Berta Sándor

Kilépési hullámot tapasztal az Apple

A cégnek egyre több dolgozó fordít hátat.

A szakemberek arra a szokatlan jelenségre figyeltek fel, hogy az Apple-t egyre több munkatárs hagyja ott. A dolog már önmagában is meglepő, mert napjainkban még mindig nagyon sok fiatalnak az az álma, hogy az óriáscégnél dolgozzon. A Cupertinóban lévő új központ nem csupán munkahely, hanem gyakorlatilag egy mítosz. Azonban az, aki már legalább egy alkalommal bent volt az épületben, az kénytelen megállapítani, hogy a kívülről látható imázs és a mindennapok robotja eléggé különböznek egymástól.

Mark Gurman, a társaság ügyeit jól ismerő újságíró arról számolt be, hogy rendkívül nagy számú munkavállaló hagyta ott az Apple-t az elmúlt időszakban. Különösen az iCloud, a mesterséges intelligencia és a Health csoportok tagjai intenek búcsút a munkájuknak. Az indok többnyire a hiányzó optimizmus és az Apple azon stratégiája, amellyel szeretné az irodájukba visszacsábítani a foglalkoztatottakat.

A távozók között ugyanakkor nem csak egyszerű dolgozók vannak, hanem Emily Fox, a Health csapat mesterséges intelligencia kutatási vezetője és Ruslan Meshenberg, az iCloud csoport első embere, akinek ráadásul az új munkahelye a Google lett. Deirdre O'Brien, az Apple kiskereskedelemért és emberekért felelős alelnöke kiemelte, hogy hiszik, hogy a személyes közös munkának nagy jelentősége van a kultúrájuk és a jövőjük szempontjából. Az elmúlt esztendőkben megvalósított termékek és szolgáltatások azon a több éven át tartó munkán alapultak, amelyben mindannyian személyesen vettek részt. A menedzser ezzel érvelt az irodákba való visszatérés fontossága mellett.

Június elején az Apple munkatársainak egy része már jelezte, hogy nem akar visszatérni az irodáiba. A vállalat vezetőinek döntése alapján szeptembertől minden munkavállalónak minden héten legalább 3 napot az irodájában kellene töltenie, azonban az érintettek egy része sokkal rugalmasabb jövőbeli munkavégzést szeretne. Júliusban egy belső felmérésben a kaliforniai konszernnél foglalkoztatottak 90 százaléka nyilatkozta azt, hogy tartósan szeretne otthonról tevékenykedni. Nemrég Tim Cook, az Apple vezetője azt mondta, hogy egyelőre kivárnak az irodákba való visszaköltözéssel kapcsolatban és figyelik a helyzetet, s csak akkor döntenek, ha szükséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #7
    Mert azert meg mindig hatekonyabban lehet sok mindent szemtol szemben megbeszelni. Sok minden hamarabb megvan ha odaallok a masik ember fele, es nem 5 emailt kell kuldenem mire eszreveszik...

    Lehet otthonrol dolgozni, de ne csodalkozz ha csokken a fizetesed, mert
    - A hatekonysagod csokken hosszu tavon
    - Nem csak a kornyekbeli draga munkaerovel versenyzel, hanem a vilag osszes szakmabelijevel
    - Hajlando is leszel lemondani valamennyi penzert a kenyelemert cserebe

    Szoval ha olyan a munkad hogy 100%-ban otthonrol vegezheto, akkor en aggodnek a helyedben hogy mennyire biztos az a munkahely... Foleg ha egy gazdag nyugati orszagban elsz.
    En inkabb olyan munkahelyet keresek ahol ertek az hogy helyben vagyok, es akkor hajlandoak lesznek premiumot fizetni erte. Jo esellyel 2-3 napot igy is otthon lehet tolteni hetente.
  • Cat #6
    Leginkább a HR-esek nem örülnek, mert megszűnik a céges lojalitás, és a fizetés növelésén kívül semmi mással nem lehet motiválni a dolgozót. Ezt a nagy cégek meg tudják tenni, de a kicsik nem.

    Eltűnnek azok az érvek, hogy "jó a légkör", "családias a hangulat", "munka után eljárunk közösen focizni", "gyümölcsnap", stb.

    Egyetlen dolog marad, mennyi a pénz?
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2021.08.17. 14:32:50
  • grobs #5
    Sokféle ember létezik. Nekem évekbe telt anno (5 éve volt az első home office melóm) amíg megtanultam otthonról dolgozni úgy, hogy a munka is ment, de nem lett munkahely az otthonom. Az első időszakban a munka nem haladt, a másodikban túl sokat dolgoztam.
    Ettől függetlenül most bejárok heti 1-2 napot "szocializálódni", szinkronba kerülni a többiekkel (már aki bent van ... most pl. 1 ember). Annak, hogy minden nap bejárjak semmi értelme. Megvan a feladat, meg kell csinálni. Ha valami nem egyértelmű van Teams. Még fel is tudom venni, hogy visszanézzem ha bealudtam rajta. Próbáld meg ezt egy elő beszélgetésnél.

    A bejáráson meg alsó hangon spórolok 700k HUF-ot évente. Azért annak van jobb helye is minthogy elfüstöljem.
  • M2 #4
    Mellesleg nagyon vacak dolog otthonról dolgozni, hosszú távon az emberek nagy része nem is alkalmas rá. Amit meg lehet spórolni, az a közlekedésre szánt idő, de cserébe munkahely lesz az otthonból.
  • Zsombor99 #3
    Mondjuk ha valamit a saját számítógépe előtt ülve is meg tud csinálni, akkor miért utazzon be egy irodába, hogy egy tök másik számítógép előtt ülve csinálja ugyanazt? Legfeljebb mondjuk céges VPN, oszt' bejelentkezéssel hozzáférhetne beutazás nélkül is.
    Nyilván az elmúlt világszintű helyzetnél rájöttek az emberek, hogy ha valamit meg tudnak csinálni távolról, akkor miért járnának be, ha ugyanúgy tudnak otthon is monitor előtt ülni, miközben ugyanazt csinálják? (...)
  • caprine #2
    Hadjatok már fel ezzel a homeoffice-os bullshittel. A melok legalább 85% olyan hogy nem lehet. Egy buszsoför, pénztáros, targoncás, rendőr, merós.... hogy dolgozik otthonról????? Ez csak az irodistáknál mehet.

    Aki megteheti az pláne hogy rászokik, az a vezetőség aki erre már az elején nem jött rá az hülye. Tartanak attól, hogy a munkahelyfüggöség megtörik, nem találkoznak a kollégákkal bomlik az összetartás, a fönök nem tudja lebaszni az embert, és sokkal könnyebben lépnek tovább máshova, lásd cikk eleje. Nem ördöngöség, csak gogyi kell hozzá hogy rájöjj márt az elején.
  • monk00 #1
    Teljesen igazuk van. Ha otthonról eltudja végezni a munkáját valaki, akkor miért kell egy irodában kuksolni egész nap. Hacsak az irodai költségekre gondolok, akkor is jobban jár a munkaadó. Tud spórolni. Nem is keveset. Magyarországon meg, azt szeretnék, ha 24 órában ott lenél a munkahelyeden. Persze ingyen potyán. Nehogy még jól érezd magad otthon. Még a végén élvezed is a munkádat, és nem hülyülsz meg. Ez fáj nekik. Pedig hosszútávon, sokkal kifizetődőbb otthon dolgozni. Nem szabad ezt elereszteni, ha már egyszer bebizonyosodott, hogy otthonról is tudsz hatékony lenni...
    Utoljára szerkesztette: monk00, 2021.08.17. 06:45:10