Berta Sándor

Tervezett elavulás - célkeresztben a szoftverek

Egyre komolyabb problémát jelent, hogy a vállalatok és a programozók egy idő után lemondanak az alkalmazásaik további támogatásáról és fejlesztéséről.

Lorenz Hilty professzor rámutatott, hogy egy szoftver hosszú ideig hasznos termék, éppúgy, ahogy egy regény is. Azonban az IT-ipar üzleti stratégiái ezt szeretik figyelmen kívül hagyni. Éppen ezért nem lehet csodálkozni a programok által gerjesztett elavuláson, ami azt jelenti, hogy az alkalmazások futtatási követelményei folyamatosan változnak és egyre erősebb processzorra és egyre több memóriára van szükség az adott szoftver használatához. A szakember példaként hozta fel, hogy a Windows 10 futtatásához 40-szer nagyobb processzorteljesítmény kell, mint egykor a Windows 95 működtetéséhez, s eközben a szükséges memóriamennyiség is a 250-szeresére, a merevlemez-kapacitás pedig a 320-szorosára nőtt.

Hilty programozott elavulásról beszél akkor, ha az adott szoftverkód utasításokat tartalmaz arra, hogy egy frissítés után csökkenjen le a futtató eszköz teljesítménye. Erre volt példa az Apple esete. 2017 végén ugyanis kiderült, hogy az Apple egy frissítéssel szándékosan visszafogta egyes régebbi iPhone készülékei teljesítményét arra hivatkozva, hogy a lépésre az öregedő akkumulátorok miatt van szükség. További problémát jelent, hogy a programokban mindig lehetnek hibák és általában túl bonyolultak is, ez pedig nagyon komoly biztonsági problémát okoz. Ugyan a gyártók kínálnak biztonsági frissítéseket, de egy idő után felhagynak a támogatással, így kényszerítik ki az adott termék használatának befejezését.

Szintén gond, hogy nehezen lehet előzetesen tájékozódni egy alkalmazás minőségéról. Elvileg támaszkodni lehet mások tapasztalataira és bízni kell a fejlesztőben, de bármikor lehetnek kompatibilitási problémák vagy előfordulhat, hogy bizonyos fájlok csak egy bizonyos szoftverben működnek. A professzor attól tart, hogy a dolgok internete és más trendek miatt egyre több szoftver által vezérelt termék lesz, például lámpák, fűtési rendszerek vagy akár csengők is, így a helyzet várhatóan egyre súlyosbodni fog. Mindez végül azt eredményezheti, hogy ha nem lesznek változások, akkor valakinek majd azért kell lecserélnie az ajtaját, mert valamelyik gyártó frissítései miatt már nem tud be- vagy kimenni a lakásán.

A szakember követeli az Európai Uniótól a javítás jogát, illetve a materiális önrendelkezés jogát. Az előbbi biztosítaná, hogy bárki-bárhol megjavíttathassa a birtokában lévő eszközöket, továbbá a gyártók az alkatrészeket akár független szervizeknek is eladják, javítási útmutatókat biztosítsanak, illetve forráskódokat és diagnosztikai megoldásokat tegyenek elérhetővé. Az ugyanis nem lehet, hogy az azok a készülékek, amelyeket egykor valaki megvásárolt folyamatosan a gyártók ellenőrzése alatt maradjanak és bármikor elértéktelenedhessenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _svd_ #22
    Mi a baj a szegecseléssel?
    Sokkal biztonságosabb megoldás, mint a ponthegesztés. Nem véletlenül készítik a hidakat szegecseléssel. Tartós és biztonságos megoldás.

    Ha azt mondanád, hogy túl alacsonyra tervezik a szegecs szilárdságát, még hihető lenne. A mosóporra hivatkozni enhény szólva is badarság. Mivel a teljes dob rozsdamentes anyagból készül, a nedvesség sem játszik. Nem értesz hozzá.
  • ostoros #21
    A mosógépedbe ahelyett, hogy tisztességesen rögzítenék a dobot, szegecselik, mert ott meg tud benne állni a mosópor, és a nedvesség, és így egy idő után leszakad majd a dob.
    Lehetne tisztességesen is csinálni, de nem, mert ez hoz nagyobb hasznot.

