Berta Sándor

Steve Wozniak támogatja a javítás jogát

A menedzser rámutatott, hogy egykor az Apple is nyitott vállalat volt.

Steve Wozniak, az Apple társalapítója a videoüzenetében kifejtette, hogy támogatja, hogy az Amerikai Egyesült Államokban bevezessék a javítás jogát, amelynek a segítségével a felhasználók bizonyos esetekben kijavíthatják vagy bővíthetik a különböző készülékeiket. A menedzser hangsúlyozta, hogy mindig teljesen szolidáris volt az elképzelés iránt és azt gondolja, hogy az ötlet mögött álló emberek a megfelelő dolgot teszik.

A felvétellel Wozniak Louis Rossmann aktivista kérdésére válaszolt. Az Apple társalapítója felelevenítette a fiatal mérnökként szerzett tapasztalatait és azt, hogy a nyílt forráskódú technológia meghatározó szerepet játszott abban, hogy mérnökként fejlődni tudott. A menedzser hozzátette, hogy ma nem lenne Apple, ha akkor ők nem egy nagyon nyitott technológiai világban nőttek volna fel.


Wozniak leszögezte, hogy a saját javítás a műszaki emberek belső motivációja és öröme azzal kapcsolatban, hogy miként lehet jó szoftvereket készíteni és hardvereket fejleszteni. Ez a dolog nagyon motiváló a kreatív személyeknek. Ő is így nőtt fel, és az, hogy lehetősége volt egyes eszközök megjavítására, lehetővé tette a számára, hogy úgy módosítsa egy televízió antennabemenetét, hogy a világnak megmutathatta a személyi számítógép jövőjét, amely egy billentyűzettel ellátott tévé volt.

A szakember példaként említette az Apple II-t, amelyet az építési tervekkel együtt szállítottak ki a vásárlóknak. A termék maximálisan módosítható és bővíthető volt, s az egyetlen nyereségforrásuk volt az első tíz évben. Akkoriban számos olyan olyan dolog volt, amelyek annyira nyitottak voltak, hogy bárki részt vehetett a fejlesztésekben.

Az Apple társalapítója a videóban arról is elmondta a véleményét, hogy a mai elektromos termékeket már miért nem tudja senki sem otthon megjavítani. Úgy vélte, hogy a gyártók szándékosan megakadályozzák ezt, mert hatalmuk és ellenőrzésük kell, hogy legyen minden felett. Azonban ideje végre változtatni ezen és a megfelelő dolgokat tenni.

A kaliforniai óriáscég 2017 júniusában jelezte, hogy nyit a szervizek felé, amelyek megkaphatták például az eltört iPhone-kijelzők javítására szolgáló különleges gépeket. Tavaly februárban kiszivárogtak olyan szerződések, amelyekből kiderült, hogy a független szervizeknek valójában milyen feltételek mellett kell dolgozniuk. A követelmények - különösen a kisebb vállalkozások számára - nehezen teljesíthetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #6
    Ez biztos. Am. meg ez a torveny. Ha user olyan cuccot akar venni ami ilyen mertekben szennyez, akkor azt fizesse is meg. Ennyi.
    Nyugi, lesz helyette mas, sot ok is komoly valtoztatast eszkozolnenek, mert el akarjak adni a cuccost.
  • M2 #5
    Biztos a diktatúrádban nem lázadoznának az emberek a tízszeres áremelések miatt...
  • M2 #4
    "Steve Wozniak támogatja a javítás jogát"

    Egy pofon a szarnak.
  • Macropus Rufus #3
    Háát. Egy törvény kérdése és a gyártók azonnal úgy fognak táncolni ahogy én akarom.
    Csak be van mindenki sz@rva tőlük, de miért?
    Hozok egy törvényt: amelyik eszköz főelemei nem javíthatók és/vagy cserélhetők az eszköz súlyosan környezetszennyezőnek kell tekinteni (lévén, hogy a javíthatatlansága miatt a kukában végzi). Az ilyen eszközökre a környezet terhelési adó a mindenkori piaci ár 4x. Nem hinném, hogy egy 100.000Ft-os telót bárki is megvenné 400.000-ért.
    Tehát már is az van amit én akarok. Vagy beáll a gyártó a sorba vagy nem. Ha nem akkor vélhetően az EU-ban nem fogja tudni többet eladni a cuccait. Természetesen harmadik féltől is be lehet szerezni. Ebben az esetben a felhasználó fogja fizetni a 4x ár és a vételi ár közötti különbséget. Erre is van technika, hogy miképpen is lehet kiszűrni a kérdéses eszközöket egy cellán belül.
    De hát ugye a nem akarásnak, nyögés a vége mondja a magyar...

    (megjegyzem: ezt a környezet terhelési adód bevezetném azokra a termékekre is amik indokolatlanul qurva sok szemetet termelnek. Pl. ilyenek azok az előre csomagolt kaják amiket régen tök jól ki lehetett nyitni, most meg a csomagolása képes akár 25 darabban is lejönni. Ez ennyi szemét. 4x áron nem fog senkinek kelleni. Csőd. A többi majd gondolkodik. Mert am. ez ebben az esetben egy gyártástechnológiai ócsosítás volt. Nekik olcsóbb előállítani, nekünk meg nem csökkent a végfelhasználói ár + tonnányi szemetet termel.
    Szóval minden megoldható, csak akarni kell + nem besz@rni a multiktól. Csak idő közben valahogy a farok kezdte csóválni a kutyát)
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2021.07.14. 12:55:18
  • tom_pika #2
    Hahaha!!! Méghogy a gyártók járuljanak hozzá olyan módosításokhoz, amiktől esetleg a profitjuk csökkenhet? Vicces...
  • Macropus Rufus #1
    igaza van.