SG.hu

Bocsánatot kért a szülőktől Mark Zuckerberg

A törvényhozók szerint a gyerekek nincsenek biztonságban a közösségi médiában, és a technológiai vezérigazgatók ismét ígéretet tettek arra, hogy kezelni fogják a helyzetet. Az eseményen megjelent Jason Citron, a Discord vezérigazgatója; Evan Spiegel, a Snap vezérigazgatója; Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója; Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója; és Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója. Az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán tettek tanúvallomást, "A Big Tech és a gyermekek online szexuális kizsákmányolásának válsága" címmel. Az elnökválasztás közeledtével - és mivel az állami törvényhozók ellopják a reflektorfényt szövetségi kollégáik elől - a Kongresszus nyomást fog gyakorolni a technológiai vállalatokra.

A közösségi média nagyágyúit a Kongresszus faggatta arról, hogy termékeik milyen kockázatokat jelentenek a fiatalokra nézve. A Meta, a TikTok, a Snap, a Discord és a korábban Twitter néven ismert X vezérigazgatóinak meghallgatása időnként érzelmessé vált, két vezérigazgató bocsánatot kért, a szenátorok pedig kemény kérdéseket tettek fel. A közösségi média által károsított emberek családjai hatalmas erőnek bizonyultak a mai meghallgatáson. A vezérigazgatói vallomásokon való nevetés, a sziszegések és a csend pillanatai révén a szülők álltak középpontban, akik szerint gyermekeik a közösségi média miatt szenvedtek vagy haltak meg. Az emberek fényképeket és plakátokat tartottak fel, ezzel fokozták a feszültséget, és egyes esetekben úgy tűnt, hogy táplálják a törvényhozók támadásait a vezérigazgatók ellen. A kongresszus számos technológiai vezérigazgatói meghallgatást tartott már eddig, de most minden más tényezőnél jobban befolyásolta az eseményt, hogy ennyi szülő volt jelen a teremben.

A meghallgatás kezdetén a bizottság lejátszott egy videót, amelyben gyerekek arról beszéltek, hogy a közösségi média platformokon zaklatják őket. Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója felállva kért bocsánatot a meghallgatáson részt vevő családoktól. "Sajnálom mindazt, amin keresztül kellett mennetek" - mondta. "Senkinek sem szabadna keresztülmennie azokon a dolgokon, amelyeket az Önök családjai elszenvedtek, és ezért fektetünk be olyan sokat, és folytatjuk az iparági szintű erőfeszítéseket annak érdekében, hogy senkinek ne kelljen átélnie azokat a dolgokat, amelyeket az Önök családjainak el kellett szenvednie." Válaszul Josh Hawley missouri republikánus szenátor felszólította Zuckerberget, hogy milliárdosként "kárpótolja" azokat a családokat, akiknek gyermekeit érintették a platformjai. "Az önök terméke embereket öl" - mondta Hawley Zuckerbergnek.


A kaliforniai demokrata szenátor, Laphonza Butler felszólítására a Snap vezérigazgatója, Evan Spiegel is bocsánatot kért azoktól a családoktól, akiknek gyermekei meghaltak, miután kábítószert vásároltak a Snapchaten. "Nagyon sajnálom, hogy nem tudtuk megakadályozni ezeket a tragédiákat" - mondta Spiegel, mielőtt részletezte volna, milyen erőfeszítéseket tesz a cég a fiatal felhasználók védelmében.

Marsha Blackburn szenátor szembesítette Zuckerberget a Meta belső dokumentumaival, amelyek szerint a vállalat 270 dollárra becsüli egy tinédzser felhasználó élettartamának értékét. "Hogy juthatott egyáltalán eszedbe ez a gondolat? Ez megdöbbentő számomra" - mondta Blackburn. A közönség soraiban jelen voltak gyerekvédelmi csoportok, és felkérte őket, hogy álljanak fel. Amikor ezt megtették, kiderült, hogy "Többet érek, mint 270 dollár" feliratú pólókat viselnek. "A gyerekek nem prioritás Önök számára, hanem csak termékek." - mondta Blackburn Zuckerbergnek a feszült szóváltásban.


