SG.hu

Minden alkalmazását MI-vel egészíti ki a Microsoft

Bekerül a DALL-E képgenerátor a Powerpointba, de okosabb lesz az Outlook, a OneNote és a Teams is.

Két hónappal ezelőtt a Microsoft megszórta a 365 felhőszolgáltatást mesterséges intelligenciával működő funkciókkal, és 20 vállalattal, köztük a Goodyearrel, a General Motors-szal és a Chevronnal dolgozott együtt, hogy tökéletesítsék a digitális asszisztenseket és kijavítsák a hibákat. Most Redmond bővíti azon vállalatok körét, amelyek kipróbálhatják az eszközt, és bejelentette, hogy a világ 600 kiválasztott vállalatának korai hozzáférési programot indít a Copilot meghívásos, fizetős előzetesében. Lényegében arról van szó, hogy ezen vállalkozások informatikai környezetéhez csatlakoztatnak egy OpenAI GPT-4-alapú chatbotot, amely utána utasításokat hajt végre, kérdésekre válaszol és és az adatokkal kapcsolatos egyéb kérésekre reagál. Megírja az emaileket, összefoglalja a dokumentumokat, amivel feltehetően felszabadítja az emberek idejét és növeli a termelékenységet.

Most további funkciókkal bővítik a Copilotot, többek között egy szemantikus indexelési képességgel, amely megérti a vállalati adatok árnyalatait és jobban reagál a parancsokra. Nyilvánvalóan teljes véletlen, hogy a Windows-óriás éppen a Google IO rendezvénnyel párhuzamosan jelentette be ezeket a dolgokat, egy olyan eseményen, amelyen a webes óriás hasonló szolgáltatásokat mutatott be. Jared Spataro, a Microsoft üzleti alkalmazásokért felelős vállalati alelnöke szerint az első 20 vállalattól érkező visszajelzések pozitívak. "Rámutatnak arra, hogy ez a megoldás megváltoztatja a megbeszélések menetét és kezdi átalakítani a munkamódszereket" - mondta Spataro. "És, megjelölték azokat a területeket, ahol többet tehetünk azért, hogy segítsük az embereknek alkalmazkodni ehhez az újfajta munkamódszerhez, mint például a több beszélgetést igénylő, többfordulós interakciók."

Spataro példája szerint ha egy munkatárs a Copilototól egy márciusi értékesítési jelentést kér, a rendszer nem csak olyan dokumentumokat keres, amelyeknek a fájlnevében vagy szövegében szerepelnek ezek a szavak, hanem kitalálja a lekérdezés szándékát, megérti, hogy melyik csapat melyik munkatársa készíti a jelentést, az hol készült, és mindezt felhasználja a szükséges adatok összegereblyézésére. A Copilot az Outlookban az ígéretek szerint segít majd az e-mailek összefoglalásában, de okosabb lesz a OneNote (tervek készítése, ötletek generálása, információk rendszerezése az ügyfelek számára), a Loop (a tartalom összefoglalása egy Loop-oldalon) és a Viva Learning (amely egy csevegőfelületet is tartalmazni fog). Redmond emellett a DALL-E-t, az OpenAI AI képgeneráló technológiáját is beépíti a PowerPointba, hogy segítse a felhasználókat az egyéni képek létrehozásában a prezentációkhoz.


A Microsoft szerint az irodai dolgozók idejük jórészében munka helyett meetingeken ülnek

A Copilot már eddig is agresszíven terjeszkedett a Microsoft portfóliójának más területein, az Office-tól a GitHubig és egyéb biztonsági eszközökig. A szolgáltatások többsége tesztelés alatt vagy más korai fázisban van, ez azonban nem lassítja le a vállalat munkahelyi mesterséges intelligenciával kapcsolatos lendületét. "Az MI új generációja megszünteti a munka fáradalmait és felszabadítja a kreativitást" - mondta Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója. Természetesen egy tanulmányt is mellékeltek, hogy alátámasszák a Microsoft érvelését. Ebből kiderül, hogy a munkavállalók a munkanapjuk több mint felét olyan eszközökkel töltik, mint a Teams és hasonló alkalmazások.

A munkahelyekre benyomuló mesterséges intelligencia - nemcsak a Microsoft, hanem más technológiai fenevadak, például a Google és a Facebook részéről - az ismétlődő feladatok átvételével segíthet a termelékenység növelésében. Mindezek mellett azonban az az aggodalom is felmerül - különösen az IT-ágazatban, amelyet számtalan vállalatnál elbocsátások sújtanak -, hogy ez kevesebb munkahelyet fog jelenteni, nem is beszélve ezeknek a gépi tanulási rendszereknek a megkérdőjelezhető pontosságáról és képességeiről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mortep #1
    Csak így tovább, az MI idővel rájön, hogy a Microsoft fölösleges és kigyomlálja az appjait