Berta Sándor

Fejlődtek a munkakörül­ményekben az Apple partnerei

A beszállítók számos területen előreléptek.

A kaliforniai konszern nyilvánosságra hozta a People and Environment in Our Supply Chain - 2021 Annual Progress Report című jelentését, amelyből kiderült, hogy a munkavédelmi jogsértések száma a 2017. évi 48-ról és a 2019-es 17-ről 2020-ra 9-re csökkent. A legtöbb esetben a partnercégek a legfeljebb 60 órás munkaidőkeretet lépték túl.

Mindenképpen előrelépést történt az Apple saját szabályainak a betartásában, továbbá nem került sor gyermekmunkára és kényszermunkára. A túlmunka viszont továbbra is elterjedt éppúgy, mint a munkavállalási adatok meghamisítása. Ez utóbbiak elsősorban azért történnek, hogy az előírt munkaidővel kapcsolatos szabálysértéseket elkendőzhessék.

A gyártó 53 országban összesen 1121 ellenőrzést végzett a beszállítóinál. A folyamat során 57 618 munkavállalót kérdeztek meg a tapasztalatairól. Egyetlen esetben merült fel, hogy diákokat éjszaka dolgoztattak és túlórákat végeztettek velük, az érintett vállalat státuszát felfüggesztették, amíg nem oldja meg a helyzetet. Az összesen kilenc szabálysértésből hét a munkaidőkeret kijátszásáról és az azokkal kapcsolatos hamis adatok megadásáról szólt. A partnerek 93 százaléka betartotta azt az előírást, hogy az alkalmazottak hetente legfeljebb 60 órát dolgozhatnak.

Az Apple által megalkotott szabályokat az új beszállítók is kénytelenek betartani azért, hogy egyáltalán megrendeléseket kapjanak a társaságtól. Tavaly a konszern az új partnerek 8 százalékát utasította el azért, mert megtagadták az előírások betartását.

Tavaly novemberben a Pegatron bukta el az Apple megrendeléseit. A beszállító bűne az volt, hogy megsértette a két fél között korábban megkötött magatartáskódexet. A cég ugyanis a kínai üzemeiben munkavédelmi jogsértéseket követett el a diákok foglalkoztatásával kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!