Berta Sándor

Gyors és fordulékony egy új robothal

A gép nagyon hatékonyan használja az úszóit.

Az Universita Politecnica delle Marche kutatói egy olyan víz alatti robotot fejlesztettek ki, amelyet régészek és más tudósok a víz alatti környezetek távolból való felderítésére használhatnak. A robot megalkotásához a szakemberek egyike, Daniele Costa kifejezetten olyan halak technikáit tanulmányozta, amelyek a mellúszóik segítségével haladnak előre. A kutató kiemelte, hogy a halak meghajtási technikája sokkal fejlettebb, mint a jelenlegi műszaki megoldások.

Costa ötlete a disszertációja lezárása után jött. Miután azok a rendszerek, amelyeken jelenleg dolgozik, csak korlátozottan voltak manőverezőképesek, így úgy döntött, hogy David Scaradozzi technikussal együtt egy olyan meghajtási rendszert készít, amely egy robotot a halak fordulékonyságával ruház fel. Amennyiben egy gép a mellúszóit egymással ellentétes irányba mozgatja, akkor akár helyben meg is tud fordulni. Ez a mechanizmus hasonlít arra, amely számos víz alatt vadászó tengeri állatnál is megfigyelhető.


Az eddigi robothalaknak az úszóik működtetéséhez négy motorra volt szükségük, Costáék modelljének csupán egyre. A tesztek során a gép a víz alatt gyorsabb, fordulékonyabb, megbízhatóbb és robusztusabb volt, mint minden más hasonló jármű. További különbség, hogy a víz alatti járművek általában propellereket alkalmaznak, de a tengeri környezetben olyan eszközök kellenek, amelyek ötvözik a manőverezőképességet és a nagy utazósebességet. Erre a propellert használó járművek nem képesek.

Szintén eltérés, hogy a legtöbb víz alatti robot csak a hosszánál nagyobb sugarú körön belül tud irányt változtatni. Amennyiben a manőverezőképességen további propellerekkel javítanak, akkor viszont az ellenállás nő, amely pedig az utazósebességet csökkenti le. Az új gép ezzel szemben a hosszával megegyező sugarú körön belül is irányt tud változtatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Zsenialis. Igy mukodik pl. a LEGO fele AT-AT lepegeto is, amit egy motor hajt es megis 4 labat mozgat, komplex mozgasformakkal. De pl. a regi gyari szerszamgepek is egy gozgeprol mentek es a csarnok tetejen vegigvitt kozos meghajto tengelyrol ment minden gep. Szoval lehetseges es hasznos megoldas, de nagyon nem uj.

    Plusz ezzel alapbol csak egyenesen elore tudnak haladni, a vizszintes kormanyzast a farokkal kell megoldani. Ha viszont a farokmotor nem folyamatosan korben jar, hanem oda-vissza, akkor a mozgasi vegallasokkal differencialis kormanyzast lehet letrehozni, majd egy mechanikus oda-vissza / egyiranyu atalakitoval folyamatos forgomozgast generalhatnak a meghajto uszok fele. A melyseg meg a ballasztokkal allithato. Nem lesz olyan jol iranyithato mint egy valodi hal izmai vagy egy sokmotoros rendszer, de tenyleg csak egy motor kell hozza.

    ps: A LEGO GBC (Great Ball Contraption) szerkezetek is ilyen megoldasok lancolatat hasznaljak, hogy egy motorbol akar tobb tucat eltero mozgasforgamat allitsanak elo. (a youtube tele van ilyen temaju videokkal)