonyos közösségi hálózatok 14 éven aluliaknak létrehozzanak fiókokat, másrészt kötelezi a szolgáltatásokat, hogy megszüntessék azokat a fiókokat, amelyekről a platform tudja vagy feltételezi, hogy kiskorú felhasználókhoz tartoznak. Azt is előírja, hogy a platformoknak be kell szerezniük a szülők engedélyét, mielőtt fiókokat hoznának létre 14 és 15 éveseknek.

Hétfői sajtótájékoztatóján DeSantis üdvözölte az intézkedést, mondván, hogy az segíteni fogja a szülőket az online világ "nehéz terepén" való eligazodásban. Hozzátette, hogy nem a legjobb módja a felnőtté válásnak, ha egész nap a készülékekbe vagyunk "temetkezve". "A közösségi média számos módon károsítja a gyermekeket" - mondta DeSantis. Az új törvényjavaslat "nagyobb lehetőséget ad a szülőknek, hogy megvédjék gyermekeiket". viszont DeSantis korábban megvétózta azt a törvényjavaslatot, amely még szülői beleegyezéssel is megtiltotta volna a 14 és 15 évesek számára közösségi média-fiók létrehozását. A kormányzó szerint a korábbi törvényjavaslat sértette volna a szülők azon jogát, hogy döntést hozzanak gyermekeik online tevékenységéről.

Az új floridai intézkedés szinte biztos, hogy alkotmányos kihívások elé fog állni a fiatalok szabad információszerzéshez való joga és a vállalatok információterjesztéshez való joga miatt. A közelmúltban több más állam szövetségi bírái a szólásszabadságra hivatkozva állították meg a kevésbé szigorú online biztonsági törvényeket, válaszul a NetChoice, egy technológiai iparági kereskedelmi csoport által indított perekre, amely olyan cégeket képvisel, mint a Meta, a Snap és a TikTok. Az ohiói és arkansasi bírák például megakadályozták azokat a törvényeket, amelyek bizonyos közösségi hálózatok számára előírnák, hogy a felhasználók életkorát ellenőrizzék, és a szülő engedélyét kérjék, mielőtt 16 vagy 18 év alatti gyermekeknek fiókot adnának. Egy kaliforniai szövetségi bíró megálljt parancsolt annak a törvénynek, amely bizonyos közösségi hálózatok és videojáték-alkalmazások számára előírná, hogy a kiskorúak számára alapértelmezés szerint a legmagasabb adatvédelmi beállításokat kapcsolják be, és bizonyos funkciókat - például a videók automatikus lejátszását - alapértelmezés szerint kapcsolják ki az ilyen felhasználók számára.

A közösségi média korhatár-korlátozásai mellett az új floridai törvény előírja, hogy az online pornószolgáltatóknak korhatár-ellenőrző rendszereket kell használniuk, hogy a kiskorúakat távol tartsák a platformjaiktól. Az olyan alkalmazások, mint a Facebook, a Snapchat és az Instagram már rendelkeznek olyan irányelvekkel, amelyek tiltják a 13 éven aluliakat. Ez azért van így, mert a gyermekek online adatvédelméről szóló szövetségi törvény (Children's Online Privacy Protection Act) előírja, hogy bizonyos online szolgáltatások szülői engedélyt kérjenek, mielőtt személyes adatokat - például teljes neveket, elérhetőségi adatokat, tartózkodási helyeket vagy szelfi fotókat - gyűjtenének 13 év alatti gyermekektől. Az állami szabályozó hatóságok szerint azonban több millió kiskorú gyermek tudott regisztrálni a közösségi médiában, egyszerűen hamis születési dátum megadásával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vanek úr #10
    Ennek semmi köze az eredeti állításodhoz. Ami az volt, hogy (idézem):
    "Vicces hogy pont a "szabadsag" legnagyobb szoszoloi korlatozzak legjobban a szabadsagot:)"
    Na, erre reagáltam, amit. Semmi köze nem volt bűnhöz (és bűnhődéshez sem). Csak ehhez a kijelentésedhez. Mert hiszen a szabadságot azzal is korlátozzák. Persze viccesen jeleztem, hiszen aki érti, az érti, aki nem, az meg ....
  • kvp #9
    Nem tudom feltunt-e, hogy a kozossegi media cegek vezetoi mit tesznek a gyerekeikkel? A legtobben egyaltalan nem engedik oket internetet hasznalni, majd 12-14 eves kor felett mar igen, de csak szuloi felugyelet mellett. Tehat a szulovel egyutt nezik a netet. Ez nagyon jol bemutatja, hogy mennyire tartjak biztonsagosnak a sajat kozossegi oldalaikat a sajat gyerekeik szamara.

    A kozossegi oldalak mai formai inkabb hasonlithatoak a tobbi fuggoseget okozo dologhoz, mint pl. az alkohol, a cigaretta, a szerencsejatekok vagy a rekreacios drogok. Ha a kozossegi oldalakat engedik a kisgyerekeknek, akkor a tobbi hasonloan nem tul artalmas dolgot, mint pl. a konnyudrogok vagy az alkohol miert ne engednek? A liberalisabb megkozelites az, hogy ha egy kiskoru gyerek mar donthet orvosi kezelesrol, akkor nyugodtan hasznalhat konnyudrokokat vagy adhatja beleegyezeset felnottel valo kapcsolathoz. Ebben a felfogasban mar egy 1 eves gyereknek is lehet sajat kozossegi media account-ja, csak a valos eletkorat es szemelyes azonosito adatait hasznalja.

