Berta Sándor

Jelszavak helyett biometrikus eljárásokat használnak a fiatalok

Az ujjlenyomat, az írisz- és arcszkennerek egyaránt népszerűbbek a jelszavaknál.

Az IBM tanulmánya szerint a fiatalok kiábrándultak az évtizedeken át elterjedtnek számító jelszavakból, amelyek helyett inkább a 75 százalékuk a biometrikus eljárásokban bízik. Miután ezek a fiatalok hamarosan a vállalatok alkalmazottainak többségét fogják kitenni vagy akár meghatározó pozíciókba is kerülhetnek, így hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a jelszavak rövid időn belül eltűnjenek a biztonsági rendszerekből.

Az összes korosztályt tekintve a megkérdezettek 67 százaléka mondta azt, hogy bízik a biometrikus eljárásokban, például az ujjlenyomat alapján való azonosításban vagy a beszéd- és arcfelismerésben. Ez az arány az 55 év felettiek esetében 58 százalék volt. A válaszolók 87 százaléka elképzelhetőnek tartotta, hogy ilyen megoldásokat használjon a jövőben. A legtöbb felhasználó számára rendkívül fontos volt a biztonság az alkalmazásokhoz való hozzáférésnél, különösen az online banki szolgáltatások esetében.

A hagyományos bejelentkezési módszerek erősen a jelszavakra építenek és a személyes adatokat alkalmazzák az azonosításhoz. Azonban az emberek jórésze túl lazán kezeli a jelszavakat és gyakori, hogy különböző alkalmazásokhoz ugyanazokat a jelszavakat használják. Limor Kessen, az IBM biztonsági tanácsadója kiemelte, hogy miután a felhasználók elismerik, hogy a jelszavak nem megfelelő védelmi megoldások és egyre fontosabb a számukra a biztonság, ezért ideje, hogy világszerte fejlettebb módszereket alkalmazzanak, amelyek több szinten teszik lehetővé az azonosítást, s amelyeket az adott viselkedéshez és kockázathoz lehet igazítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #8
    Nekem 3db email cimem van, es 3db jelszom hozza, +banki azonosito szam+jelszo 2 bank kartya pin, ha elfelejtem a jelszot barhol kiveve az email cimemet akkor ott az email cimemem meg a jelszavat nem felejtem el mert olyan amit nem lehet elfelejteni, de feltorni sem egyszeru a hossza miatt. Logika :) Azt vedem a legjobban ami a legfontosabb, a tobbivel meg kuzdjon aki akar, mert az SG-s jelszavammal semmire nem mennek ha feltorik...nem jo a tobbihez es igy tovabb, egy rendszer kell fontossagi sorrendben....Tudod volt a konyv: Tanulj meg gondolkodni :) nagyon sok embernek nincs meg belole egy peldany sem :) erre gondoltam
    Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2018.02.04. 06:06:48
  • flashpointer2 #7
    ja csak 2000-ben meg eleg volt kb 2 jelszo, mostmeg minden accountot ker, ki tud megjegyezni vagy 50 fele jelszot foleg hogy sokszor ugyanaz nem is jo mindenhova mert szamot ker kisbetu nagybetu vagy idonkent meg kell valtoztatni...
    Nekem is azert van ott a kettes a nevem mogott mert elfelejtettem a regi jelszot, meg annak a regi emailnek (talan valami freemailes volt meg?) a jelszavat is amire regelve volt :D
    Utoljára szerkesztette: flashpointer2, 2018.02.03. 10:08:36
  • Agyturbinikusz #6
    Szerintem arra gondolt, hogy kb 2000-ben magam is fejbol tudtam, az osszes telefonszamot/jelszot amire szuksegem volt es akkor voltam 16 eves. A mai fiatalok gyakorlatilag nem tanulnak meg tanulni illetve memorizalni, ami itt utkozik ki, hiszen halvany lila fogalmuk sincs, hogyan kellene a jelszavakat megjegyezni, igy mennek a kisebb ellenallas iranyaba...
    Ami eppen most meg jo de nem biztos hogy annyira jo mint a jelszavak, vagyis en nem tudom, mert nem hasznalom a biometriks azonositokat.
  • Sequoyah #5
    Kik kretenek? Mindenki aki valaha volt fiatal? Akkor te is egy kreten vagy aki felnott, es felni kell toled...
  • Sequoyah #4
    Akkor mar csak azt kell kitalalni, hogy hogyan klonozzak az arcodat/iriszedet/ujjadat...
    De mivel ez ma meg csak sci-fi, nem igazan ertem hogy hogyan tudna barki is belepni barhova az en biometrikus azonositommal.
  • ugh #3
    "Miután ezek a fiatalok hamarosan a vállalatok alkalmazottainak többségét fogják kitenni vagy akár meghatározó pozíciókba is kerülhetnek,"
    Ettol kene igazabol felni, nem a globalis felmelegedestol...
    "Jelszavak helyett biometrikus eljárásokat használnak a fiatalok"
    Azert hasznalnak kod helyett mast, mert olyan kretenek, hogy 3 szam (ennel nagyobb meg vegtelen ciklust) is homegfutast okoz az agyukban.
  • wraithLord #2
    Gondolom, azért népszerűbbek, mert nem kell pötyögni, csak odarakod az ujjad vagy odatolod a fejed, és kész. Tehát kényelmesebb és gyorsabb.
    Hogy bíznak-e vagy nem bíznak, nem hinném, hogy sokat számít. A lényeg, hogy elég biztonságos-e, aminek a megítéléséhez megvannak a megfelelő szakemberek. Nem trend kérdése.

    A jelszavak nem megfelelő kezelése pedig hozzáállásbeli gond, nem a technológia gyengepontja. Mindent lehet rosszul használni.
  • kvp #1
    A biometrikus adatok csak a felhasznaloi nevet tudjak biztonsagosan helyettesiteni. A tisztan biometrikus azonositas kb. annak felel meg amikor valaki ures jelszot allit be. Ha az ember tudja a felhasznaloi nevet, akkor jelszo nelkul is be tud lepni. Abban a pillanatban hogy az emberek rajonnek, hogy a biometrikus adataik publikusak, arra is ra fognak jonni, hogy barki kepes belepni veluk. Csak olyan eszkozoknel jok (pl. telefon), ahol a targy fizikai birtoklasa jelenti a masik reszet az autentikacionak (a keszulek kvazi egy token-kent mukodik). Viszont onnantol, hogy barhonnan felhasznalhato a biometrikus adat a belepesre, mar nem jelent semmilyen biztonsagot.