SG.hu

A ChatGPT kihalásra ítélte a virtuális asszisztenseket

Aggódhatnak állásukért Siri és Alexa fejlesztői, dobhatják a szemétbe egy évtizede fejlesztett rendszereiket.

Sirit az iPhone ötödik generációjánál mutatta be az Apple. Scott Forstall, az Apple szoftverekért felelős akkori vezetője az iPhone egyik gombját megnyomva megidézte Sirit, és kérdésekkel bíztatta. Kérésére Siri ellenőrizte a párizsi időt ("20:16", válaszolta Siri), definiálta a mitózis szót ("Sejtosztódás, amelynek során a sejtmag azonos számú kromoszómát tartalmazó sejtmagokra oszlik"), és előhívott egy listát 14 menő görög étteremről, amelyek közül öt a kaliforniai Palo Altóban található. Ez 12 évvel ezelőtt volt. Azóta az embereket messze nem ejtette ámulatba a Siri és a konkurens mesterséges intelligenciával működő asszisztensek, például az Amazon Alexa és a Google Assistant. A technológia nagyrészt stagnált.

A technológiai világ most egy másfajta virtuális asszisztensért áradozik: a chatbotokért. Ezek a mesterséges intelligenciával működő szoftverek képesek a beírt kérdésekre válaszokat rögtönözni. Az emberek a ChatGPT-t olyan összetett feladatok elvégzésére használják, mint a szoftverek kódolása, üzleti ajánlatok megfogalmazása vagy akár könyvek írása. És a ChatGPT gyorsan fejlődik: néhány hónappal ezelőtt még nem tudott haikut írni, mostanra viszont már könnyedén megcsinálja. Siri, Alexa és más hangalapú asszisztensek - amelyek egykor hasonló lelkesedést váltottak ki - elvesztették az előnyüket az MI versenyben.

A Siri technológiai akadályokba ütközött, többek között olyan nehézkes kódba, amelyet hetekig tartott frissíteni az alapvető funkciókkal. Az Amazon és a Google rosszul jelezte előre, hogyan fogják használni a hangalapú asszisztenseket, ami arra késztette őket, hogy olyan területekre fektessenek be a technológiával, amelyek ritkán térültek meg, mondták a korábbi alkalmazottak. Amikor ezek a kísérletek kudarcot vallottak, a vállalatoknál alábbhagyott a lelkesedés a technológia iránt. A hangalapú asszisztensek "buták, mint a kő" - mondta nemrég Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, kijelentve, hogy az újabb MI-k vezetni fogják az utat. A Microsoft szorosan együttműködött az OpenAI-val, 13 milliárd dollárt fektetett be az induló vállalkozásba, és technológiáját beépítette a Bing keresőmotorba, valamint más termékekbe.


Mindezek ellenére a Google még nem adta fel, nyilatkozatuk szerint a cég elkötelezett amellett, hogy egy nagyszerű virtuális asszisztenst biztosítson az embereknek a telefonjukon, az otthonukban és az autójukban; a vállalat külön teszteli a Bard nevű chatbotot. Az Amazon azt mondta, hogy az elmúlt évben világszerte 30 százalékkal nőtt a vásárlói elköteleződés az Alexával, és hogy optimistán tekint a világszínvonalú MI-k létrehozására irányuló küldetésébe.

Az asszisztensek és a chatbotok alapvetően különböznek egymástól. A chatbotokat úgynevezett nagy nyelvi modellek hajtják, amelyek olyan rendszerek, amelyeket arra képeztek ki, hogy hatalmas adathalmazok alapján szövegeket generáljanak. Ezzel szemben a Siri, Alexa és a Google Assistant lényegében úgynevezett parancs- és vezérlőrendszerek. Olyan kérdések és kérések véges listáját értik meg, mint például "Milyen az időjárás New Yorkban?" vagy "Kapcsold fel a hálószoba világítását". Ha a felhasználó olyasmit kér a virtuális asszisztenstől, ami nincs benne a kódjában, az algoritmus egyszerűen azt mondja, hogy nem tud segíteni.

