Berta Sándor

Önállóan végzett sikeres bélműtétet egy robot

A gép jobban teljesített, mint a képzett és rutinos sebészek.

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai alkották meg azt a robotot, amely önállóan végzett el sikeres bélműtétet egy sertésen. A The Guardian rámutatott, hogy a gépet kifejezetten úgy alkották meg, hogy egyedül tudjon úgynevezett kulcslyuk műtéteket végezni, vagyis a cél a minimál invazív sebészeti technikák alkalmazása volt.

A Smart Tissue Autonomous Robot (Star) laparoszkópos operációkat hajtott végre azért, hogy két béldarabot kössön össze egy állatban. A tudósok a Science Robotics oldalán hozták nyilvánosságra a tapasztalataikat. A szakemberek kiemelték, hogy a rendszer kiválóan végezte a munkáját, pedig rendkívül precíz műveletek és ismétlődő mozdulatok végrehajtására volt szükség. A béldarabok összekötésekor a sebészek keze nem remeghet, hiszen a legapróbb hiba is végzetes következményekkel járhat.

Axel Krieger, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, aki részt vett a Star kifejlesztésében, kijelentette, hogy ez volt az első olyan alkalom, amikor egy robot egy ilyen beavatkozást emberi segítség nélkül végzett el. A kutató hangsúlyozta, hogy az eredményeik azt mutatják, hogy a sebészet egyik legbonyolultabb és legérzékenyebb feladatát tudták automatizálni. Ráadásul a Star sokkal jobb eredményeket ért el, mint az emberek. Ebben segítségére volt egy újszerű vezérlőrendszer is, amely a műtéti tervet valós időben tudja a helyzethez igazítani. A gép egy 2016-os modell továbbfejlesztett változata, amelybe számos új funkció, például jobb képalkotó megoldások integrálhatók, ezáltal precízebbé tehető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!