Berta Sándor

Receptre felírható alkalmazásokat fizet a német egészségügy

A német kormány elfogadta a kapcsolódó törvénytervezetet.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter elképzelése május közepén vált ismertté. A politikus azt szeretné, ha olyan megoldások válnának mindenki számára elérhetővé, amelyek alapvetően javíthatják az alapellátást. Ebbe a termékkategóriába tartoznának a cukorbetegeknek szóló naplók, a gyógyszerek adagolását nyilvántartó és a tabletták bevételére figyelmeztető digitális asszisztensek vagy a terheseknek, illetve a pszichés betegeknek digitális segítséget kínáló programok. Az egészségügyi alkalmazások készítőinek a Szövetségi Gyógyszer- és Egészségügyi Termékintézetnél kellene bejelenteniük a termékeiket, ahol a biztonság, az adatvédelem, az átláthatóság és a felhasználóbarátság szempontjából is megvizsgálnák azokat.


A német kabinet által elfogadott csomag legfontosabb eleme, hogy a jövőben a betegek felírathatják majd az orvosaikkal a gyógyszereik bevételére figyelmeztető vagy a vércukorszintjüket dokumentáló szoftvereket. Az ezzel kapcsolatos költségeket a betegbiztosítás fogja fedezni. A páciensek olyan digitális ajánlatokat is használhatnak, mint az elektronikus betegakták. Azért, hogy ez megvalósítható legyen, a gyógyszertárak kötelesek lesznek 2020 szeptember végéig, míg a kórházak 2021. január 1-ig csatlakozni a telematikai infrastruktúrához. A szülésznők és gyógytornászok, valamint az ápolási és rehabilitációs létesítmények számára a csatlakozás önkéntes lesz.

A jövőben könnyebbé teszik a betegek számára a videokonzultációt tartó orvosok megtalálását, illetve fokozatosan kivonnák a papír használatát az egészségügyi rendszerből. Az egészségügyi innovációs alap egészen 2024-ig áll majd a vállalkozások rendelkezésére és évente 200 millió euró támogatást fog biztosítani. Az új törvény várhatóan 2020-tól lép hatályba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!