Berta Sándor

Belgiumi könyveket digitalizál a Google

A program a webes konszern és Antwerpen közötti együttműködésnek köszönhetően valósul meg.

Stefano Reccia, a Google stratégiai partnermenedzsere a blogbejegyzésében azt írta, hogy a belgiumi város lehetővé tette, hogy két archívum összesen 100 000 kötetét digitalizálhassák. A műveket 1600 és 1900 között nyomtatták ki a településen és a digitális változatok a folyamat végén a Google Könyvek rendszerében lesznek elérhetők. A projekt jövőre indul el és várhatóan 2024-ben zárul le.

32 000 alkotás egy olyan kiadótól származik, amelyet Christophe Plantin alapított és amely több generáción át családi tulajdonban maradt. Ma a család házában a Plantin-Moretus Múzeum működik, amelynek része egy nyomda és egy könyvtár is. Az épület az UNESCO világörökségi programjának része. További 60 000 kiadvány pedig a Hendrik Conscience Heritage Library városi könyvtár tulajdonát képezi.

Mindegyik digitalizált könyv mindenki számára szabadon elérhető lesz és a kötetek - a koruk miatt - már nem tartoznak a jelenlegi szerzői jogvédelem hatálya alá. Az egyes művekben akár bizonyos szavakra is rá lehet majd keresni a Google Könyvek szolgáltatás keretében, ez pedig komoly segítséget jelenthet az érdeklődő laikusoknak éppúgy, mint a tudósoknak és a kutatóknak. A digitalizálási folyamat során az érintett két archívum offline továbbra is elérhető lesz, a cél ugyanis az, hogy azok működése minél zavartalanabb módon valósuljon meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!