Berta Sándor

Elárverezik a World Wide Web forráskódját

A program 1989-ben készült el, az összeget jótékony célra ajánlja fel.

Sir Tim Berners-Lee, a World Wide Web (WWW) atyjának tartott szakember 32 évvel ezelőtt írta meg a WWW forráskódjának első verzióját, amelyet néhány héten belül elárverez a Sotheby's amerikai egyesült államokbeli aukciósház. A digitális fájlok a Sir Tim Berners-Lee által készített forráskód-változat eredeti másolatai, amelyek megfelelő időbélyegzővel és aláírással rendelkeznek. Az aukcióra a nyilvánosságra hozott tervek alapján június 23. és 30. között kerül sor, a legkisebb felajánlható összeg 1000 amerikai dollár.

A szakember 1989. március 12-én mutatta be a World Wide Web rendszerének információmenedzsmentjével kapcsolatos első javaslatait. Sir Tim Berners-Lee akkor a Genf mellett található Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél (CERN) dolgozott. A Sotheby's úgynevezett nem behelyettesíthető érmék (NFT) formájában szeretné elárverezni a forráskód digitális verzióját. Az NFT-k gyakorlatilag digitális eredetigazolások és tulajdoni lapok, amelyekkel bizonyítható egy eszköz, kép, animáció, videó vagy más tárgy eredetisége. Az NFT-k jelenleg rendkívül népszerűnek számítanak és nagyon értékes virtuális piacot hoztak létre.

A Financial Times értesülései alapján Sir Tim Berners-Lee az árverésből befolyó összeget általa kiválasztott jótékony projektek támogatására akarja felhasználni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MerlinW #3
    Semmi köze a CERN-nek a web-hez. A webet, http-t, stb az IETF/DARPA és WWWC alkotta meg 1999-ben.
  • LamborghiniSG #2
    Látom te sem tudod mi az a CERN vagy kik azok a kísérleti fizikusok. Ők alkották meg a HTTP protokollt, WWW-t, HTML-t is (meg úgy az egész számítástechnikát az elméleti fizikusokkal és a matematikusokkal együtt). A kísérleti fizikusoknak ilyen a munkakörnyezetük, illetve ilyen volt akkoriban. Miért, mit gondoltál, egy luxusirodában ülnek, mint az IT-s meg a menedzser bohócok?
  • Tetsuo #1
    Hova száműzték szerencsétlent, a gépházba?