    A konzervativ megkozelites a kozossegi media cegek tulajdonosainak a sajat gyerekeik eseteben hasznalt szabalyait szeretne megkovetelni minden szulo es gyerek reszerol. Mivel a szulok nem hajlandoak ezeket a szabalyokat betartani, a gyerekek meg nem vonhatoak felelossegre, a blokkolas mellett dontottek. Sok esetben az adott oldal sajat szabalyzata sem engedi a kiskoruak regisztraciojat, de ez kb. olyan szinten volt eddig ellenorizve, mintha a dohanyboltban megkerdeznek a 6 eves gyereket, hogy ugye 18 ev folotti vagy? Ha erre azt mondja, hogy igen, akkor kiszolgalnak. (tudom, hogy a valosagban tobbnyire kiszolgaljak oket, de a torveny nallunk is szigorubb lenne)

    Torvenyhozasi szempontbol a gyerekek hozzajarulasi koranak levitele vagy eltorlese sokkal egyszerubb. Senki sem kovet el buncselekmenyt ha egy kiskoru mar szabadon es autonom modon donthet orvosi, szexualis es egyeb temakban. A kozossegi media hasznalata kiskorukent csak egy a fenti dontesek kozzul.

    "amúgy amelyik fiatal nem tud magának kamu szülői belegyezést csinálni vagy nem képes magát mondjuk 17 évesnek hazudni az meg is érdemli, hogy ne jusson fel egy közösségi fórumra."

    Meg lehetne oldani, de azt igenyli, hogy minden felhasznalot lehetoleg biometrikus uton azonositsanak, minden belepesnel es/vagy tartalom megosztasnal. Erre tokeletes pl. az uj EU-s egyseges szemelyi igazolvany, aminek a digitalis hasznalatat kotelezove lehetne tenni minden oldal eseten. Ha nem az az ember ul a gep/telefon/stb. elott akinek a szemelyijevel be van lepve a keszulek, akkor nem engedi hasznalni a netet. Ez megoldana a nevetelen kozossegi medias tartalmak problemajat is. Mind a feltoltott, mind a tovabb osztott tartalmak eseten latszana, hogy kiknek a kezen ment at. Egy ilyen rendszerben szoftveresen korlatozni a kiskoruak hozzafereset mar eleg trivialis lenne. Az EU pont ilyen net hozzaferesi rendszer bevezeteset tervezi, bar egyes EU-s birosagoknak nem tetszik a teljes transzparencia a netes aktivitasok teren es az ujjlenyomatos felhasznalo azonositas sem feltetlen szimpatikus nekik, pedig ezt mar par eve bevezettek a szemelyi igazolvanyokba es az utlevelekbe.

    A fenti vedelem megkerulese miatt a VPN-ek tiltasara is szukseg lenne, de ezt egy nagy EU-s tuzfallal meg lehetne oldani, Kinaban is joreszt megoldotta a helyi torvenyek megkerulesenek problemajat. Aki meg megis megkeruli, az eleve buncselekmenyt kovet el.

    ps: A teljes liberalizacio minden teren sokkal egyszerubbnek es gazdasagi szempontbol elonyosebbnek tunik. Amelyik szulo nem fogja a gyereke kezet, az azt csinalhatna amit akarna mar egeszen kiskoratol.
  • Sequoyah #8
    Nehez eldonteni hogy szerinted a gyilkossag es rablas nem bun, vagy pedig a kozossegi media hasznalata bun... Pontositanad hogy melyik is?
  • t_robert #7
    Amúgy mennyivel jobb lesz, ha gyerek nem a közösségi médiát nyomogatja, hanem kimegy az utcára ráérő idejében bandázni meg drogozni?????
  • t_robert #6
    Nagyjából még Don Quijote is nagyobb eséllyel harcolt a szélmalom ellen, mint hogy a tiniket letiltsák a közösségi médiáról. Ezzel az erővel akár vödörrel is lehetne vizet hordani a tengerbe.... amúgy amelyik fiatal nem tud magának kamu szülői belegyezést csinálni vagy nem képes magát mondjuk 17 évesnek hazudni az meg is érdemli, hogy ne jusson fel egy közösségi fórumra. :)
  • Macropus Rufus #5
    értem amit írsz és igazad van, de azért az érdekes, hogy alkoholt nem vehet 21 éves koráig ua. meghalhat a hazájáért mint katona 18 évesen :)
    Mondjuk itt a vietnámi háborúra gondolok pl.
  • duke #4
    Kitor a forradalom.
  • Vanek úr #3
    Így van. A rohadékok még tiltják a gyilkosságot, a rablást, meg még ki tudja mennyi dolgot! Ja, meg gyerekek nem vehetnek se alkoholt, se cigit, se drogot! Nem is értem, miért nem omlott már össze az egész országuk...
  • noland #2
    Holnap szabin leszek, sétálással töltöm, felmegyek a Gellért hegyre, aztán leugrok egy sörért. Szabaccsá' :D
  • Sequoyah #1
    Vicces hogy pont a "szabadsag" legnagyobb szoszoloi korlatozzak legjobban a szabadsagot:)

    De ha mar csinaljak, akkor ilyen betarthatatlan szabalyok helyett inkabb az iskolakbol kene kitiltani az okostelefonokat.