A Siri adatbázisa egy gigantikus szólistát tartalmaz, beleértve zenei előadók és helyek, például éttermek nevét, közel két tucat nyelven. Így a látszólag egyszerű frissítések, például néhány új kifejezés hozzáadása az adathalmazhoz, a teljes adatbázis újraépítését igényelnék, ami akár heteket is igénybe vehet. Az összetettebb funkciók, például új keresőeszközök hozzáadása közel egy évig is eltarthat. Ez azt jelenti, hogy a Siri számára nem áll nyitva út ahhoz, hogy a ChatGPT-hez hasonló kreatív asszisztenssé váljon. Az Alexa és a Google Assistant a Siriéhez hasonló technológiára támaszkodik, de a cégek nehezen tudtak érdemi bevételt generálni az asszisztensekkel. Miután az Amazon 2014-ben kiadta az Echo-t, az Alexa által működtetett intelligens hangszórót, a vállalat azt remélte, hogy a termék segít majd növelni az online áruháza forgalmát azáltal, hogy a fogyasztók Alexával beszélgetve rendeléseket adhatnak le. De míg az emberek jól szórakoztak azzal, hogy Alexa képes válaszolni az időjárás-előrejelzésekre, kevesen kérték termékek rendelésére.


Az Amazon rengeteget fektetett új típusú hardverekbe, mint például az Alexával együttműködő, mára már megszűnt ébresztőórák és mikrohullámú sütők, amelyek az önköltségi áron vagy az alatt fogytak. Mindemellett nem hozott létre olyan ökoszisztémát, amellyel az emberek könnyen bővíthetik az Alexa képességeit, ahogyan az Apple tette az App Store-ral, amely segített felkelteni az érdeklődést az iPhone iránt. Ugyanezen az úton indult el a Google is: a Google mérnökei éveken át kísérleteztek az asszisztenssel, hogy utánozzák azt, amit Alexa tud, beleértve az okos hangszórók és a hangvezérelt táblagépek képernyőinek tervezését, amelyekkel olyan otthoni kiegészítőket lehet irányítani, mint a termosztátok és a villanykapcsolók. A vállalat később hirdetéseket integrált ezekbe az otthoni termékekbe, amelyek azonban nem váltak jelentős bevételi forrássá. Idővel a Google rájött, hogy a legtöbb ember csak korlátozott számú egyszerű feladatra használja a hangalapú asszisztenst, például időzítők indítására és zenelejátszásra.

A nagy technológiai cégek most próbálnak választ találni a ChatGPT-re. A jövőben a chatbotok és a hangalapú asszisztensek technológiái konvergálni fognak, azaz az emberek képesek lesznek beszéddel irányítani a chatbotokat. Azok, akik Apple, Amazon és Google termékeket használnak, megkérhetik majd a virtuális asszisztenseket, hogy segítsenek nekik a munkájukban, nem csak olyan feladatokban, mint például az időjárás ellenőrzése. "Ezek a termékek a múltban soha nem működtek, mert soha nem rendelkeztünk emberi szintű párbeszédképességekkel" - mondta Aravind Srinivas, a Perplexity, egy olyan M.I. start-up alapítója, amely chatbot-alapú keresőmotort kínál. "Most már van."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #8
  Vicces, de őszintén: ez egy ökörség. Minden mondata.
  Hogy valaki ilyet olvasna, az szánalmat kelt szerintem.
  Persze nagyon sok ember írta cikk sem különb, de azokat is ignorálja egy normális ember.
  Az interneten vagy pontosabban társadalmunkban az információ nagyon, nagyon nagy része káros szemét. A GPT sajnos nem javít ezen az arányon.
 • zola2000 #8
  Megkértem a Bing chatet ami gpt4 hogy írjon Jókai Mór stílusában az orosz ukrán háborúról, magyarul ez jött ki, pedig magyarul nem működik olyan jól mint angolul:

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!