John Kennedy louisianai republikánus szenátor szerint a Meta platformjai az "információk gyilkos mezejévé" váltak, ahol a felhasználók "egy kérdésnek csak az egyik oldalát látják". "Több mint 2 milliárd embert győztél meg arról, hogy minden személyes adatukat - minden egyes darabkáját - kiadják, cserébe azért, hogy láthassák, mit vacsoráztak szombat este a középiskolai barátaik" - mondta. Zuckerberg szerint viszont az emberek értik az alapokat, hogyan működik a közösségi média.

Amy Klobuchar minnesotai demokrata szenátor láthatóan feldúltnak tűnt, amikor olyan szülők történeteit sorolta fel, akiknek gyermekeit a közösségi médiaplatformok károsították, köztük olyan fiatalokét, akik öngyilkosságot követtek el, miután online ragadozók fenyegették őket. "Annyira elegem van ebből" - mondta Klobuchar. "Már 28 év telt el a web megjelenése óta. Egyetlen ilyen törvényjavaslatot sem fogadtunk el, mert mindenki kettős beszédet emleget. Itt az ideje, hogy valóban elfogadjuk őket."

A törvényhozók a TikTok vezérigazgatóját, Shou Chew-t többször is faggatták cége az anyavállalaton, a ByteDance-en keresztüli Kínához való kapcsolatáról, valamint arról, hogy a platform mekkora hozzáférést és befolyást biztosít a kínai kormánynak. Egy alkalommal Chew azt mondta Tom Cotton arkansasi republikánus szenátornak, hogy "véletlen egybeesés" volt, hogy egy nappal azután nevezték ki a platform vezérigazgatójává, hogy a Kínai Kommunista Párt kínai internetes befektetési alapja 1%-os részesedést vásárolt a ByteDance-ben, és így helyet kapott a leányvállalat igazgatótanácsában.

Hawley szenátor a szingapúri származású Chew-t a vállalat Kínához és annak kommunista pártjához fűződő kapcsolatairól is kérdezte, egy másik esetben pedig Ted Cruz texasi republikánus szenátor kérdésére Chew az 1989-es pekingi Tiananmen téri mészárlást "tömeges tiltakozásnak" nevezte. Bár Chew jellemzése az eseményről pontos, kihagyja az azt követő, a kínai kormány által a demokráciapárti aktivisták ellen elkövetett véres leszámolást, amelyet ma erősen cenzúráznak a kínai interneten. Későbbi tanúvallomásában Chew a Tianamen teret mészárlásként emlegette. Chew korábban a Kongresszus előtt azt vallotta, hogy a TikTok engedélyezi a Tienanmen térről szóló tartalmakat a platformján. (A TikTok nem érhető el Kínában, anyavállalata, a ByteDance azonban egy lényegében hasonló alkalmazást, a Douyint működteti Kínában.)


A Kongresszus egyre inkább vizsgálja a közösségi médiaplatformokat, mivel egyre több bizonyíték utal arra, hogy a túlzott használat és a káros tartalmak elterjedése károsíthatja a fiatalok mentális egészségét. A mai meghallgatás a közösségi médiavállalatokkal szembeni egységfrontot mutatta a törvényhozók körében, és ritka az ilyen kétpárti téma a Capitol Hillen. Graham szenátor kiemelte, hogy "szinte semmi közös nincs benne" demokrata kollégájával, Elizabeth Warren szenátorral, és hogy más a politikai filozófiája, mint a demokrata Dick Durbin szenátornak, de egyetértenek abban a kérdésben, hogy a technológia hogyan hat a társadalomra. "Elizabeth és én is úgy látjuk, hogy itt visszaélések történnek, amelyekkel foglalkozni kell. Durbin szenátor és én más politikai filozófiát vallunk, de nagyra értékelem, amit ő ebben a bizottságban tett. Nagyszerű partner volt. Minden demokrata kollégámnak nagyon-nagyon köszönöm." - mondta Graham.

