Berta Sándor

136 amerikai dollár az Apple Watch 6 gyártási költsége

Erre világított rá egy nemrég elkészített elemzés. Persze ugyan az Apple komoly nyereséggel értékesíti a Watch 6 okosórákat, de az ilyen típusú anyagok sosem veszik figyelembe a kutatási, a fejlesztési, a marketing- és egyéb kiadásokat.

A Counterpoint Research munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy mekkora összegből gyárthatták le az Apple Watch 6 típusú okosórákat. Nos, mint kiderült a költség 136 amerikai dollárt tett ki. Ennek az összegnek a jelentős része csupán néhány alkatrész között oszlott meg. A termék legdrágább komponense az Apple 6 SiP, amely magába foglalja a processzort, a grafikus chipet, az 1 gigabájt memóriát, a 32 gigabájt flashmemóriát, valamint a Bluetooth 5.0-, Wi-Fi 4- és GPS-modult. A teljes gyártási költség 24 százaléka esett ennek az egységnek az előállítására.

A készülék vízálló háza és a retinakijelző a gyártási költségek 13-13 százalékáért, míg a beépített szenzorok (beleértve az EKG-t és az SpO2-érzékelőt is) a 12 százalékáért voltak felelősek. A csomagban lévő egyéb anyagok előállítása a kiadások 10 százalékát, az akkumulátor és a vezeték nélküli töltő a 6, az összeszerelés és a tesztelés az 5, az energiamenedzsment és az audiokiegészítők a 3, a szoftverek pedig a kevesebb, mint 1 százalékát emésztették fel.

Az IHS elemzése alapján az új változat gyártási költségei az első generációs Apple Watch modellhez képest jelentős mértékben emelkedtek, azok ugyanis csupán 81,20 amerikai dollárt tettek ki - annak ellenére, hogy a képernyő például némileg drágább is volt. A Counterpoint Research szakértői arra nem tértek ki, hogy a kiadások szempontjából mennyire különbözött egymástól az alumínium, a nemesacél és a titán eszközházak előállítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #6
    Ennyi erővel az is lehet, hogy kétszer ennyibe kerül a gyártás. Fantázia földjén bármit elképzelhetünk!
  • UUUU #5
    Ja hogy analizis szerint, azaz nem hivatalos adat szerint. Aztan lehet, hogy vagy 30 szazalekkal olcsobban gyartjak koszonhetoen a nagyker beszerzesnek a kulfoldi munkaeronek stb
  • Sequoyah #4
    Ez nem 50% haszon, mert egy sor nem gyartasi koltseget nem szamoltal bele. A fejlesztesi es tesztelesi koltseg az a termek szervers resze. De ezen felul meg van marketing, management, sales es persze az adok.

    Ha mindezt osszeadod, akkor 20-25% valos haszon fog kijonni. Ez az osszes termekre vonatkozik, mert csak arra van adat, hogy az Apple Watch ennel jobban v kevesbe profitabilis, azt csak az Apple tudja. De az iPhone valoszinuleg ekorul van, az Apple Watch pedig a telefonjukhoz hasonlo strukturaban van arulva.
  • M2 #3
    "az ilyen típusú anyagok sosem veszik figyelembe a kutatási, a fejlesztési, a marketing- és egyéb kiadásokat"
    ...mint a csomagolási, szállítási, raktározási, árfolyamkockázati kiadásokat plusz a kiskereskedelmi árrést.

    Végére kijön a 35% körüli, tipikus Apple nyereség. Ez sok? Az iparágban igen, mert drága készülékekből adnak el évente sok száz millió darabot. De mondjuk egy péknél egyenlő lenne a csőddel.
  • kvp #2
    Igen, ez valamivel kevesebb mint 50% ceges haszon az alapmodell eseten. (az afa es egyeb jarulekok levonasa utan) Az Apple nem nagyon szokott ennyire kis haszonkulccsal dolgozni.
  • ShuckFishTit #1
    Olyan drága? ;)