Berta Sándor

Arcfelismerésen alapuló fizetésen dolgozik az Intel

Elő sem kell venni a bankkártyát, mert az arcunkkal azonosíthatjuk magunkat. A sávszélességről 5G kapcsolat gondoskodik. Az új rendszer kifejlesztésében a Foxconn is oroszlánrészt vállalt.

Az 5G-n alapuló Multi-Access Edge Computing (MEC) platform gyors, egyszerű és biztonságos fizetést tesz lehetővé. Számos területen alkalmazható, a kiskereskedelemben például személyre szabható ajánlatokat tesz lehetővé. A szolgáltatás esetében az arcfelismerés nagy szerepet játszik. Lu Fang-Ming, a Hon Hai Precision Industry Company Ltd. elnöke a tajpeji bemutatón kijelentette, hogy a megoldást számos szituációban fel lehet használni, legyen szó intelligens vásárlási élményekről, az intelligens biztonság megteremtéséről az otthonok és a vállalatok esetében, az okos egészségügyi szolgáltatásokról vagy többről.

Az Intel és a Foxconn tavaly júniusban állapodott meg egy hálózati infrastruktúra közös fejlesztéséről. A Foxconn készítette el az arcfelismeréshez szükséges szenzorokat, míg az APT tajvani mobilszolgáltató az 5G-kapcsolatról gondoskodott. Az MEC egy felhőalapú hálózati architektúra, amelynél az 5G-kapcsolatnak köszönhetően a hozzáférések valós időben és nagy sávszélességgel valósulnak meg. A platform az 5G-környezetben képes megbirkózni az adatáradattal, csökkenteni a hálózat leterheltségét és az adatfeldolgozást a felhasználókhoz közelebb valósítja meg.

Lu megemlítette, hogy a Foxconn két üzemében már arcfelismerési rendszert alkalmaznak, így több mint 200 000 munkásnak nem kell a munka kezdetén és végén bejelentkeznie. Ugyanez a kiskereskedelemben úgy néz majd ki, hogy az arcfelismerés miatt az alkalmazottak pontosan tisztában lesznek a vásárlók korábbi szokásaival, így azonnal reagálhatnak az új helyzetekre. Már zajlanak az egyeztetések a tajvani kereskedőkkel és a rendszer 3-6 hónapon belül bemutatkozhat.

Az Intel az arcfelismeréses fizetést mutatta be, amelyet ötvözött az MEC platformmal, a fejlett felismerési technikával és a mesterséges intelligenciával. Mindez a gyártó számításai alapján lehetővé teszi, hogy a tranzakciók 0,03 másodperc alatt hitelesíthetők legyenek. Ez csökkenti a hitelkártyacsalás és a személyes adatok elvesztésének a kockázatát. A megoldás számos ágazatban elterjedhet és a technológia használható lesz a bevásárlóközpontokban beltéri navigációhoz, 360 fokos panorámanézetekhez, információk tárolásához és promóciókhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #10
  Majd amikor egymás arcát rabolták (jobb esetben csak lopják) az emberek mekkora lesz már. ;)
 • xyl #9
  Egypetéjű ikrek?
 • wraithLord #8
  Igen, úgyhogy mindenki dőljön hátra, és élvezze, hogy már csak az arcod kell, ami amúgy szintén nem érdekel senkit... :D
 • Cat #7
  Dehogynem. Pl. ez idei sztori:

  Április 7-ről 8-ra virradó éjszaka betörtek az egyik letelepedési kötvényeket forgalmazó cég, az Arton Capital Hajós utcai irodájába. Több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek. A rendőrség nagy erőkkel mozdult rá az ügyre, konkrétan mindenkit megpróbáltak kihallgatni, aki a mobil cellainformációk szerint a környéken volt a betörés időpontjában – ez akár ezernél több embert is jelenthet. A kihallgatásokon a potenciális tanúknak azt sem mondták el, hogy milyen ügyben nyomoznak pontosan, csak annyit árultak el, hogy Oktogon–Nyugati–Deák tér háromszögben volt egy több millió eurós betörés.

  http://index.hu/gazdasag/2017/06/27/felmilliard_forintot_vittek_el_a_betorok_az_egyik_letelepedesi_kotvenyes_cegtol/
 • Aquator #6
  Édes istenem, ott van a farzsebetekben a mobil. Szerintetek a követéshez tényleg arcfelismerésre van szükség? Ne bohóckodjatok már. 30 cm pontossággal meghatározza az adótorony, hogy hol vagy, azaz tudják mikor mész ki vécére. Csak van egy rossz hírem: senkit nem érdekel :)
 • Cat #5
  Az Intel azért dolgozik ilyeneken, illetve mutat be ilyen demókat, mert ő szolgáltatja a hardvert ezekhez a megoldásokhoz. Neki az a jó, ha minél több helyen van arcfelismerés, mert annál több chipet tud eladni. Ővé az építőkő, és így bátorítja a fejlesztőket, ad nekik ötleteket, hogy miket lehet megvalósítani.
 • Fionn #4
  https://sg.hu/cikkek/it-tech/128598/eloiteletes-algoritmusok és akkor még ez is itt van... alig pár napos a cikk :D :D
 • Fionn #3
  Előkészület utópiába. Amikor már nem a mindennapi megélhetés miatt lesz bűnözés, amikor nincs korrupció amikor (bla bla bla) akkor erre a rendszerre nagy szükség lesz. Bár jobb lenne elöbb a többivel foglalkozni.
  Utoljára szerkesztette: Fionn, 2017.12.12. 16:51:24
 • wraithLord #2
  Igaz, csak most kezdenek felülni rá, de most már leszállhatnának erről az arcfelismerésen alapuló azonosításos lóról. Lassan a hideg futkos a hátamon tőle. Amikor gyerekkoromban, B-kat. dark sci-fikben láttam, hogy bárkit, bárhol/bármilyen létesítményen belül megtalálnak arc alapján, nem gondoltam, hogy még valóság is lesz (nem a technikai részére gondolok, de nyilván azt se gondoltam...)

  Másrészt úgy csinálnak, mintha az embert nem lehetne diszkrétebben azonosítani, mint az arcáról... Vagy mintha az ember csak arcból állna.

  Kössz, továbbra is kihagynám.
 • kvp #1
  Szoval barkit tudnak azonositani arc alapjan es kovetni egy epuletben vagy az utcan. Ez nem ujdonsag. A kartyamentes fizetessel az a gond, hogy ha barki tud fizetni ugy az utcan, hogy ranez valakire, akkor marad az arab terrorista divat (maszk) mint vagyonvedelmi modszer. Az meg ujabban be van tiltva nallunk meg meg par nyugati orszagban. Vagy a cikk hibas vagy a nagyon beneztek valamit az intelnel...