Berta Sándor

Elon Musknak mindennél fontosabb egy új robot megalkotása

A gép elkészítése nagyobb prioritással bír, mint az elektromos gépkocsik, például a Cybertruck megalkotása.

A Tesla Motors fejlesztői egy új projektben ötvöznék a meglévő hálózatot egy Tesla Bot nevű humanoid robottal, amely több eltérő feladatot látna el a mindennapokban. Tavaly az AI Day nevű rendezvényen Elon Musk alapító és vezérigazgató úgy vélte, hogy egy saját robot legyártása a következő logikus lépés a Tesla számára és a jövőben egy ilyen modell akár még a személyes barátunk is lehet, elsődleges feladata viszont a nehéz és unalmas feladatkörök ellátása lesz.

Elon Musk most kifejtette, hogy a jelenleg fejlesztett termékeik közül a humanoid robot, amelynek a neve időközben Optimus lett, a legfontosabb. A menedzser hozzátette, hogy még akkor is, ha a gép elkészítése és sorozatgyártása évekbe telhet, sokkal fontosabb a számukra, mint az elektromos autóik, köztük a Cybertruck is. Musk kijelentette az első humanoid modellek az üzemeikben fognak dolgozni és segítenek majd a munkaerőhiány orvoslásában.

A robot 1,70 méter magas és körülbelül 56 kilogrammos lesz, egyszerre 20 kilogramm hasznos terhet tud majd cipelni és közel 70 kilogramm súlyt lesz képes egyszerre felemelni. Az új modell "természetesen barátságos lesz" és elsősorban a veszélyes, az ismétlődő, valamint az unalmas munkák elvégzését veheti át az emberektől.


Persze jó esély van rá, hogy a robot soha nem készül el ugyanúgy, ahogy mindenki elfelejtette Musk 2019-es nagyotmondását, mely szerint 2020-ra már 1 millió autonóm taxijuk rója majd az utakat. A cégvezető bejelentése elsősorban az alkalmazottak, a Tesla-vásárlók és befektetők figyelmének fenntartásáról szól, hiszen mindössze annyit mondott, hogy egy olyan terméken dolgoznak, ami sok év múlva jelenik majd meg. Ez feledtetheti azokat a sokkal fontosabb rossz híreket, melyek szerint a szintén rég bejelentett Cybertruck idén sem kerül piacra, hogy egyáltalán nem dolgoznak nagyon olcsó Tesla-modellen és hogy a gyártó a vártnál sokkal kevesebb autót tud leszállítani idén a chiphiány miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #7
    Nincsen semmiféle csúsztatás. Bedob valamit a rajongói meg kb azonnal lecuppantják pl Horváth András a YouTube-n vagy az "Innovatív hírek". Közben az ígéretek jó részéből semmi nem lesz vagy ha igen akkor nem úgy.
  • _svd_ #6
    "Tesla egy év alatt megduplázta a leszállított autói számát, miközben a többi autógyártónak visszaesett a termelése. Mennyi ehhez képest a "várt", amihez képest majd "sokkal kevesebbet" tudnak leszállítani? "

    Azt azért figyelembe kell venni, hogy az áram drágulása mindenhol beindult. Ha a folyamat folytatódik - amiről az elektromos járművek is tehetnek - eltűnik az elektromos járművek üzembentartási költség előnye. Az energia költségemelkedése mellett az akkumulátorok is drágulnak. Ez tovább rontja az átállás megtérülését. Egyelőre sokan maradnak a jelenlegi járművüknél. Nem kifizetődő az átállás, még állami támogatás mellett sem..
  • asgh #5
    "Persze jó esély van rá, hogy a robot soha nem készül el ugyanúgy, ahogy mindenki elfelejtette Musk 2019-es nagyotmondását, mely szerint 2020-ra már 1 millió autonóm taxijuk rója majd az utakat."


    Ez mekkora ordenáré clickbait csúsztatás már?
    Ugyanúgy?
    Talán a Tesla letett az autonóm taxikról?
    Határidő csúszás persze van, nem is kicsi, de attól még a fejlesztés zajlik.

    Valószínűleg sorozatgyártásban készülő, bárki által megvehető Tesla robot sem lesz pár éven belül, de ettől még milyen alapon feltételezi a cikk írója, hogy bármikor a jövőben lemondanának róla miközben az egyéb, folyamatban lévő fejlesztéseikről sem mondtak le.

    Ami a gyártást illető egyéb hangulatkeltő kijelentéseket illeti: a Tesla egy év alatt megduplázta a leszállított autói számát, miközben a többi autógyártónak visszaesett a termelése. Mennyi ehhez képest a "várt", amihez képest majd "sokkal kevesebbet" tudnak leszállítani?
  • Csucse #4
    Nem talált megfelelő párt magának a szép, de sablonos japán és koreai robot társak közt, hát épít egyedi exklúzív példányt saját használatra... pénz nem számít - jeligére... XD
  • noland #3
    Mivel Musk önmagában egy robot, alig lesz nehéz dolga egy replikával :)
  • wraithLord #2
    "A cégvezető bejelentése elsősorban az alkalmazottak, a Tesla-vásárlók és befektetők figyelmének fenntartásáról szól..."

    Jajj, ezek szerint akkor Mars kolónia se lesz? :( [sarcasm off]