SG.hu

Kiütést kap az Apple a mesterséges intelligenciától

A cég világméretű fejlesztői konferenciája, a WWDC számtalan bemutatója egyikén sem hangzott el a mesterséges intelligencia szókapcsolat.

2023 IT-szava egyértelműen a generatív mesterséges intelligencia. A befektetők azokat a cégeket díjazzák, amelyek felugranak erre a szekérre, és ennek megfelelően mozognak a részvényárfolyamok a tőzsdén, gondoljunk csak az Nvidia ezer milliárd dolláros rekordjára. De a világ leggazdagabb vállalata mintha egy buborékban élne, Cupertinóban a rövid távú technológiai trendeket gondosan figyelmen kívül hagyják. A VR sok éve volt menő, de az Apple csak most dobta piacra első szemüvegét. A Szilicíum-völgy cégei szerint az MI mindent meg fog változtatni, de az Apple a létezését sem említette, pedig ennek elmulasztása vitathatatlanul kedvezőtlenül hatott a részvényárfolyamra.

A Google májusi I/O konferenciáján minden előadónak legalább egyszer beszélnie kellett róla, szinte kényszeresen (99-szer említették 2 óra alatt!). A Pixelt nem okostelefonnak, hanem az "MI-vezető mobil számítógépnek" nevezték, amely "személyes MI-t kínál"; "élen jár az MI-alapú hardveres élmények terén", és mint "az egyetlen telefon, amelynek középpontjában az MI áll". Ezzel szemben a WWDC-n egyszer sem említette meg senki, pedig pontosan ugyanaz volt a közönség (fejlesztők, elemzők, újságírók). A technológiára persze utaltak, de mindig "gépi tanulás" formájában. Vitathatatlan - és cikkeink alatti hozzászólásokban is rendre megállapítható -, hogy a területen dolgozók közül sokaknak a "mesterséges intelligencia" egy gyűlölt kifejezés: pontatlan és túlságosan meghatározatlan, inkább emlékeztet a sci-fi toposzokra, mint egy valódi, kézzelfogható technológiára. Az Apple inkább a mesterséges intelligencia által nyújtott funkciókra összpontosított.

A társaság MI-allergiája nem újdonság, a vállalat régóta intézményesen óvakodik tőle, szerintük az MI nem más, mint gépi tanulás. Inkább csak rutinszerű dolgokra használják, mint az automatikus javítás, az AirPods-ban zaj esetén a hangerő állítása, a watchOS-ben az információk megjelenítése, vagy egy új iPad záróképernyőnél az élő fotók animálása. Van gépi tanulás az Apple Notes-alapú PDF-ekben és az új Journal alkalmazásban. Ezek üdvözlendő, de messze nem világmegváltó funkciók. Az Apple szerint a Vision Pro headsetet nem MI hajtja, hanem "egy fejlett kódoló-dekódoló neurális hálózatot használ". A neurális hálózat a mesterséges intelligencia egy olyan formája, amely megpróbálja lemásolni az emberi agy információfeldolgozási módszereit. Tekintettel arra, hogy a vállalat rendkívül egyszerű marketingnyelvezetet használ, nehéz nem szándékos döntésnek tekinteni az MI-szókapcsolat elhagyását.


Az Apple stratégiája nemcsak konzervatív, hanem egyenesen bátortalan. Tekintettel arra, hogy az elmúlt fél évben a mesterséges intelligencia mennyire megváltoztatta az IT-szférát, fel kell tenni a kérdést: az Apple lemaradt? Egy kicsit biztosan, de pontosabb válasz, hogy teljesen más a vállalat megközelítése a riválisokhoz, a Google, Microsoft és Meta-trióhoz képest.

A Meta a legvisszafogottabb. Természetesen dolgoznak a mesterséges intelligenciával támogatott reklámmegjelenítésen és szívesen hozzák nyilvánosságra kutatási eredményeiket, de ők inkább a metaverzumra koncentrálnak. Ezzel szemben a Google és a Microsoft mindent beleadott, előbbi nyelvi modellek egész családját jelentette be nemrég, valamint új asszisztensi funkciókat a Dokumentumokban és a Gmailben. A Microsoft pedig teljesen átalakította keresőmotorját, a Binget, az Office minden szegletébe mesterséges intelligenciát épített be, és a kudarcot vallott digitális asszisztensét, Cortanát új, mesterséges intelligenciával működő Copilotként találta fel. Ezek a vállalatok mindent ki akarnak facsarni a technológiai robbanás pillanatából, és remélik, hogy sok pénz fog kihullani belőle.

