Berta Sándor

Egy platformról elérhető az összes svájci könyvtár

Az alpesi országban egy új oldalt hoztak létre egy nem mindennapi kezdeményezés keretében.

A helyi és a külföldi internetezők a jövőben a Swisscovery nevű portálon keresztül férhetnek hozzá 470 svájci bibliotéka teljes tudományos állományához, több mint 40 millió könyvhöz, újsághoz és más tartalomhoz, többek között több mint 3 milliárd elektronikus újságcikkhez. A platformot a 2015-ben 15 könyvtár bevonásával létrehozott Swiss Library Service Platform (SLSP) nevű szervezet működteti.

Az új szolgáltatás az elképzelések alapján egyszerűbbé és hatékonyabbá teszi a különböző kötetek megkeresését és a kutatómunkát. Az új rendszerben minden egyes kiadványhoz, újsághoz és cikkhez kizárólag egyetlen bejegyzés kötődik, így a felhasználók egyszerűen és azonnal láthatják, hogy az adott mű pontosan melyik bibliotékában érhető el. Az új közös futárszolgálat segítségével pedig a kölcsönzés és az alkotások kikérése is minden eddiginél egyszerűbbé válik. A projekthez csatlakozott intézmények jelentős része ezeket a szolgáltatásokat ingyen kínálja.

Thomas Marty, a Swiss Library Service Platform (SLSP) vezetője kijelentette, hogy a könyvtárak ilyen szoros hálózatba kötöttségével Svájc világviszonylatban is vezetőnek számít, ugyanis a Föld egyetlen más államában sem dolgoznak ilyen mértékben együtt a bibliotékák. Az elérhető ajánlatok között vannak a kölcsönzési díjak kezelése, a képzés összehangolása és a mobil szolgáltatások. Előnyös, hogy mindenkinek csupán egyszer kell regisztrálnia a Swisscovery rendszerébe, és onnantól kezdve bármely könyvtár tartalmát elérheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!