Berta Sándor

Robotkutyákat tesztel a határ­védelemben az USA

A gépeket az amerikai-mexikói határon alkalmazzák majd.

Az Amerikai Egyesült Államok belbiztonsági minisztériuma adatokat közölt azokról a robotkutyákról, amelyeket az ország déli határainál akar védelmi célokra alkalmazni. A megoldások különböző ellenőrzési feladatokat végeznek majd, többek között önállóan fognak járőrözni és határellenőrzéseket végrehajtani.

Brenda Long, a szaktárca programmenedzsere azt taglalta, hogy az USA déli határa barátságtalan régió ember és állat számára, s éppen ezért felelhet meg ott kiválóan egy robot. A beszerzések középpontjában az Automata Felszíni Felderítő Járművek (AGSV), vannak. A kiválasztott eszközöket a Ghost Robotics építi, amelynek a legnépszerűbb terméke a Ghost Vision 60.


A gép 76 centiméter magas, a súlya 32 kilogramm és egyetlen feltöltéssel több mint 12 kilométert tud megtenni 3 óra alatt. A megoldás önállóan navigál, de akár manuálisan is vezérelhető. Számos készülékkel, például éjjellátóval, kamerával és szenzorokkal szerelhető fel, sőt, fegyverekkel is. A minisztérium ugyanakkor arra nem tért ki, hogy a fegyveres változatokat is teszteli-e.

Az elképzelés az, hogy a robotkutyákat őrökként alkalmazzák, amelyek előre beállított útvonalakat járnak végig önállóan a GPS-koordináták alapján. Emellett felhasználnák azokat a vonatok és a vagonok, illetve azok környezetének, valamint a déli határ melletti lakóépületek átvizsgálására is. A gépek szinte bármilyen terepen haladhatnak, míg a hátrányuk az, hogy a jelenlegi akkumulátor kapacitása még nem elegendő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #2
    Nyitott határok híve = nem falépítő haverjai vannak, hanem robotkutya építő haverok.
  • gosub #1
    Érdekes a hasonlóság a Boston Dynamics kutyájával. Úgy tudtam az új USA vezetés a nyitott határok híve, nem a Trump-os zárásé. Pedig még propaganda mozifilmet is készítettek arról milyen fehér gonoszság védeni a határt.