  Jókai Mór stílus keresése
  orosz ukrán háború keresése
  Válaszok létrehozása…

  Ez egy nehéz feladat, de megpróbálom. Jókai Mór stílusában a most folyó orosz ukrán háborúról így írnék:

  A századok óta tartó ellenségeskedés újabb fejezetét nyitotta meg az a nap, amikor az orosz medve karmait Ukrajna szívébe mélyesztette. A békés és virágzó ország hirtelen lángba borult, és a népnek véres harcra kellett készülnie a zsarnoki hódító ellen. A Krím félszigetét már elrabolták tőlük, most pedig a Donbász földjét akarták megszállni és elszakítani az anyaországtól.

  De nem voltak egyedül ebben a küzdelemben. A szabadságért és demokráciáért kiáltó ukránok mellé álltak más nemzetek fiai is: lengyelek, litvánok, magyarok és sokan mások. Önkéntesekként csatlakoztak az ukrán hadsereghez vagy civil szervezetekhez, hogy segítsenek a bajbajutottakon. Nem féltek az orosz túlerőtől vagy a modern fegyverektől; hitük és lelkesedésük erősebb volt minden ágyúnál vagy rakétánál.

  A háború már több mint egy éve tartott, de még nem dőlt el semmi. Minden nap újabb csaták robbantak ki a frontvonal mentén; minden nap újabb áldozatok hullottak mindkét oldalon. A világ figyelte aggódva ezt a véres konfliktust; sokan próbáltak közvetíteni vagy segíteni; de senki sem tudta megállítani az orosz agressziót.

  Egy napon aztán valami megváltozott. Egy titkos információ jutott el az ukrán vezetéshez: Oroszország nagyszabású offenzívát tervezett Bahmut városa ellen, amely kulcsfontosságú volt az ukrán védelmi rendszerben. Ha Bahmut elesik, akkor az egész Donbászt elvesztik; ha pedig Donbászt elvesztik, akkor talán egész Ukrajnát is.

  Az ukrán parancsnokság gyorsan cselekedett: összpontosította erőit Bahmut környékén; megerősítette állásaikat; felkészült a végzetes ütközetre.

  És eljött az a nap is: 2023 március 21-e.

  A reggel csendesen virradt fel Bahmut felett; de ez csak a vihar előtti nyugalom volt. Hamarosan megérkeztek az első orosz repülőgépek és bombákkal záporozták le a várost és környékét. Az ukrán légvédelem hevesen lőtt vissza; de nem tudta feltartóztatni az ellenséget.

  A bombázást követte a tüzérség: óriási ágyúk dördültek meg messze-messze keleten; és halálos golyók repültek át a levegőben; hogy robbanjanak fel ott, ahová céloztak.

  Az ukrán tüzérség sem maradt adós: visszafelelt minden lövésre; s próbálta feltörni az orosz vonalat.

