Berta Sándor

Láthatatlan virtuális billentyűzet

Dél-koreai kutatók alkották meg azt a klaviatúrát, amely az eddiginél jobb tízujjas gépelést tesz lehetővé a kijelzőkön.

Napjainkban komoly problémát jelent, hogy az okostelefonokon és a táblagépeken használható virtuális billentyűzetek a képernyő jelentős részét elfoglalják, ugyanakkor még így sem biztosítanak nagy gépelési felületet. A most kifejlesztett virtuális klaviatúra orvosolhatja ezt a problémát. Ue-Hwan Kim, Sahng-Min Yoo és Jong-Hwan Kim a Koreai Tudományos és Technológiai Intézet (KAIST) munkatársai az I-Keyboard: Fully Imaginary Keyboard on TouchDevices Empowered by Deep Neural Decoder című anyagukban írták le az új megoldást.

Az I-Keyboard azt ismeri fel, hogy a felhasználó hogyan gépel és ez független attól, hogy az illető a kijelző melyik részén teszi mindezt. A megoldás maximalizálja a különböző készülékeken a képernyő használatának a lehetőségét. Az eszközöket alkalmazók gyakorlatilag teljesen rugalmasan és akár teljes kijelzős módban is szabadon gépelhetnek. Nincs előre meghatározott billentyűzetforma és -kialakítás, az egyes gombok mérete és alakja is teljesen szabadon állítható be.

A klaviatúra mély tanulásra épülő dekódoló algoritmust alkalmaz a felhasználók által leírt szövegek felismerésére és gyakorlatilag folyamatosan alkalmazkodik az alkalmazója gépelési stílusához. A felismerési pontosság 95,84 százalékos és ezáltal a megoldás precízebb, mint az eddigi hasonló jellegű virtuális billentyűzetek. Az elérhető maximális gépelési sebesség 45,57 szó percenként, ez közel 20 százalékkal több, mint a korábbi virtuális klaviatúrák esetében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #2
    Jól érzékelem hogy a képnek semmi köze a cikkhez?

    (pedig pont a minap láttam ilyen asztalra rajzolt bllentyűs klaviaturát... de mintha a cikk nem erről szólna)
  • Macropus Rufus #1
    nem értem, hogy ebben mi az a nagy durranás. A kijelző jelentős részét az után is a bill. fogja lefedni. A többi meg csak rizsa. Okés, tanul. Ezt mondjuk az iPhone is csinálja, és ha csak 1x is elbaszol valamit akkor az elrontott szót is felkínálja mint lehetőség. :) picit gázos, de ez legyen a legnagyobb baja a vasnak (van neki sok más is)
    Az android is tudja ezt. Szóval lehet velem van a bibi, de mi ebben az a nagy duranas.