Berta Sándor

Több hónapot is kell várni egy mosogatógépre

A logisztikai zavar egyre súlyosabb és már rég nem csupán az autóipart érinti.

Tavaly a chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait. A helyzet érezteti a hatását a szórakoztató elektronika területén is, továbbá megtapasztalható a routerek, a háztartási berendezések, elsősorban a mosógépek és a hűtőszekrények, valamint az okostelefonok piacán. Az érintett eszközök esetében a fogyasztóknak hosszabb kiszállítási időkkel és magasabb árakkal kell számolniuk. Európa legnagyobb háztartási eszközöket gyártó cégének és a Bosch leányvállalatának számító BSH szóvivője a Tagesspiegelnek megerősítette, hogy nyersanyag- és chiphiány miatt az egyes készülékek elkészítésére és kiszállítására akár heteket, sőt, hónapokat is várni kell.

A BSH képviselője hozzátette, hogy a jelenség szinte az összes termékkategóriát érinti, de a legsúlyosabb a helyzet a mosogatógépek piacán. A szituáció súlyosságára jellemző, hogy a gyártó még csak hozzávetőleges időpontokat sem tud mondani az ügyfeleinek az egyes eszközök szállíthatóságáról. Sőt, még a termelést is vissza kellett fogni, illetve egyes esetekben le is kellett állítani. A szóvivő közölte, hogy a háttérben egyértelműen az van, hogy a szükséges nyersanyag- és chipmennyiség egy része nem áll a rendelkezésükre.

Szintén probléma, hogy nem mernek hosszú távra tervezni a fogyasztási cikkek gyártói, hogy követni tudják a vevők hirtelen és kiszámíthatatlanul változó igényeit. Az ágazati szereplők a korábbi 5 év helyett ma már maximum 2 évre előre tudnak tervezni. Ennek elsődleges oka, hogy vevőik az online értékelések és a közösségi média influenszerek posztjai alapján szempillantás alatt változtathatják meg egy-egy termékről kialakított véleményüket, és ez látványosan kihat a vásárlási szokásaikra is. szerint a rugalmasság minden szinten kulcsfontosságúvá válik, legyen szó a beszerzési forrásokról, az értékesítési csatornákról vagy a gyártásról. Az eredményesség fenntartásához vagy akár növeléséhez pedig kritikus fontosságú a boltok gyorsasága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kjhun #15
    + 20 éves videómagnók és 20-25-30+ éves VHS-ek is vannak mellé.

    Köszönik szépen, jól el vannak, mind a mai napig.

    + Az első mikrónk is kihúzta több mint 25+ évig, igaz egy magnetron-csere is befigyelt közben, a vezérlése viszont már eleve digitális és nagyon kényelmesen volt ez megoldva. Most, perpil rossz, hogy mi a konkrét baja (égett egyenírányító szagot árasztott), az passz, de lehet hogy még javítható. 2*-er gyorssabb volt, mint a másik 750W-on.
  • zola2000 #14
    RIP
  • Schwarz #13
    + 15 éves CRT tévém van
    + A mosógépem mondjuk csak kb. 6 éves (és csapágyas, mint az állat), de meg van mellette tartaléknak a 30+-os Energomat is, ami viszont hibátlanul működik
    + Szarvasi kávéfőzőm van, nincs benne kvantumszámítógép, csak egy kapcsoló, egy (kettő) hőkioldó meg egy fűtőbetét
    + A hűtőm 15+-os, termosztátot cseréltem benne 2 éve
    + Az ugyancsak 15+-os mikrót 2 éve kellett cserélni elfáradt magnetron miatt. Természetesen mechanikust vettem, mert nem szeretném 2-3 évente cserélni az elektronikust, mint a tesómék :)
    + A régi számítógépem még meg van (kb 10 éves), mostanában raspi 4-et használok asztali gépnek + még kettő raspi szerver fut, a gépeket főleg a fogyasztás miatt cseréltem le, a gépekben 10+ éves HDD-k vannak, SSD-ben nem bízom
    + 15+ éves VGA bemenetű TFT monitorom van, amiben ugyan a CCFL inverter pár éve beszart, de a csövek helyére ragasztottam fehér LED csíkokat, az inverter helyére meg 555-tel PWM generátort és azóta is ezt használom
    + Van egy 12 éves HP notebookom is, ami hibátlanul működik, akksiról is megy még vagy 3 órát
    + A kocsim is 15 éves és köszöni szépen, jól van
  • Csucse #12
    Nem érdekel, nem tűrom el... Ha nem lesz meg egy napon belül a gyári zsír új mosogatógépem, felgyújtom magam a közeli Tesco tetején..!
  • Myers #10
    Kotyogósba nem kell chip és hasitasi sem kér kódot! :)
  • kvp #9
    "Ellenben a hadiiparban biztosan nincs chip-hiány."

