SG.hu

A Google elkezdte MI-vel felturbózni a keresőjét

Egy chatbot fog segíteni a felhasználóknak minden eddiginél gyorsabban hozzájutni a keresett információkhoz.

A Google igyekszik lépést tartani a mesterséges intelligencia új eszközeinek hullámával, amely évtizedek óta először veszélyezteti a vállalat online dominanciáját. Első lépésként a cég mesterséges intelligenciával ellátott csevegőfunkciókkal egészíti ki a keresőmotorját. Az MI-alapú chatbot megválaszolja majd azokat a kérdéseket, "amelyekről soha nem gondoltad volna, hogy a Kereső képes megválaszolni". A frissítéssel a Google keresési találatok megjelenése látványosan megváltozik: a hagyományos találatok megjelenítése mellett lesz egy ablak az MI által generált válasszal.

A felhasználók mostantól a Google alkalmazáson vagy a Chrome asztali böngészőjén keresztül várólistára iratkozhatnak fel az új Google Searchre, amely először az Egyesült Államokban fog elindulni. A vállalat közölte, hogy ehhez a következő hetekben korlátozott számú felhasználó férhet hozzá. A frissítéseket az I/O-n, a vállalat éves fejlesztői rendezvényén mutatták be, amely a mesterséges intelligencia és a hardvertermékek keverékére összpontosított. Az eseményen a Google bejelentette a PaLM 2-t is, a legújabb MI nyelvi modelljét, amely a ChatGPT-alkotó OpenAI GPT-4-ével vetekszik. A lépés nagy előrelépést jelent a vállalat MI-termékeinek alapjául szolgáló technológia számára, amely a logikában, a józan ész érvelésben és a matematikában ígérkezik jobbnak, de különböző programozási nyelveken is képes kódot generálni.


Az új Google keresőben lévő Perspektívák funkció bemutatja, hogy mások mit vásárolnak vagy mire kerestek rá, és ezt figyelembe veszi a találatokban. Egy másik eszköz, az About This Image (Erről a képről) egy képpel kapcsolatos tényeket ért meg, így a felhasználók kérdéseket tehetnek fel arról, hogy a Google mikor látta először a képet, és hogy megjelenik-e más weboldalakon.

A keresést érintő változások mellett a Google bővíti a hozzáférést a már meglévő chatbotjához, a Bardhoz, amely a keresőmotortól elválasztva működik, és olyan feladatok elvégzésében segít a felhasználóknak, mint például esszévázlatok megírása vagy ebédötletek lekérése a hűtőszekrényben lévő ételek alapján. Az eszköz - amely indulásnál ugyanígy csak az Egyesült Államokban volt elérhető a korai felhasználók számára - hamarosan 120 országban és 40 nyelven lesz elérhető bárkinek. A Google saját szolgáltatásaiba, például a Gmailbe, a Sheetsbe és a Docsba is rak bővítményeket a Bardhoz, amelyek lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel és együttműködjenek a chatrobottal az általuk használt alkalmazásokon belül.


A chatbotok beépítése azonban kockázatokkal jár. A válaszok pontossága megkérdőjelezhető, ami különösen fontos a Google üzleti tevékenységének hosszú ideje sarokkövét jelentő keresőmotor számára. Az eszköz átvizsgálja a weboldalakat, beolvassa a kapcsolódó információkat, és szépen becsomagolja azokat a találati oldal tetejére, a forrásokat pedig egy oldalt elhelyezett részben emeli ki. Cathy Edwards, a Google keresésért felelős alelnöke elmondta, hogy még "nagyon korai" fejlesztési fázisban vannak, és a vállalat a következő hetekben és hónapokban folytatja a változtatásokat. "Nagyon szeretnénk tanulni és kiküszöbölni a hibákat" - mondta Edwards. "Nem akarjuk mindenki számára megnyitni a funkciót, amíg nem vagyunk biztosak benne, hogy jól sikerült".

Más chatbotokkal, például a ChatGPT-vel, a Snapchat My AI eszközével és a Barddal ellentétben a Google keresőeszközének szándékosan nincs "személyisége". "Szándékosan döntöttünk úgy, hogy csak a weben található információkat tükrözi" - mondta Edwards. "Nem fog 'azt hiszem'-mel válaszolni, vagy véleményt nyilvánítani dolgokról. Nem olyan, mint sok más létező chatbot." Márciusban a Google Bard a bemutatón pontatlan választ adott egy űrkutatási kérdésre. A Google anyavállalatának, az Alphabetnek a részvényei aznap 7,7%-ot estek, ami 100 milliárd dollárral csökkentette a cég piaci értékét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FICEK9 #3
    A google mostani keresője se tökéletes azért. Hátha az MI már tanulni is fog a hibáiból! Régebben emlékszem volt olyan lehetőség, hogy a keresési eredményekre lehetett valahogy visszajelezni hogy nem stimmel a találat, de már pár éve nem találom, pedig nem lenne rossz ha visszahoznák és így akár a sima kereső is tanulhatna a hibáiból és már ezzel is javulna a keresési eredményesség.
  • kvp #1
    Akkor az eddigi politikai es gazdasagi megfontolasok alapjan cenzurazott keresesi eredmenyek melle most jonnek meg a hibas MI altal generalt teves valaszok is? Van egy olyan erzesem, hogy a Google nem erti, hogy ha a keresoje teljesen hasznalhatatlanna valik, akkor a bevetelforrasai is jelentos mertekben lecsokkennek.