    A nyomtatóról pedig fogalmad sincs.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.11.24. 19:33:33
  • _svd_ #20
    "...legjobb ha minden kereskedelmi komponens nyilt szabvanyu (szoftveresen, hardveresen es mechanikailag is), igy ha valami tonkremegy, akkor legalabb egy masik gyarto masik termeke berakhato a helyere..."

    A szabványok nyíltak és kötelező a használatuk. Például.:
    Hatlapfejű csavar, DIN 933, M6x20 (10), poliamid, tövig menetes.

    Ennek így kell kinéznie. Az össze mérete előre meg van határozva. A csavar szakítószilárdságára is van előírás.
    Nem hozható kereskedelmi forgalomba, ami ezen előírásoktól eltér.

    Ezt a csavart más termékek előállítására használják fel. Ha mosógépbe építik be, a mosógépre is vonatkoznak szabványos előírások. A mosógép bonyolultabb eszköz. Ebben a szabványokon túl szabadalmak és licencek is megjelenhetnek. Nyilván mosógépre is vonatkoznak szabványok, de kevesebb előírás van meghatározva. Például nem kell minden mosógépet azonos méretre gyártani.
    Európában nagyon sok termékcsoportra vonatkoznak élettartam elvárások. Ha nem tudja egy cég tartósan teljesíteni az előírást, megvonják a forgalmazási jogát. Autók esetében látványos az előírások hatása. Ma már 5-7 év a garancia és 10 éven belül nem kell számítani motorbontásos javításra.
    A tintasugaras nyomtató külön kategória. Ha használod azért megy tönkre, ha nem, azért. Besűrűsödik a tinta.
    Hozzá jön a nyomtató gyakori ki- és bekapcsolása. Bekapcsoláskor fejet takarít a nyomtató. Ez tinta veszteséggel jár. Gyorsan telik meg a használt tinta tárolója. A nyomtató bekapcsolva tartása önmagában is gazdaságosabb és tartósabb használatot jelentene.
  • Gabbbbbbbbbbbb #19
    Ez csak részben szándékos. Új Készülékeik sem futnak annyira reccenés nélkül, mint régen. Ios tele van bugokkal stb.

    Na meg az is ott van, hogy maga a web is sokkal erősebb vasat igényel 2019-ben, mint akár csak 2016-ban. Alkalmazások nagy része csak egy web kliens és úgy alapból optimalizálni nem nagyon szokott senki ^
  • M2 #18
    Az botrányos, ahogy az Apple a régi telefonjait lassítja. Emlékszem mikor megjelent az iPhone 5S, mindenki el volt ájulva a sebességétől. Ma semmivel nem tud többet az iOS és túl van pár állítólagos gyorsító optimalizáláson is, mégis az 5S egy akadozó, lassú, szinte használhatatlan készülék lett.
    Régebben a szintén használhatatlanná lassított 4S-re tettem vissza a megjelenésekor futó iOS-t, villámgyors lett, mint új korában.
  • Sequoyah #17
    95%-os kapacitasu volt az iPhone-om. Zero hardverigenyes uj funkciot kaptam. Megis nagyban lecsokkent a teljesitmenye, ami "csodas" modon megjavult miutan a botrany utan kiadtak egy ujabb frissitest...
  • dyra #16
    Persze, hogy nem. Minket idén nyáron szerveztek ki. A vezetőség azt mondta nem akr az IT-vel bajlódni. Ezért kirúgtak mindenkit és indiaiak végzik a supportot. Aztán most kiderül sorra, hogy a vezetőségnek nagyjából fogalma nem volt a valódi helyzetről. Rengeteg laborgépünk van Win10-el nem mennek, rengeteg kis helyi szoftvert használunk különböző részfeladatokra globálisan országonként azok jó része se megy Win10 alatt. Vagy ha igen speciális jogosultságokkal amik megint kezelhetetlenek szabványosított supporttal. És itt olyan gépekről és eszközökről van szó amik árban nem összemérhetők egy Office költségeivel. Mi lett a vége, mi is maradtunk meg az indiaiak is jöttek (és most van egy rahdeli gépünk amik nincsenek hálózaton lévén integrálhatatlanok a szabványosított informatikai rendszerbe) :D Aztán majd mutogatják a táblázataikban ahogy akarják, hogy ezen mennyit spóroltak.

