Berta Sándor

NFT-kben őrzi meg családi örökségét egy cseh nemes

A család egyedi módon teremti elő az értékes ékszerek és festmények restaurációs költségeit.

Az úgynevezett nem behelyettesíthető tokenek (NFT) gyakorlatilag digitális eredetigazolások, olyan tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy birtokosa. Az NFT-k jelenleg rendkívül népszerűnek számítanak. William Rudolf Lobkowicz, az azonos nevű cseh nemesi család sarja, a családi örökség megőrzésében az NFT-kre támaszkodik. A férfi mostanra 300 000 dollárt gyűjtött össze az örökség részét képező tárgyak restaurálására és az összeget ékszerek és festmények NFT-kként való értékesítéséből szerezte.

Az örökség összesen három kastélyból, egy palotából, 20 000 műtárgyból és ékszerből, 65 000 ritka könyvből, 5000 zeneműből, köztük Beethoven V. szimfóniájának egy korai példányából, valamint 30 000 egyéb fóliánsból áll. Az utóbbiak közül néhányat állítólag soha nem nyitottak ki.

William Rudolf Lobkowicz és családja elkötelezte magát ezen értékes ereklyék megőrzése mellett, miután azok először a nácik, majd a kommunisták kezébe kerültek. Mivel a restaurálás és a megőrzés nemcsak sok időbe, hanem sok pénzbe is kerül, a férfi azzal az ötlettel állt elő, hogy a családi kincsekről NFT-ket készíttet, majd értékesíti az egyedi digitális másolatokat. Az egyes tárgyak helyreállítási költségei így finanszírozhatók, miután az NFT-ket pontosan azon az áron adják el, amennyibe a szóban forgó darab restaurálása kerülne. A helyreállítás után a tulajdonosok egy második NFT-t kapnak a helyreállítás "bizonyítékaként". Ez a jelvény ezután reprodukálja a restaurált műalkotást.

A család az NFT-k eladásán keresztül egy új közönséget is szeretne megcélozni és egyfajta támogatói és mecénási közösséget létrehozni, amely innovatív módon lép kapcsolatba a gyűjteménnyel. "Látjuk a lehetőséget a Web 3 technológia használatában a kultúra megőrzésében" - hangsúlyozta William Rudolf Lobkowicz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #12
    Ez az NFT kibcsatas egy tamogatoi jegy, azaz adomanyert adott oklevel. Az alairas csak az oklevel eredetiseget bizonyitja. Az atruhazhatosag csak extra, de nem igazan ertelmezheto jelen esetben. Mondjuk szerintem egy reztabla a galleriaban a tamogatok nevevel hagyomanyosabb lett volna, de az ugyebar nem hir es valoszinuleg kevesebb tamogatot vonz.
  • Sequoyah #11
    Most nem azért, de ki az a hülye aki NFT-vesz...
  • uwu2020 #10
    Hát nem átlagemberek, az biztos. Én nem mernék venni.
  • Gabbbbbbbbbbbb #9
    A legtöbb NFT-t vásároló embernek elég komoly gond van az agyával, így simán el tudom képzelni.
  • uwu2020 #8
    Akinek a műalkotás kell, azt lehet és kell megvennie, nem egy NFT-t aminek az a témája. Ezzel a legtöbb ember szerintem tisztába van, aki meg nincs, azon nehéz segíteni.
  • uwu2020 #7
    Most nem azért, de ki az a hülye aki NFT-vesz, és azt hiszi, hogy nem azt vett, hanem mást?
  • uwu2020 #6
    Abban teljesen igazad van, hogy a cím félrevezető. Büntetni kellene az ilyen cikkek íróit.

    A hsz. második fele nettó hülyeség. Miért lenne illegális? Mintelt a fazon NFT-ket, aminek az örökség volt a témája, nyugodtan eladhatja, ha talál vevőt, ebben semmi illegális nincs. És valószínűleg aki NFT-t vesz, tudja mit vesz, mert azért elég drágák, ez az embereknek szokása megfontolni, de ha csak vakon vásárolgat valaki, mert ő úgy szokott, abban sincs semmi kivetni való. Egy szó nincs róla, hogy tulajdonilag közöd lesz a festményhez, az NFT vásárlással tulajdonképp jótékonykodsz, megjegyzem NFT-nél ez nem új dolog, csak a cikkíró azon kívül, hogy nem tud becsületesen címet fogalmazni, még csak nem is tájékozott.
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2022.08.12. 08:02:37
  • Sequoyah #5
    Biztos hogy nem a mualkotast magat adjak el igy NFT-kent, mert ennek nincsen meg a torvenyi feltetele.
    Persze elvben nem lenne akadalya, hiszen a tulajdonjogot sokszor egy darab papir tanusitja, es miert ne lehetne ez digitalis? De semmilyen hatosag nem ismeri ezt jelen pillanatban el.

    Vasarolhatsz barmilyen NFT-t, de az ehhez kotodo feltetelezett jogaidat nem tudod ervenyesiteni semmilyen birosag elott.

    A megteveszto az pedig nem az hogy a mualkotas kevesebbet erne. Hanem az hogy nem egeszen vagy tisztaban hogy milyen jogot is veszel. Egy mualkotast? Egy fotot a mualkotasrol? Egy egyedi linket amin jelen pillanatban a foto talalhato? Valamifele jogokat valamire? Vagy csak egyedi hozzaferes?
    Peldaul tobb NFT eseten az NFT targya peldaul nincsen belekodolva a blokklancba, csak egy URL vagy egy sorszam. Azt pedig senki sem garantalja hogy az url/sorszam mogott mindig megtalalhato lesz amit te allitolag megvettel.
  • noland #4
    Egyelőre még én is kóstolgatom mi is ez: egy egyedi kulcs amihez jár egy "műalkotás" vagy egy műalkotás aminek van egy sorozatszáma. Illetve ez miért is jó a vevőnek? Időben hogyan változhat az értéke?

    Attól most tekintsünk el, hogy valaki semmi ismeret nélkül vesz egy ilyet és nem tűnik fel neki, hogy egy műalkotás tizedébe kerül, teszem azt...De jogos, hogy megtévesztő is lehet, akár...
  • Sequoyah #3
    Attol fugg hogy hogyan reklamozzak. Konnyu ugy megfogalmazni, hogy azt hidd, hogy az eredetit kapod meg, es az NFT valamifele tanusitvany ami igazolja az adasvetelt.

    Es tekintve hogy itt nem az eredetit kapod meg, csak egy fotojat, viszont sulyos penzeket adnak erte, igy minimum gyanus... A megtevesztes sem legalis, szoval a vevonek is tisztaban kell lennie, hogy mit is vesz pontosan...