SG.hu

Az Apple nem tud mit kezdeni a mesterséges intelligenciával

A konzervatív megközelítésük a témához nem túl versenyképes.

Az Apple nagyon küzd, hogy lépést tartson az MI funkciókkal és az innovációval a nagy nyelvi modellek (LLM) térhódítása közepette, de egyszerűen szervezetileg nem alkalmas rá - írja The Information kulisszák mögötti riportja. A cikk bizonyos szempontból egy összefoglalás és megerősítése annak, amit már eddig is tudtunk, például az Apple alkalmazottainak frusztrációja a Siri mögöttes technológiájának korlátaival kapcsolatban. Kiderül például, hogy az Apple régóta fejlesztés alatt álló vegyes valóság headsetjén dolgozó csapat annyira csalódott a Siri miatt, hogy egy teljesen különálló, alternatív hangvezérlési módszer kifejlesztését fontolgatták a headsethez. A cikk azonban túlmutat a semleges részletek felsorolásán, és mindezeket az információkat strukturáltan kiterjeszti arra az érvre, hogy az Apple nincs felkészülve arra, hogy felvegye a versenyt a mesterséges intelligencia gyorsan változó területén.

Miközben a Google részlegeket von össze, hogy felhasználja a technológiát a termékeiben, vagy a Microsoft a ChatGPT-t és a kapcsolódó MI-funkciókat a Bingtől a Wordön át a GitHubig számos termékbe beépíti, addig az Apple teljesen másképp áll hozzá a témához. Szinte kizárólag a gyakorlati alkalmazásokra összpontosít, és a hangsúly a gépi tanulás felhasználásán van. Használják többek között az iPad tenyérfelismerésének javítására, az iPhone-felhasználók képszerkesztési trükkökkel való elvarázsolására vagy az Apple tartalomorientált alkalmazásainál a javaslatok javítására.

Ez nagyon más irány, mint az OpenAI-nál vagy a Google-nél folytatott ambiciózus kísérletezés és innováció. Az Apple eddig viszonylag konzervatív volt, az MI-t és a gépi tanulást a felhasználói élmény javításának eszközeként igyekezett használni, nem pedig arra, hogy valóban újra feltalálja hogyan történik bármi is, vagy felforgassa a meglévő iparágakat. Mindez azért alakult így, mert a cikk szeirnt az Apple felső vezetése fékezte (vagy legalábbis visszafogta) az agresszív erőfeszítéseket a vállalat MI-csoportján belül, mert attól féltek, hogy az olyan termékek, mint a Siri, ugyanolyan kínos ténybeli hibákat vagy zavart viselkedést mutatnak be, mint a ChatGPT és társai. Más szóval, az Apple nem szívesen tűri azt, amit sokan az MI-kutatásban és termékfejlesztésben dolgozók közül "hallucinációknak" neveznek.


A Siri válaszai például nem generatívak - azokat ember írta és ember szabta meg. Az Apple vezetése vonakodott attól, hogy a Siri fejlesztői olyasféle részletes oda-vissza beszélgetések felé tereljék a hangalapú asszisztenst, mint amilyeneket a legújabb LLM-alapú chatbotoknál láthatunk. Ezeket inkább figyelemfelkeltőnek, mint hasznosnak tartják, és az Apple aggódik amiatt, hogy a rossz válaszokért felelősségre vonják. Egyes mérnökök a vállalaton belül azzal érveltek, hogy az Apple-nek toleránsabbnak kellene lennie a bizarr esetekkel és a ténybeli hibákkal szemben, mondván, hogy egy bizonyos szintű szabadságot kell biztosítani, hogy valóban javítani lehessen rajtuk. A vállalaton belül több vezető beosztású ember is elhagyta a hajót a Google vagy más startupok kedvéért a cég konzervatív gondolkodásmódja miatti frusztráció okán.

A másik nagy eltérés az Apple és a konkurencia között, hogy előbbi a gépi tanulási funkciókat a felhasználók helyi eszközein akarja futtatni. Egyrészt azért, mert ez gyorsabb válaszidőket tesz lehetővé, másrészt pedig azért, mert a vállalat nyilvánosan elkötelezte magát a felhasználók adatvédelme mellett. Egyes funkciók esetében ez előnyös, de jelenleg az LLM-ek jellemzően a felhőben futnak, és korántsem biztos, hogy valaha is ugyanolyan jól fognak-e működni a helyi eszközökön.

Mindazonáltal az Apple mérnökei már elkezdtek dolgozni néhány jelentős LLM-alapú funkción, és a vállalat reméli, hogy ezeket egy jövő évi iOS-frissítésben bevezethetik. Azt azonban még nem tudjuk, hogy mik lesznek ezek a funkciók, és arról sem tudunk semmit, hogy az Apple milyen megközelítést alkalmaz a fejlesztésük és megvalósításuk során.