Annak ellenére azonban, hogy mindkét párt szívesen szállna szembe a technológiai platformokkal, a Kongresszus még nem hozott jogszabályt a közösségi médiavállalatok szabályozására. A legtöbb intézkedés az állami törvényhozásokban és a bíróságokon zajlik, amelyek az új politikák, köztük a közösségi médiára vonatkozó korhatár-határértékek csataterévé váltak. "Belefáradtam a beszédekbe. Belefáradtam a vitákba" - mondta Graham. "A bíróságra kell mennünk. Amíg ezt nem tesszük meg, addig semmi sem fog változni. Amíg ezeket az embereket nem lehet beperelni a kárért, amit okoznak, addig az egész csak üres beszéd."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dodo55 #23
    "Nincs igény tematizált helyekre, értelmes beszélgetésekre."

    Éles kanyarokra, kereszteződésekre sincs igény egy úton, de érdekes mód pont azokon van a legtöbb baleset elalvás miatt, ahonnét ezek a leginkább hiányoznak (pl. M0). Egy homogén közegben idővel kihal az élet, ez a természet rendje. A facebook-ot akkor kellett volna legkésőbb a 2010-es évek elején felszámolni, amikor ezt a kritikus tömeget elérte a teljes internet méretéhez viszonyítottan. Mert amíg volt kihívás az interneten a megfelelő helyeket fellelésében, addig ez egy szelekció katalizátoraként tudott funkcionálni az igénytelenség ellen. De a facebook ezt megölte. Halat adott az emberek szájába ahelyett, hogy megtanította volna őket halászni.
  • bunny #22
    Azért ne varrjunk már mindent a cukiberg nyakába. Én is rühellem a FB-ot, táncolnék a sírján. De az, hogy ez lett belőle minimim 50% de inkább több a userek hibája, ők csak kiszolgálják. Az amiről a cikk is szól csak annyi, hogy az emberek a saját hülyeségük felelősségét más nyakába akarják varrni, és ez sajnos jelenleg az általános.
    Amikor látom, hogy a 7 éves rokon 18-évesnek hazudva fent a FB-on ezzel "kicselezve" a szabályokat az ne már a rendszer hibája legyen.
    Az meg, hogy elfogyott a levegő és rátelepedett az internet igaz, de ez miért a FB hibája? Az emberek hibája, hogy igénytelen buta, minden baromságot elfogadó és elhivő agymosott droidok, akik hagyják a gyerekeiket azt csinálni az online térben amit akarnak gyakorlatilag, csak mert "nem értenek a modern dolgokhoz". Nem értek a fegyverekhez úgyhogy játszon a gyerek a töltött puskával.

    Ott az én weboldalam, teljesen kihalt rajta a közösségi élet. Mondhatnánk, hogy elszipkázta a fészbúk de qrvára nem így van, megszűnt. Nincs igény tematizált helyekre, értelmes beszélgetésekre. Elhülyült a társadalom, de ez nem az eszközök hibája. Cukiberg helyében én qrvára nem kérnék elnézést - persze nem teheti meg, rá kell játszani különben csak jobban megszívatják. És mégegyszer mondom rühellem a FB-ot és zuckit is, de ettől még a tények tények.
  • Dodo55 #21
    Az egész facebook-kal az a baj, hogy szinte defaultként behozta user oldalon a valóéletbeli identitásokat az eredetileg a public domainjében anonim / virtuális identitásokkal működő internetre és ezzel egyszerre (minimum) két oldalról is sebezhetővé tette a társadalmat:
    - A valós identitások megjelenítése által a negatív hatások érzelmileg mélyebben voltak képesek sebeket ejteni az emberekben.
    - Az anonim / virtuális identitások jellegükből fakadóan fenntartottak egyfajta egészséges mértékű defenzív légkört. A valós identitásokkal viszont már sok, erre hajlamos ember hamis biztonságérzettel otthon érezte magát, megszűnt a kézzel tapintható gát a két világ között.
    - Fentiek miatt és azokra pozitív visszacsatolásként vissza is hatva megszűnt az egésznek az a meseszerű, varázslatos, kalandos légköre, ami még a mi gyerekkorunkban, fiatalkorunkban áthatotta az egészet.

