SG.hu

Ausztrália alsó korhatárt tervez a közösségi média használatára

Az ausztrál kormány azt tervezi, hogy idén alsó korhatárt vezet be a közösségi média használatára, a fiatalok túlzott képernyőhasználatának veszélyeivel kapcsolatos aggodalmak közepette.

A politikusok a képernyőfüggőség által okozott potenciális károkat a cigaretta és az alkohol okozta károkhoz hasonlítják, ezért a 13 és 16 év közötti korhatárt meghatározó jogszabály azt jelentheti, hogy a gyerekek többé nem férhetnek hozzá az olyan oldalakhoz, mint a TikTok és az Instagram. Ha megvalósul, ez lehetne az egyik első ilyen kezdeményezés világszerte. Anthony Albanese, Ausztrália miniszterelnöke azt mondta, hogy a szülők "betegre aggódják magukat” a gyermekeik közösségi médiahasználata miatt, és hogy az ország tinédzsereinek jóléte "elsődleges”. „A szülők azt akarják, hogy a gyerekeik ne a telefonjukon, hanem a focipályán legyenek, és én is ezt akarom” - mondta az ABC televíziónak.

Mivel világszerte egyre nagyobb nyomás nehezedik a technológiai cégekre a tizenévesek közösségi médiafüggősége miatt, a képernyőhasználat várhatóan kampánytéma lesz a jövő évi ausztrál választásokon. Az ország ellenzéki liberális pártja a megválasztását követő 100 napon belül bevezetné a 16 éven aluliak közösségi médiahasználatának tilalmát. Dél-Ausztrália állam máris előrehozta a tervezett jogszabályt, amely arra kényszerítené a közösségi médiavállalatokat, hogy korlátozzák a hozzáférést a fiatalabb felhasználók számára.

A kormány közölte, hogy a héten megkezdi azt a 6,5 millió ausztrál dolláros kísérletet, amelynek keretében olyan rendszert tesztelnek, amely megakadályozza a pornográf weboldalakhoz való hozzáférést, és korlátozza a fiatalabb felhasználóknak a közösségi médiaszolgáltatások használatát. A liberális párt bírálta a legújabb tervet, és több részletet kért a korhatárról és a használat korlátozásának módjáról. Az sem világos, hogy mi minősülne közösségi médiaoldalnak, illetve hogy a jogszabály kiterjedne-e az olyan üzenetküldő eszközökre, mint a WhatsApp vagy a Facebook Messenger, az olyan játékokra, mint az Animal Crossing és a Roblox, valamint az olyan streaming szolgáltatásokra, mint a Twitch.


A Meta - az Instagram és a Facebook tulajdonosa - a múlt héten egy parlamenti vizsgálat során elmondta, hogy támogatná azt a jogszabályt, amelynek értelmében az Apple-nek és a Google-nek - mint az alkalmazásboltok üzemeltetőinek - ellenőriznie kellene a telefonhasználók életkorát, és a szülők engedélyét kellene kérnie a közösségi médiaalkalmazások letöltéséhez. De egyesek megkérdőjelezik a közösségi média életkor-ellenőrzési rendszerének bevezetésének megvalósíthatóságát. A korábbi kormányzati kezdeményezéseket felhígították vagy elvetették.

Dana McKay, a melbourne-i RMIT Egyetem oktatója szerint a gyermekek közösségi médiahasználatának általános tiltása negatív hatással lehet a fiatalokra, akik egyre inkább a közösségi médiát használják személyiségük meghatározására egy olyan korban, amikor a szülők egyre kevésbé hagyják őket felügyelet nélkül szocializálódni. "Megértem, hogy a szülők félnek, a közösségi média félelmetes lehet, de a gyerekek kitiltása az utolsó nyilvános térről nem segít” - mondta. „"Milyen problémát próbálunk megoldani, amire a gyerekek kitiltásának törvénybe iktatása a megfelelő módszer?” - mondta. A gyermekek közösségi médiához való hozzáférésének korlátozására irányuló lépés McKay szerint negatív reakciót válthat ki a választókból, akik ezt állami túlgondoskodásnak érezhetik.

Ausztrália az elmúlt években több fronton is nyomást gyakorolt a technológiai cégekre, többek között kezdeményezte, hogy a Google és a Facebook is fizessen a hírekért, és jogi lépéseket tett Elon Musk X nevű cégével szemben, hogy távolítsa el az oldalról az erőszakos felvételeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!