Kétségtelen, hogy az Apple - legalábbis amennyire kívülről látjuk - le van maradva a Big Tech versenytársak mögött a radikális új MI-innovációk terén, annak ellenére, hogy a szoftverei és készülékei már tele vannak AI-alapú funkciókkal, amelyek apró, de értelmes módon javítják a felhasználói élményt. Ennek ellenére sokan mondják, hogy a ChatGPT és társai gyors fejlődése, valamint a Microsoft Binghez való hozzáállása vakmerőnek bizonyulhat, ami hatalmas, potenciálisan negatív, előre nem látható következményekkel járhat. Az Apple konzervatív irányvonala hosszú távon talán a helyes lépés - legalábbis, ha a lehetséges problémák minimalizálásáról van szó.

Nagy a felhajtás a generatív mesterséges intelligencia és az LLM-ek körül, de még nem tudjuk pontosan, hogy mindez mire fut ki végül. Az Apple sosem a kockáztatásról volt híres, a vállalat akkor érte el a legnagyobb sikereket, amikor mások által már feltalált és igényelt funkciókat egyedi dizájnjával és kiérlelt megközelítésével párosította. Ennek ellenére érthető, hogy az ambiciózus MI-fejlesztők olyan környezetben szeretnének dolgozni, amelyet viszonylag kevés bürokrácia és korlátozás köt le. Ilyenformán az Apple-től való agyelszívás végül a vállalat vesztét okozhatja, amikor a Google-lel, a Microsofttal és másokkal próbál versenyezni, és ez még a filozófiában mutatkozó különbségeknél is veszélyesebb lehet. És a robbanásszerű innováció ezen a területen nagyon más lehet, mint azokon a piacokon, ahol az Apple a szokásos stratégiáját alkalmazta.

Jelenleg az Apple a legtöbb versenytársához képest virágzik, de a mesterséges intelligencia új fejlesztései hosszú távon veszélyeztethetik a pozícióját. Vajon ez a technológia veszélyezteti-e a hibamentesség iránti elkötelezettségét, vagy a versenyképesség megőrzése érdekében lazítanak a dolgokon? Ezt most még nem tudhatjuk, de valószínűleg a következő egy-két évben kiderül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LamborghiniSG #5
    Ez szerintem is így van.
  • Sequoyah #4
    Minel nagyobb egy ceg, annal kevesbe tudnak innovativak lenni, mert nem kockaztathatnak tul nagyot...

    Bar az Apple (es a MS) eleg kivetelesek abban a tekintetben, hogy mar nagy cegkent is tudott forradalmit alkotni, ez meg nem a normalis. Altalaban kis, dedikalt cegek hozzak a forradalmi termekeket, igy indult a legtobb ma nagy ceg is. Ok megtehetik hogy bukjanak az otleten, a nagy cegek mar kevesbe.
  • bdzsana #3
    " mint a konkurens cégek, akik a felhasználóikkal teszteltetik a félkész megoldásaikat."
    ennél a technológiánál gyakorlatilag nincs is más út.
  • grobs #2
    "Az Apple szokás szerint kivár, amíg a konkurensek elbénáznak"

    Kérdés lesz-e mire váltaniuk ha már nem lesz ilyen "béna" a technológia? Korábban mindig volt cég amit bérbe vehettek, vagy megvehettek. LLM-nél (általában gépi tanulásnál) a betanítás hosszú, és költséges folyamat. Ha a versenytársak lestoppolják a legjobbak, és feltőkésítik, hogy tanítsák a modelljüket, akkor az apple nem biztos, hogy jó áron hozzáfér majd a technológiához.

    Másik oldalról lehet, hogy valamelyik olyan üzleti modellel áll elő amivel az apple aprópénzért jut hozzá. Ahogy google, vagy MS szolgáltatások most is ingyen ott vannak az apple eszközein. Aztán csak integrálni kell.
  • Ulkesh #1
    Nem tudom mi az újdonság?
    Az Apple soha nem adott ki alfa-béta állapotú fejlesztéseket, mint a konkurens cégek, akik a felhasználóikkal teszteltetik a félkész megoldásaikat.
    Ez nem lemaradás, hanem korrekt viselkedés.

    Aki tesztelte már ezeket a chatbotokat az pontosan tudja, hogy legtöbbször teljesen fals információkat adnak és nemlétezó dolgokra hivatkoznak. Erre komoly üzleti modellt alapozni egyelőre értelmetlen.

    Az Apple szokás szerint kivár, amíg a konkurensek elbénáznak, aztán kijön a saját megoldásával, ami ha nem is hibátlan, de a konkurenseknél lényegesen jobb és használhatóbb lesz.