    Ez nem úgy megy ahogy sokan elképzelik. Ismerek még autószervizt aminek a fékpadját egy olyan PC működteti ami ISA-busos. Szerencsére stabilak ezek a gépek, de azért van fejkapargatás mikor alaplapot kell cserélni. A cucc teljes cseréje meg olyan költséges, hogy egy kisebb cégnek egyszerűen nem éri meg. Amíg tudja üzemelteti.

    Sokan csak a PC-vel meg az OS-el számolnak. Pedig hát kb az a legolcsóbb egy komplex cuccnál.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2019.11.22. 21:47:39
  • Attilawap #15
    Alapvetően sok cégnél nem is az okozza a legnagyobb problémát, hogy megszűnik egy szoftver terméktámogatása, hanem az, hogy úgy szűnik meg egy szoftver terméktámogatása, hogy a modernebb szoftvernek nem tudják kezelni a régebbi formátumokat. Ilyen probléma van például az egészségügyben, ahol rengeteg idő lenne egy modernebb szoftverbe betáplálni a betegek adatait egyesével, így inkább maradnak a régi elavult szoftvernél, mert akkor legalább nem kell foglalkozni a mesterségesen generált problémával és jó nekik a régi jól bevált DOS-os progi is. Ha lenne átjátszási lehetőség (kompatibilitás) a szoftverek között, akkor nem okozna akkora problémát a frissítgetés, átállás. De gyanítom nemcsak az egészségügyben vannak ilyen IT problémák.

    "A szakember példaként hozta fel, hogy a Windows 10 futtatásához 40-szer nagyobb processzorteljesítmény kell, mint egykor a Windows 95 működtetéséhez, s eközben a szükséges memóriamennyiség is a 250-szeresére, a merevlemez-kapacitás pedig a 320-szorosára nőtt."

    Hja, csak azt elfelejti a szakember, hogy a Windows 7 megjelenése óta (2009) a Microsoft által kiadott OP-rendszerek gépigénye nem változott. Pedig azóta volt Win8-8.1 meg Win10 is, mindegyiknek kb. azonos a gépigénye, max abban van egy kis eltérés, hogy a Win10 igényli az SSD-t különben 5 perc lesz a bootolás. Aztán ott van a Vista, ami a Win7 előtt jött ki és még a gépigénye is nagyobb volt, mint a Win7-nek. Ennyi erővel akár a DOS-hoz is hasonlítgathatnánk a Win10-et vagy a Commodore64-hez. Ennek semmi értelme, hogy a Win10-et hasonlítjuk össze a Win95-el.
    Utoljára szerkesztette: Attilawap, 2019.11.22. 21:05:17
  • kvp #14
    Valoban van kulonbseg, csak a legtobb esetben nem szandekos. Az apple se direkt csinalta, csak nem akartak bevallalni, hogy 3 ev utan mar csak 2-3 ora a telefonjuk keszenenlete es nagy cpu terhelesnel mar 40% kornyeken van a brownout hatar (azaz a 40% mar valojaban a 0%). Ha leveszik a kijelzett aksi kapacitast a toredekere azert rugjak meg oket, ha leveszik a fogyasztast (azaz a sebesseget es a fenyerot) akkor meg azert.

    A tintas letiltas mar rosszindulatu, ott tenyleg a haszonszerzes volt a cel. Magyarazat az meg az, hogy ok 100%-ban feketere fedett oldalakkal szamoljak a tintafogyast. Pedig eleg lenne szummazni az osszes nyomtatasi impulzust az osszes fuvokara es az pontosan megadna a tintaszintet. A fuvokankenti szumma pedig a fej elhasznalodasat. (Utobbi ellen egyebkent a gyogyszertari tiszta alkoholba martott steril sebkotozo gez -a nem szoszolos- tokeletes.) A fentiek helyett nezik a kinyomtatott lapok szamat es kesz. Lustasag es kapzsisag kombinacioja.
  • Sequoyah #13
    Azert van kulonbseg akozott hogy valamit olcsora terveznek es ezert hamar elromlik, vagy egy szandekosan tervezett "kapcsolot" epitenek ami viszont garantaltan lerontja a teljesitmeny X ev utan.

    Es akozott is van kulonbseg hogy olcsora terveznek valamit ezert sose lesz tartos, vagy kifejezetten penzt koltenek arra hogy szandekosan gyengitett elemeket rakjanak bele.