    Ezekhez aztán hozzájött, hogy a korábban egészségesen heterogén internet "oxigénjét" több, mint egy évtizedre szinte teljesen magába szippantotta ez a gyilkos amőbaplatform és ezzel gyakorlatilag teljesen eltörölte azt a szabados, élénk, pozitív, gyümölcsöző világot, aminek eredetileg az internet megszületett. A társadalom oldaláról pedig szintén magába szívta a közösségi élet túlnyomó részét, ott is majdhogynem végeláthatatlan pusztítást végezve.

    Az eredmény ma már mindenki számára látható: egy szinte használhatatlan, a saját mocsokkal borított felszíne alatt recsegő-ropogó szelleminternet és egy másfél évtized alatt önmaga árnyékává silányult, sérült, depressziós, pesszimista, megtévedt, minden korábbinál felszínesebb, türelemre, béketűrésre szinte már képtelenné vált emberiség.

    És a legszomorúbb az, hogy hiába maradt elég józan és fáradhatatlan ember újjáépíteni mindent és onnan folytatni majd, ahol a dolgok félrementek, tartok tőle, hogy ennek még mindig nem jöhet el azonnal az ideje, hanem előtte kénytelenek leszünk még tovább nézni tehetetlenül a világnak ezt a szörnyű vergődését, míg nem teljesen rá nem szakadnak azok a gyalázatok, amik itt létrejöttek :(

    (Internet alatt közérthetőség kedvéért a WWW-t, illetve az a köré épült userspace / content delivery alkalmazások világát értettem és nem pedig az ennél sokkal szélesebb alkalmazási területekre elérő IP alapú globális adathálózati világot, illetve annak fizikai infrastruktúráját)
    Utoljára szerkesztette: Dodo55, 2024.02.03. 22:57:14
  • Cat #20
    1. Egy csomó esetben nem teheted meg, mert például az adott intézmény/csoport/tanfolyam/osztály ott kommunikál, ott közli az infókat, ott teszik közzé a feladatokat stb.
    2. Nem felnőttekről, hanem tizenévesekről van szó, akiknél a csoporthoz tartozás egyben identitás is, érzelmileg még nem érettek. Elég néhány osztálytársnak rendszeresen lekövéreznie egy kislányt, és máris bulimiába taszítják, ha nincs mögötte stabil családi háttér.
  • duke #19
    "amelyben gyerekek arról beszéltek, hogy a közösségi média platformokon zaklatják őket."

    Aki hulye, azon nem lehet segiteni. Mi a francnak nyit meg olyan weboldalt ahol zaklatjak ? Bezarja a bongeszot, es vege a "zaklatasnak".
    Utoljára szerkesztette: duke, 2024.02.03. 01:26:03
  • Bruce_Willis #18
    Ja igen. A short videók szerintem károsabbak mint a 10+ osak.
    Pedig épp az ellenkezőjét gondoltam, mert azt hittem hogy gyorsabban ott hagyom az internetet.
    Egy frászt. Ráadásul sokkal több inger, és információáradat éri az agyunkat, melyeket nem tud befogadni, és elraktározni.
    A hosszútávú memóriánkat az olvasás fejleszti, az internet használata a rövidtávú memóriánkra van hatással.

