Berta Sándor

Anyagok az örökké­valóságnak

A keramikus mikrofilm megoldást jelenthet az emberiség hosszú távú adattárolási problémájára.

Martin Kunze művész egy olyan kerámia-alapú mikrofilmet alkotott meg, amelynek a segítségével az adatok rendkívül hosszú ideig, akár több ezer éven át épségben megőrizhetők. A szakember szerint a módszerrel még a jobb minőségi fürdőszobai csempék is felhasználhatók adathordozókként. A Kunze által 2012-ben elindított Memory of Mankind (MOM) projekt célja az, hogy a világ legrégebbi sóbányájában Hallstatt mellett akár több millió esztendőt át megőrizze a különböző szövegeket, fotókat és illusztrációkat.

A kifejlesztett eljárás keretében a színeket felviszik a kerámialemezekre és ráégetik azokra. Az elv gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a színes lézernyomtatók használatakor. A kapacitást a 300 dpi nyomtatási felbontás korlátozza. Kunze közölte, hogy 20 x 20 centiméter felületen így először 50 000 írásjegyet lehetett tárolni. A kapacitással azonban elégedetlen volt, ezért alkotta meg a keramikus mikrofilmet, amelynél a kerámiára egy 3 mikrométer vékony különleges kerámiaréteg kerül. Az információkat lézerrel írják bele az anyagba. Az első tesztek alapján a 125.000 dpi felbontás mellett 25 000 A4-es oldal tárolható el 10 x 10 centiméteren. Ez körülbelül 60 400 nyomtatott könyvoldalnak felel meg.


A hagyományos mikrofilmeket ideális esetben plusz 5 Celsius-fokos hőmérséklet és 50 százalékos páratartalom mellett kell tárolni, a keramikus mikrofilmeknél viszont nincsenek ilyen megkötések, ráadásul vízállók és egy cipősdobozban vagy a padlón is elhelyezhetők. Az adattárolók hagyományos mikrofilm-olvasókkal vagy fotószkennerekkel olvashatók. Ez jó hír a könyvtáraknak és az archívumoknak, amelyek évek óta keresik a hosszú távú adattárolás olcsó megoldását.

A MOM keretében eddig 750 keramikus mikrofilm-tábla készült el, amelyeken több ezer ember rögzítette a gondolatait. Ezt egyébként bárki megteheti ingyen és legfeljebb 5000 karakterig bármelyik nyelven. 60 euróba vagy többe kerülnek a születésnapokra vagy más ünnepekre készített különleges keramikus mikrofilm-táblák. Kunze rámutatott, hogy ezekből a bevételekből finanszírozzák a projektet. Ahogy rámutatott: így bárki örök figyelmet ajándékozhat másoknak.

A szakember létrehozta a CeraMicro nevű cégét, osztrák és német archívumokkal működik együtt, s kísérletezik még különleges üvegekkel is, amelyek hőállók. Érdekesség, hogy a MOM-mal együttműködve valósítja meg a Téridő plakett projektjét a Puli Space Technologies is, amely az Astrobotic Peregrine missziója keretében az esztendő utolsó negyedévében az üzeneteket el akarja juttatni a Holdra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #1
    "Az információkat lézerrel írják bele az anyagba."

    Nem tudom mi bajuk a DVD-vel, mikor jo az meg. Ocsobb is, es sokkal nagyobb a kapacitasa.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.08.11. 15:21:06