    Az amerikai hadiiparban biztosan van. Legutobb az uj vadaszgep epites soran derult ki, hogy gyenge minosegu kinai alkatreszeket hasznaltak. Aztan amikor megprobaltak atallni amerikaiakra, kiderult, hogy sok alkatreszbol amerikai nem is volt soha. Es ez csak az ami a szenatusi vizsgalobizottsagok jelenteseibol kiderult.

    "A múltkor kávé főzőt nem lehetett kapni chiphiány miatt, csak tudnám miért nem jó a kotyogós, és minek egy hűtőbe chip."

    Olcsobb es egyszerubb mikrovezerlovel megoldani. Alapvetoen a vezerloegyseg kezeli a hutesi ciklust a homero adatai es a kivalasztott hofok alapjan, de kozben szamolja automatikus jegmentesites ciklusidejet es szabalyozza hozza a futoszalat, plusz kezeli a belteri lampa villogtatasat ha nyitvahagyjuk az ajtot (olvasva az ajto kapcsolot) es meg kezeli az 1-2 nyomogombot es 2-4 visszajelzo led-et is.

    Mindezt ki lehetne valtani elektromechanikus vezerlessel is, de egyreszt nem kisujj korom meretu lenne, masreszt sokkal dragabb es bonyolultabb. Mikrovezerlobol kell egy darab, melle valami tap aramkor es par teljesitmeny kimenet (kompresszor, leolvaszto futes, vilagitas). Ugyanez analog elektronikaval tobb tucat chip, melle 3-4x annyi passziv alkatresz es meg a flexibilitasa sem lenne ugyanakkora.

    ps: Mechanikus vezerles:
    - hutes: variable thermo switch, compressor relay, overheat + iceup bimetal sensors
    - olvasztas: defrost clock, heater relay, compressor lockout relay
    - feny: bimetal blink delay timer, bimetal blink timer, bimetal blink timeout timer

    E helyett pedig:
    - egy kis 8 bites 16 labu mikrovezerlo (< 1 usd)
    - 3-4 db rezisztiv homero elem
    - valamilyen egyszeru taparamkor (pl. 100-230V -> 5V)
    - 3 db teljesitmeny tirisztor par (kompresszor, futes, feny)

    Persze attol meg kapni mechanikus oramuves vezerlesu mikrosutot, kotyogos kavefozot, bimetalos gaztuzhelyet, bimetalos vizmelegitot es bimetalos/kontaktoros kenyerpiritot. Csak ezeket ma mar ugy kell vadaszni. Mint ahogy a hagyomanyos termomechanikus, kozvetlen kapcsolasu 230V-os termosztatokat is. De persze azert meg gyartjak oket, utobbit pl. a Honeywell.
  • militavia #8
    Ja, persze, az autóflotta éltettartam is azért van már 14 év felett, ami 10 éve alig volt 11 év vagy még annyi sem.
    Úgy, hogy a legtöbb user szarik a karbantartásra.
    Egy mai autó, ami törődnek és nincs durva tervezési hibája, garázsban tárolva az "idők végezetéig" működik.

    A háztartási gépeknél is a törődés hiánya okoz tönkremenetelt.
    A korábbi albérletemben a mosógépet egyszer nem takarították meg kb, de ismerek olyan csajt is, akinél dettó ez volt. A 3+ éves mosógépe egy takarítást, annyit sem kapott.

    Az a gyök2 user csodálkozik, hogy tönkremegy...
  • militavia #7
    Milyen gépek mennek nálad 2-5 évig?

    * A szüleim mosogatógépe alsó hangon 15 éves.
    * TV vagy 10 éves.
    * Mosógép 13+ éves
    * A mélyhűtő vagy 20.
    * A hűtő 15+ és csak a lámpa égett ki benne eddig.
    * Az én lakásomban 15 éves hűtő van.

    A leghosszabb ideje működő PC-m 10+ évet ment és elavulása miatt kellett kiszórni,a hogy a bátyus régi PC-je 15 évet húzott le.
    Régen a HDD-k 3-5 év után haltak. A gépemben 10+ éves HDD-k vannak és az SSD-m is 10 éves. A 2008-as monitoromat a barátom asszonya használja.

    Az egyetlen komoly hardver halálom a 7 éves monitorom volt, aminek a bekapcsolási művelet nem sikerült néha és villogott, de amúgy is a mérete miatt lecseréltem volna.
  • zola2000 #6
    A múltkor kávé főzőt nem lehetett kapni chiphiány miatt, csak tudnám miért nem jó a kotyogós, és minek egy hűtőbe chip.
  • dyra #5
    Csatlakozok ahhoz amit mondasz.Sok terméknél néhány alkatrész cseréjével brutálisan ki lehetne nyújtani a működési ciklust. Ehhez képest minden eszközünk élettartama csökken.