1
  • kvp
    #1
    Zsenialis. Igy mukodik pl. a LEGO fele AT-AT lepegeto is, amit egy motor hajt es megis 4 labat mozgat, komplex mozgasformakkal. De pl. a regi gyari szerszamgepek is egy gozgeprol mentek es a csarnok tetejen vegigvitt kozos meghajto tengelyrol ment minden gep. Szoval lehetseges es hasznos megoldas, de nagyon nem uj.

    Plusz ezzel alapbol csak egyenesen elore tudnak haladni, a vizszintes kormanyzast a farokkal kell megoldani. Ha viszont a farokmotor nem folyamatosan korben jar, hanem oda-vissza, akkor a mozgasi vegallasokkal differencialis kormanyzast lehet letrehozni, majd egy mechanikus oda-vissza / egyiranyu atalakitoval folyamatos forgomozgast generalhatnak a meghajto uszok fele. A melyseg meg a ballasztokkal allithato. Nem lesz olyan jol iranyithato mint egy valodi hal izmai vagy egy sokmotoros rendszer, de tenyleg csak egy motor kell hozza.

    ps: A LEGO GBC (Great Ball Contraption) szerkezetek is ilyen megoldasok lancolatat hasznaljak, hogy egy motorbol akar tobb tucat eltero mozgasforgamat allitsanak elo. (a youtube tele van ilyen temaju videokkal)