Berta Sándor

Jobban elfogadják a szállodákban a nőkre hasonlító robotokat

A gépek elvileg nemtelenek, ugyanakkor a szolgáltatásoknál mégsem mindegy, hogy "női" vagy "férfi" modellek.

Soobin Seo, a Washingtoni Állami Egyetem kutatója a tanulmányában kimutatta, hogy a szállodákba betérő vendégek sokkal szívesebben beszélnek a helyszínen dolgozó "női", mint a "férfi" robotokkal. Az ok rendkívül egyszerű: az emberek a nemspecifikus szeterotípiákat átviszik a mesterséges intelligenciával kiegészített humanoid gépekre is.

A szakember 179 személyt kérdezett meg a tapasztalataikról és számos tesztet is elvégzett velük, amelyekben a robotok különböző mértékben hasonlítottak az emberekre. Az eredmények alapján a résztvevők sokkal szívesebben kommunikáltak a női modellekkel, mint a férfiakkal. Seo ezt azzal magyarázta, hogy az emberek jobban érzik magukat, ha nők szolgálják ki őket, mert nemspecifikus sztereotípiák vannak a nemek szerepével kapcsolatban.

A szállodákban, ahol sokszor a munkaerőhiány miatt vesznek fel robotokat, meghatározó dolog, hogy az egyes gépek miként képesek érzékelni a vendégek interakcióit. Így nem mindegy például, hogy egy modell extrovertált és beszédes vagy introvertált és nyugodt. A "nemnek" is elvileg hatása van az emberek és a robotok közötti viszonyra. E szempontok mindegyikét figyelembe kellene venni azelőtt, hogy a különböző szolgáltatásokat ellátó gépeket alkalmazni kezdik a szállodákban és a vendéglátásban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    #1 BONK



  • M2 #1
    Legközelebb jöhetne egy női robot hozzám is a szobámra! Egy iKivery-LE-sop típusút szeretnék!