Berta Sándor

Elkészült az első algo­ritmus által írt könyv

A kötetet egy tudományos kiadó jelentette meg.

A Lithium-Ion Batteries - A Machine-Generated Summary of Current Research című kiadvány az első olyan mű, amelyet egy algoritmus írt meg és egy tudományos kiadó adott ki. Az alkotás a Springer Nature kiadónál jelent meg és a készítésben kulcsszerepet játszó szoftvert a Frankfurt am Mainban lévő Goethe Egyetem tudósai fejlesztették ki. A könyv összefoglalja a lítiumion-akkumulátorok témájában nyilvánosságra hozott legújabb kutatási anyagokat, aminek köszönhetően a tudósok lehetőséget kapnak arra, hogy hatékonyan tekinthessék át a rendelkezésre álló információmennyiséget. A kötet ingyenesen letölthető.

A mű szerzőjének számító Beta Writer nevű algoritmust Dr. Christian Chiarcos, a Goethe Egyetem munkatársa fejlesztette ki és azon az eljáráson alapul, amely a szöveges tartalmakat számítógépek segítségével elemzi, s lehetővé teszi a korábban a SpringerLink nevű platformon megjelentetett publikációk automatikus kiválasztását és feldolgozását. Az automatikusan létrehozott tartalomjegyzékek és referenciák megkönnyítik az olvasók számára a kiadványon belüli tájékozódást.

Christian Chiarcos közölte, hogy a művel meg akarták mutatni, hogy megoldhatók a géppel generált alkotásokkal kapcsolatos kihívások, különösen akkor, ha a tudományos kiadók szakértői és a számítógépes nyelvészek együtt dolgoznak. A projekt során sikerült jobban megérteniük, hogy milyen tudományos és gazdasági elvárásaik vannak a szerzőknek, a kiadóknak és a vásárlóknak.

Henning Schoenenberger, a Springer Nature termékadat- és metaadat-menedzsment igazgatója hozzátette, hogy miközben a tudósok és más szerzők által írt tudományos cikkek és könyvek továbbra is meghatározó szerepet fognak játszani, arra számítanak, hogy a jövőben számos tartalomtípus lesz elérhető és az utóbbiak között lesznek teljesen gépek által generált anyagok is. Az ő prototípusuk az első fontos mérföldkő ezen az úton. Remélik, hogy kiadóként vitát kezdeményezhetnek a tudományos környezetben gépek által generált tartalmak esélyeiről, hatásairól, kihívásairól és lehetséges kockázatairól.

2016 júliusában már elérhető volt az Articoolo algoritmusa, amely egyetlen gombnyomásra képes mindössze egy perc alatt szinte bármilyen témában cikket készíteni. Az automatikusan generált szöveg legfeljebb 500 karakter terjedelmű lehet, célja elsősorban a reklámszakma segítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #2
    Kész írásokból készít kivonatot. Ez mióta könyvírás????
  • Akva #1
    Mi ez a baromság? Semmit nem "írt" az algoritmus, csak kigyűjtött és rendszerezett.