Berta Sándor

Nőtt a kereslet a 3D-szenzorok iránt

Az androidos készülékek gyártóinak érdeklődését egyre jobban felkeltik a 3D-arcfelismerési technikák.

A 3D-arcfelismerés egyre fontosabbá válik nem csupán az Apple, hanem annak konkurensei számára is. Mindezt alátámasztja, hogy az Androidot futtató eszközök gyártói a korábbinál háromszor nagyobb mértékben érdeklődnek e fejlesztések iránt, ezzel párhuzamosan egyre kevésbé tartják fontosnak az üvegfelületek alatt működő ujjlenyomat-leolvasókat. Ming-Chi Kuo elemző, a KGI Securities munkatársa úgy vélte, hogy a 3D-arcfelismerés egy olyan prémium funkció, amelyek nagyobb bevételeket tesz lehetővé.

Azon nem igazán lehet csodálkozni, hogy az Androidot futtató készülékeket fejlesztő gyártók igyekeznek követni az Apple példáját. A kaliforniai konszern az iPhone X készülék esetében az ujjlenyomat-szkennert, mint biometriai azonosítási módszert a kamerán alapuló 3D felismerési technikával váltja ki.

Jelenleg a Qualcomm, a Himax, az Orbbec és Mantis Vision megoldásai érhetők el. A legnagyobb érdeklődés a Qualcomm és a Himax fejlesztései iránt mutatkozott. Kuo kiemelte, hogy a 3D-arcfelismerés az ujjlenyomat-leolvasóval ellentétben forradalmian új felhasználói élményt kínál. Ráadásul lehetővé válik a különböző technikák, például a kiterjesztett valóság és kiegészítő funkciók (Apple Animoji) használata. Ilyen lehetőségeket az ujjlenyomat-szkennerek nem kínálnak.

A 3D-arcfelismerés a következő 2-3 évben kiválthatja az ujjlenyomat-leolvasókat. Ennek oka többek között az is, hogy a 3D-arcfelismerés könnyebben ötvözhető az LCD-kijelzőkkel. Az persze egyelőre még kérdéses, hogy a Face ID-t hogyan fogadják majd az Apple ügyfelei. Kuo mindenesetre abból indult ki, hogy az androidos készülékek gyártóinak legalább 2,5 évre lesz szükségük ahhoz, amíg képesek lesznek a termékeiken hasonló felhasználói élményt kínálni. Az Apple a jövőben valószínűleg mindegyik iPhone modelljét el fogja látni a TrueDepth kamerával és a Face ID funkcióval.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #1
    Multitouch, Retina Display, TouchID, 64bit CPU, 3D Touch, Taptic engine...
    Megint kullognak az Apple után.