    Nekem karácsony, vagy inkább november vége óta tartott ez a rémálom (túl sok volt a pihenés). De ha neked régóta problémád ez, akkor érdemes komolyan venni.
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.02.02. 18:06:44
  • Bruce_Willis #17
    El is felejtettem. Egy kis segítség:
    Az elmúlt hónapokban én is azon kaptam magam hogy görgetem a youtube-ot, hasznos, és haszontalan videókat nézegetve, és sok volt a fölösleges hírolvasásom is. Facebookom, egyebem nincs, mert utálom.
    Mivel saját vállalkozásom van, és a magam ura vagyok, ezért sokkal nehezebb uralnom a helyzetet.

    No de a lényeg:
    Ajánlanék neked két könyvet:
    Szondi Máté - Megélni a pillanatot.
    Steigervald Krisztián - Generációk harca

    Utóbbinak van egy könyvajánló videója is Friderikusszal:
    https://www.youtube.com/watch?v=j7I7pr3kFrI
    Nagyon érdekes. Érdemes megnézni és elolvasni a könyveket is.

    A lényege az egésznek hogy a tudatos döntéshozatalt az internet használatával elveszítjük, pedig pont ez az a tulajdonság, amely semelyik másik fajra nem jellemző, csak az emberre, és erre a tulajdonságra nagyon nagy szükségünk van.
    Ha fölmész a netre és egyik posztot görgeted a másik után, abban nem tudsz elmélyülni, a könyvolvasás az alapja az elmélyülés képességének.

    Az már szerintem jó hogy ezt észrevetted magadon, és nyíltan ki mered mondani. Ugyanis rám ezek a dolgok úgy tudnak hatni hogy ha arra gondolok hogy amit csinálok az káros önmagamra nézve.
    1. Például tedd abba a kategóriába mint a dohányzást, vagy a mértéktelen alkoholfogyasztást.
    Gondolj rá úgy hogy ez ROSSZ. Nincs szükséged rá.
    2. A második lépés hogy ne engedd be ezeket a tartalmakat a tudatodba.
    Már érdemes a reggelt úgy indítani hogy semmilyen közösségi médiát nem fogyasztasz. Fontos hogy már reggel így kezd a napod, mert ez meghatározza a hátralévő órákat.
    3. lépés hogy foglalkozz azzal ami a rendeltetésed. Kelj fel, szedd rendbe magadat, végezd el a kötelező rutint, és láss neki a munkának. Ha jól csinálod, gyakran átélheted a Flow-t.
    A Flow is érdekes olvasmány Csíkszentmihályi Mihálytól, keress rá.
    4. Szervezd meg a napod. Én már este sem engedek be akármilyen tartalmat a tudatomba. Szűkítsd le a a tartalmakat amelyeket követsz. Hagyd meg a legszükségesebbeket. Ritkítsd a frissítést, és nagyon fontos, hogy a látószögedben minél kevesebb dolog legyen ami elvonhatja a figyelmed. Ha egy videót nézel, csak azt nézd. Ne hagyd hogy a tartalom mellet melyet fogyasztasz más is megjelenjen.
    5. Sportolj, kapcsolódj ki a barátaiddal, vagy csak menj járj egyet.

    Lehetne úgy is írni egyszerűen 1 lépésben hogy hagy abba, ne csináld, csak szerintem aki ilyet mond neked, az nem tud igazán segíteni, mert az nem ugyanazt a gondolatokat váltja ki belőled, mintha ezeket végiggondolod lépésről lépésre amiket leírok, és aszerint cselekszel.

    Sok sikert!
    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.02.02. 17:53:40
  • Bruce_Willis #16
    :)
  • csulok0000 #15
    "Nincs az a mesterséges intelligencia, amely az ő hányadosát 25 pont fölé emelné."

    Szerintem elég lenne csak megszorozni "-1"-el
  • manypet #14
    "Nincs az a mesterséges intelligencia, amely az ő hányadosát 25 pont fölé emelné."
    Ezt betudtam a hét beszólásának. :-D
    +1