Berta Sándor

Egyre több készüléket érint a chiphiány

A helyzet immár a szórakoztató elektronika területén is megfigyelhető.

Januárban chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait. Markus Golinski, a Union Investment nevű befektetési alap menedzsere azt mondta, hogy a rendkívüli helyzet az év közepéig tarthat és kiterjed majd más területekre is. A helyzet csak az év második felére fog normalizálódni, amikor elérhetővé válnak az új termelési kapacitások. Áprilisban kiderült, hogy a chiphiány a MacBook és az iPad készülékek gyártását is veszélyezteti, a szállítási nehézségek miatt néhány modell szállítása csúszhat. A kialakult helyzetre jellemző, hogy az Európai Unió úgy döntött, chipszövetséget hoz létre.

A Welt am Sonntag a cikkében rámutatott, hogy a chiphiány egyre inkább érezteti a hatását a szórakoztató elektronika területén is, s a közeljövőben szállítási problémákhoz és áremelkedésekhez vezethet. A jelenség megtapasztalható lesz például a routerek, a háztartási berendezések, elsősorban a mosógépek és a hűtőszekrények, valamint az okostelefonok piacán. Az érintett eszközök esetében a fogyasztóknak hosszabb kiszállítási időkkel és magasabb árakkal kell számolniuk.

Az információkat megerősítette az újság által a gyártók és kereskedők körében elvégzett felmérés is. A routereket szállító AVM például azt közölte, hogy az újonnan megrendelt termékek esetében akár egy évet is kell várnia. Hasonló tapasztalatokról számolt be a vezeték nélküli és okostelefonokat, illetve okosotthon-készülékeket készítő Gigaset. A gyártó modelljeinek körülbelül 80 százalékát érinti a jelenlegi helyzet. A kiszállítási idő pedig akár 60 hét is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #5
    Kell az 5G csipp a maszkokba, meg a nanorobotokba! ;)
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2021.05.19. 11:11:57
  • Lapajka #4
    Felemészt a sárgaság MINDENT...
  • kvp #3
    Kinaban vannak. A kinai cegek nem kapnak amerikai technologiat, az amerikai cegek nem kapnak kinai gyartasu alkatreszeket. Az is lehet ha feloldjak a szankciokat, Kinanak akkor is jobban megeri majd a kesz kinai termekeket eladni az amerikaiaknak, mint az alkatreszeket eladni az amerikai gyartoknak.

    Mivel Europaban se modern chipgyartas, se nagyobb elektronikai gyarto cegek nincsennek mar, ezert erdekes az EU probalkozasa, de nem igazan latni, hogy a politikai kijelentesen kivul mi lehet belole. Ez joreszt a Kina-Tajvan-Korea es Japan kozt fog eldoni. (ebbol Japanban leegett egy nagyobb gyar, Koreaban pedig kiszallt a masodik legnagyobb gyarto a piac nagyreszebol)
  • Sir Cryalot #2
    Ez jó dolog . Remélem sok alapból fenntarthatatlan dolog megy most levesbe. Meg új gyártástechnológia is jöhet belőle. Miniatürizáltabb TFT, GaN.

    Ja meg sok gyártósort most inkább felszentelnek mint kidobnak, 4" -6" -8" .
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2021.05.17. 14:57:51
  • Lapajka #1
    De hát hová lettek azok a csipek a készülékekből? Elpárologtak?