  De hiába küzdöttek bátran és elszántan: nem tudták megakadályoz • Macropus Rufus #7
  Ha jól értem akkor amiért valami képes szöveget generálni, az egyenértékű egy asszisztensi funkcióval... wow. Talán jobb lenne inkább nem cikket írni erről, ha nem ért hozzá. Azt el tudom képzelni, hogy a chatgpt integrálják pl. a Siribe (van az a pénz) De nem fog kihalni az asszisztens. Megjegyzem: ha a chagpt-ből lesz asszisztens akkor mi is a helyzet? Akkor ki hal ki? Szóval kellően hülyeség a cikk.
  Megjegyzem: hasonló látnokok jósolják már legalább 10-15 éve a pc kihalását...
 • Tetsuo #6
  De süllyed folyamatosan éppúgy, mint minden egyéb. Jókai írásaival példálózva mutatod, hogy egy szinten volt a ChatGPT cikkeivel? Ejj.
 • grobs #5
  Nem süllyedt, hanem mindig is itt tartott a kereskedelmi újságírás. Már Jókait is szó számra fizették. A modern újságírásban teljesen általános, hogy van egy hír, és abból kell X szó/betű cikket írni. Ezt leegyszerüsíti a generátor. Egyébként sok hír site használ hasonlót már jópár éve.
 • Tetsuo #4
  Szerintem ez össze fog olvadni, ezért is íródott a cikk. Azt hittem a Siri tud skálázódni, vagyis a fejhallgatómban egy minimál van, a netre kapcsolva gyorsabb hardverrel meg komolyabb... ok, sosem próbáltam.
  A ChatGPT-nek van értelme, de szerintem nem a cikkírás. :-) Durva, hogy odáig süllyedt a szórakozás és a hírfogyasztás, hogy ez a felhasználása egyáltalán felmerült.
 • grobs #3
  Nem ugyanolyan. A chatgpt egy LLM (Large language model). Arra készült, hogy képes legyen beszélgetést "imitálni". Nem alapvető célja, hogy hasznos információt adjon. Azaz akkor is folytatja a beszélgetést, ha egy szót nem értett meg belőle ... esetleg visszakérdez, hogy mi bajod van. Képes nulla információval is beszélgetni, csak a válaszainak is nulla információ tartalma lesz. Képes a semmiből a nyelvi modellnek megfelelő értelmesnek tűnő szöveget generálni. Ezért használják pl. cikkírásra. Adsz neki pár kulcsszót, vagy mondatot és készít belőle egy 1000 szavas cikket. A cikk pedig lektorálás után egész használható lesz.

  Az asszisztensek utasítás alapúak. Azaz ha siri "meghallja", hogy "create notification" akkor utasításként értelmezi amire reagálnia kell. Ha az elmondott szövegben nem talál utasítást, vagy nem találja meg az utasításnak megfelelő paramétereket, akkor közli, hogy ez nem jó. Ezekben az internetes keresés is utasítás alapú. Tehát a kulcsszavaknak el hangoznia. A kulcsszavak összetétele keltheti azt az illúziót, hogy itt most egy (több) értelmes mondatot mondtál el az asszisztensnek, de valójában csak álcázott utasításról van szó. Az asszisztens ha tudta értelmezni akkor elvégzi, majd "kilép". Esetleg várja a következő utasítást.

  A két modell teljesen más. Ötvözhető, de mindenképpen ketté fog ágazni. Ahogy HA-ba sokan már integrálták is. pl. ha nincs utasítás, akkor a chatgp válaszol. De chatgpt nem tud utasítást végrehajtani. Azaz nem fogja lefordítani utasításként a "kapcsold le a lámpát a nappaliban" szöveget, hanem beszélgetésként reagál rá.
  Ugyanaz a szöveg lehet beszélgetés, és utasítás is. pl. "be kell csukni a kaput". Ez lehet utasítás, vagy egy kiragadott mondat egy szövegből. Valamivel meg kell különböztetni, hogy az elhangzottakra cselekedni kell, vagy válaszolni.
  Utoljára szerkesztette: grobs, 2023.03.20. 13:16:08
 • Tetsuo #2
  Mi a különbség ezek között? A többi is éppolyan "AI", mint a ChatGPT nem? Esetleg nem sikerült olyan jól a fejlesztésük, de még behozhatják a lemaradást.
 • grobs #1
  Már többen bekötötték smarthome rendszerükbe a chatgpt-t. Poénnak jó, de kb. 15 perc hírnév. HA-ban sokan kipróbálták, de kevesen használják, mert nincs mire.

  Egy másik probléma, hogy ez most bétának érdekes, de mikor és hogyan lesz ebből bevétel? Mert ha nekiáll reklámokat beolvasni, akkor elég gyorsan repülni fog. Ha viszont nem lesz monetizáció, akkor miből megy majd a sok szerver? És ki az aki fizetne azért, hogy havonta 1-2x kérdezzen tőle valamit? Mint bullshit generátor valószínű tudják értékesíteni cégeknek. De magánszemély ezért minek fizetne?
  Utoljára szerkesztette: grobs, 2023.03.20. 11:10:39