Berta Sándor

Öngyógyító szenzoranyag robotoknak

A fejlesztésnek köszönhetően nincs szükség emberi segítségre egy megsérülő gép kijavításához.

A Cambridge-i Egyetem tudósai egy olyan zselatin alapú anyagot fejlesztettek ki, amely szobahőmérsékleten képes meggyógyítani önmagát. A bevitt sónak köszönhetően képes mérni a tágulást, a hőmérsékletet és a nedvességtartalmat, ezáltal olcsó szenzorként alkalmazható a robotok számára.

A szakemberek elmondták, hogy az volt a céljuk, hogy megfelelő anyagot találjanak az öngyógyító gépek számára. Thomas George Thuruthel, az egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy már több éve ilyen anyagok megalkotásán dolgoznak, de most gyorsabb és olcsóbb utat kerestek az öngyógyító robotok építéséhez. A megfelelő anyagokkal ellátott gépek magukat, például a megsérült karjukat vagy lábukat javíthatják, hogy emberi beavatkozás nélkül folytathassák a munkájukat.

A kutatómunka az Európai Unió által finanszírozott SHERO projekt keretében zajlik, amelynek célja az önmagukat automatikusan javító robotok kifejlesztése. A tudósok olyan táguló, zselatin alapú anyagot kerestek, amely kellően olcsó és biológiailag lebomló. A zselatint teljes mértékben az elérhető anyagokból készítették és akár 3D-nyomtatással is előállítható. Tartós és stabil megoldásról van szó, amely ráadásul nem szárad ki. A szenzorok kinyomtatására nátrium-kloridot használtak.

Thomas George Thuruthel rámutatott, hogy akár egy teljes robot is készíthető zselatinból és a szenzorokat ott lehet kinyomtatni, ahol azokra szükség van. A jövőben lehetővé válhat az anyag mesterséges bőrbe való integrálása, továbbá a megoldáshoz igazított, hordozható és biológiailag lebomló szenzorok készítése és integrálása. Miután az öngyógyító hidrogél más anyagokkal is ötvözhető, így akár más gépekbe is integrálható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!