Berta Sándor

Arcszkennerrel váltaná ki az igazolványokat a Finnair

A légitársaság a hagyományos megoldásokat kiváltó azonosítási alternatívákkal kísérletezik.

A Finnair a jövőben arcszkennert alkalmazhat az igazolványok és a beszállókártyák kiváltására. A vállalat a Slush 2017 konferencián mutatta be a rendszert, amelyet az érdeklődők kipróbálhattak. Az elképzelések alapján az arcszkennereket a hazai repülőtereken szerelnék fel és a légitársaság jelenleg azt vizsgálja, hogy mennyire válthatnák ki a hagyományos azonosítási eljárásokat.

Az ötlet lényege, hogy az utasoknak egy különleges Finnair-alkalmazáson keresztül kell regisztrálniuk magukat és elkészíteniük az arcképüket. Az így nyert adatokat kizárólag a felszerelt arcszkennerek használják és csak az adott utas felismerésére. Az elsődleges cél a beszállókártyák kiváltása, ezáltal a repülőtéri folyamatok meggyorsítása, míg a távlati cél az igazolványok helyettesítése. A Finnair ugyanakkor rámutatott, hogy ez utóbbitól még nagyon messze vannak.


A regisztráció után a rendszer azonosítja, majd a keresztnevén köszönti az utast és információkat közöl az utazásával, a célpontjával, az időjárással kapcsolatban, de azt is jelzi, hogy melyik kapunál kell jelentkezni, a kapu milyen irányban és mekkora távolságra található, valamint, hogy mennyi idő van még a bejelentkezésig. Sőt, még az is kiderül, hogy mi az adott járaton a fedélzeti menü. Az arcfelismerés a Futurice nevű cég szoftverén alapul. A rögzített képet a program vektorokra bontja, majd végül szöveggé alakítja át. Mindezt természetesen titkosítva teszi, így az adatok nem kerülhetnek illetéktelen kezekbe.


A Finnair már a nyár elején tesztelte a rendszert a Helsinki-Vantaa repülőtéren, akkor 1000 sokat utazó személy regisztrálhatta magát a szolgáltatásra. Az egyelőre még nem dőlt el, hogy mikortól vezetik be a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Aquator #2
    Mert nyilván a reptéren idióták dolgoznak....
  • Skylake #1
    Jól van, akkor majd az applikációt kell megpatkolni, és azt felküldeni az áruházba, hogy töltögessék a baromarcúak. Vagy kell valami másik app, amit a finneknél mindenki használ: ebben van a payload, ami megpatkolja az arcscanner appot, ha érzékeli, hogy az user feltette. Szofisztikált esetben mindez konkrét célpontra vonatkoztatva triggerelve, kihasználva az eszközeinek sebezhetőségét, saját emberi figyelmetlenségét, amíg elvonjuk a figyelmét.

    Mikor használható ez a technika? Például akkor, ha van valaki, aki nem utazhat be a finnekhez, vagy nem utazhat ki onnan - körözik. Viszont ki lehet gyűjteni, a megpatkolt applikációkon keresztül egy adott időben az utazni kívánók pofázmányait: hogy a normál, utazni kívánó állampolgárok pofájából melyik hasonlít emberünkére. Ezt a tagot fogjuk meg: némi social engineering, franciakulcs, etc. Kicsit ki lesz ütve a drága. A kijuttatni kívánt emberünk kap egy kis kozmetikát a fejére, hogy egyezzen a cucc - az algoritmussal ellenőrizzük indulása előtt, hogy belefér a maszkírozás a megfelelési tartományba. Utána mehet. Mivel jól megbíznak az informatikában, ezt a gyengeséget használjuk ki.

    Azért ez így már majdnem William Gibson, már a koncepciót tekintve, nem igaz? Ajánlok hozzá soundtrack-ot is: https://www.youtube.com/watch?v=kh2gvzizAkc - Deus Ex Soundtrack: Lebedev's Airfield.