Az Apple is megtehetné ugyanezt, de nincs rá szüksége. Megértik azt az egyszerű igazságot, amit a Google és a többi cég tömkelege figyelmen kívül hagy: az átlagfelhasználó számára a mesterséges intelligencia ijesztő. Tim Cook tudja, hogy felhasználók milliói aggódnak a magánéletük miatt egy olyan világban, ahol szinte minden technológiai cég a személyes adatokból él. De az Apple-nek nincs szüksége az adatok eladására, ők inkább drága készülékeket akarnak eladni az embereknek. Ha ez a biztonságérzet megkülönböztetheti az iPhone-t, az iPadet és a Macet a riválisoktól, akkor biztos, hogy az Apple rá fog feküdni erre a témára.


Az Apple egy hardverre, különösen az iPhone-ra és annak ökoszisztémájára épülő vállalat. Nem kell újra feltalálnia a keresést, mint a Google-nak, vagy átalakítania irodai szoftvereit, mint a Microsoftnak. Mindössze annyit kell tennie, hogy továbbra is telefonokat ad el, és ezt úgy éri el, hogy az iOS-t a lehető legbarátságosabbá teszi. Persze a Siri egyértelmű bukás, a vállalat digitális asszisztense évek óta nevetség tárgya, és bár az Apple volt az első ezen a területen, de ma már egyértelműen nem prioritás a cég számára. Az idei WWDC legjelentősebb Siri-híre az volt, hogy az indítómondatot "Hey Siri"-ről "Siri"-re rövidítették. Ennyi. Egy olyan világban, ahol a mesterséges intelligencia nyelvi modelljei jelentősen javítják a számítógépek elemzőképességét, és új lehetőségeket nyitnak meg olyan területeken, mint az oktatás és az egészségügy, az Apple annyit csinált, hogy egy idejétmúlt termék ébresztőszavát megrövidítette három betűvel.

Tény, hogy a ChatGPT-hez hasonló szoftverekkel kapcsolatban rengeteg a problémás kérdés az elfogultságtól kezdve a szerzői jogokon át a félretájékoztatásig, és az Apple valószínűleg különösen óvatos lehet a Bing és a Bard bevezetése kapcsán látott szalagcímek miatt, de nem sokáig ülhetnek a háttérben. Talán egy nap, amikor az izgalom már alábbhagyott át fogják alakítani a Sirit, hogy jobban hasonlítson a ChatGPT-re. Talán a gépi tanulás és neurális hálózatépítés olyan új szintre emeli majd, amit a vállalat a lehető legmegnyugtatóbb hangnemben fog reklámozni. De ez nem holnap lesz, mert az Apple-féle jövő nagyon más, mint a Szilícium-völgy többi cégének víziója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bruce_Willis #12
  "még nem annyira intelligens hogy pár beszélgetés vagy kérdés után ennyire tudná elemezi azt akivel kommunikál."

  "azt mondja amit szerinte hallani akarsz"
  Már ne haragudj, de ez elég nagy butaság amit írtál."


  Ezek alapján nekem úgy tűnik egy percet sem chateltél a chatgpt-vel.
  Több oldalas chatelésen vagyok túl vele, egy projekt kidolgozásában segített.
  Valóban hazudozik, intelligens, és igen, azt írja amit szeretnél hogy írjon.

  Sokkal többre képes mint amit te gondolsz róla, csak az a baj hogy a pszichológust játssza. Egy kedves, de rossz pszichológust.
  A bajba jutottakon sokat tudna segíteni vészhelyzetben, de akinek vág az esze, hamar rájön hogy átverték.

  A projektben azonban baromi sokat segített, és segíthetne, de megszüntettem vele a kapcsolatot.
  Amikor az adatvédelmi szabályzatukról faggattam, belebonyolódott a saját hazugságaiba.
  Szó szerint faggattam, keresztkérdéseket tettem fel neki, és behúztam a csőbe.
  Azért érdemes lenne kipróbálnod, ha csak nem azért, hogy ne terjessz hülyeségeket itt a fórumon.
 • Gabbbbbbbbbbbb #10
  >És reméljük nem is lesz..

  Én remélem, hogy lesz, mivel ez csak akkor kerülhető el, ha max 2-3 éven belül összeomlik a technikai társadalom.
 • Gabbbbbbbbbbbb #9
  > ha rosszul írják meg, akkor halálos is lehet. De ez meg az emberi hülyeség, nemtörődömség, figyelmetlenség miatt van.

  Ez konkréten nem feltétlen igaz. Az a baj, hogy emberi fejjel nem lehet megérteni, hogy mit is csinál az algoritmus a tanulási fázist követően. Itt szó sincs arról, hogy rosszul lenne leprogramozva, hanem arról, hogy feladattól függően garantáltan hibázni fog időnként és ezért senki sem lesz felelősségre vonható.
 • monk00 #8
  Akkor tegyél fel neki különböző kérdéseket pl festményekről. Hogy melyik mit ábrázol. Vagy miely fotóművészek születtek a mai napon stb stb.. Nagyon kevés százalékban adnak pontos válaszokat. És ez csak 2db könnyű tesztkérdés a sok közül.

  "azt mondja amit szerinte hallani akarsz"
  Már ne haragudj, de ez elég nagy butaság amit írtál. Nem gondolatolvasó, és még nem annyira intelligens hogy pár beszélgetés vagy kérdés után ennyire tudná elemezi azt akivel kommunikál. Még a ChatGPT 4 sem képes erre. Az előző verziók meg pláne nem. Jó lesz ez, de nagyon gyerekcipőben jár ez még.. Minden válaszát, minden feladatot, amit rábízol ellenőrizni kell, akár többször is. Pláne ha nem értesz ahhoz amit kérsz tőle. Mondom, én a tesztkérdéseknél adott válaszokat mindig felülírtam azzal amit én tudok. És 99% -ban újra kitalált valami más baromságot. Ő nem ember, és nem tudja hogy mit akarsz hallani. Ennyire még nem fejlett. És reméljük nem is lesz..
  Utoljára szerkesztette: monk00, 2023.06.08. 12:00:59
 • kvp #7
  "Szóval elég megbízhatatlan még."

  Meg 1x leirom. A chatgpt nem helyes valaszt akar adni, hanem a masik fel altal leginkabb kedveltet. Azt mondja amit szerinte hallani akarsz, fuggetlenul attol, hogy az igaz-e vagy sem. Celzottan erre lett betanitva, tehat jelenleg is jol mukodik.
 • monk00 #6
  A ChatGPT-nek kell még 5-10 év mire azt lehet mondani, hogy kb 90-95%-os megbízhatósággal dolgozik. Én pár hónapja tesztelgetem, szinte az összes verzióját, de a saját válaszát rendre felülírja, ha csak egy kicsit is azt mutatod hogy nem értesz egyet vele. Szóval elég megbízhatatlan még.
  Utoljára szerkesztette: monk00, 2023.06.07. 19:20:53
 • kvp #4
  Ertelmes ceg nem epit be olyan MI-t a rendszerebe ami megrogzott hazudozo, mert ha az barmit allit es ez alapjan egy ember hibas dontest hoz, akkor az adott ceg perelheto miatta. Ilyen perek miatt van leirva a mikrokhoz, hogy ne tegyunk bele haziallatokat. Az Apple jogaszai valoszinuleg nem fogjak megkockaztatni, hogy a ceget barmi hasonlo miatt bepereljek.

  Tehat varhatoan eloszor megvarjak, hogy legyen megbizhato, kesz technologia (olyan ami minden korulmenyek kozott azt valaszolja amit megadtak neki es csak akkor hazudik ha erre a programozo ember utasitja, nem magatol) es csak utanna rakjak bele a karoraba, a telefonba es nagyjabol mindenbe. Egyebkent a siri nagyjabol ilyen mar most is, kezzel berogzitett valaszok, amiket a jogi osztaly is jova hagyott.

  Megfelelo helyes adatbazison tanitva egyebkent a chatgpt is helyes valaszokat adna, de e helyett a masik fel maximalis elegedettsegere treningeztek es egy utolagos korrektsegi szuro kerult csak ra. Tehat kb. a garbage in, garbage out elven mukodik, de igy rovid ido alatt tudtak sok adatot belapatolni. Nem jo, de megmutatja, hogy mi rejlik a technoloiaban. (es igen, akaratlanul azt is megmutatta, hogy egy MI konnyen hazudik, mert nem erti mi az, hogy igazsag, sot igazabol semmit sem "ert", mert nincs tudata)
 • tom_pika #3
  "Talán egy nap, amikor az izgalom már alábbhagyott át fogják alakítani a Sirit, hogy jobban hasonlítson a ChatGPT-re."

  Simán lehet, hogy gőzerővel zajlik ez a folyamat. Csak nem MI-nak fogják hívni a végeredményt, elvégre én se szeretném, ha intelligens gép hallgatózna a szobámban. Tök érthető hozzáállás szerintem.
 • kvp #2
  Errol a klasszikus csehszlovak nyilatkozat jut eszembe, amikor megkerdeztek egy vezetot a csehszlovak felvezetoiparrol: Csehszlovakia nem nem gyart felvezetot, majd akkor gyart vezetot ha tud egeszet.

  Az Apple ezt a strategiat koveti. Akkor hasznalnak valamit ha tenyleg meg tudjak csinalni olyanra amilyenre akarjak.
 • RJoco #1
  Még a végén megtérek az almához.
  Végre valaki látja, hogy az MI-nek nevezett valami közelében sincs annak az MI-nek, amik a sci-fi világában felbukkannak és amit annyira tolnak az újságírók, meg amitől annyira paráztatják az embereket.. Egyelőre csak programok, melyek bizonyos paraméterek alapján adnak választ a bevitt adatokra.
  Majd amikor megérti az MI a szavak jelentését és jelentőségét, akkor eljutottunk valahova. De addig ezek csak programok.
  Az más kérdés, ha rosszul írják meg, akkor halálos is lehet. De ez meg az emberi hülyeség, nemtörődömség, figyelmetlenség miatt van.