Berta Sándor

Biometriai adatokat adna el Ausztrália

Az összegyűjtött információk felhasználását tenné lehetővé a helyi kormány.

A The Guardian értesülései alapján az ausztrál államügyészség bankokkal és távközlési társaságokkal tárgyal arról, hogy az állami arcfelismerő rendszerben tárolt biometriai adatokat miként lehetne magáncélra felhasználni, vagyis értékesíteni. Az elképzelések szerint a cégek egy meghatározott díj ellenében férhetnének hozzá az adatbázishoz. A lehetséges felhasználási területek között felmerült a csalások és a személyiséglopások elleni harc. A vállalatok az adatokat csak érintett személyek beleegyezésével használhatnák fel, emellett a társaságoknak világosan utalniuk kell arra, hogy nem sértik meg az adatvédelmi törvényeket. Az első projektek jövőre indulhatnak el.

Az adatvédelmi szakemberek természetesen azonnal reagáltak a hírre. Monique Mann, a Privacy Foundation képviselője például kijelentette, hogy az érintett személyek engedélyezése önmagában nem elegendő, különösen akkor nem, ha a beleegyezés megadásához kötik bizonyos szolgáltatások használatát. Mann attól tart, hogy a program hozzájárulhat ahhoz, hogy a vállalatok kiépíthessék saját arcfelismerési adatbázisaikat. Amennyiben az adatok egyszer kikerültek, utána már nehezen lehet megállapítani, hogy azokat kikkel osztották meg vagy milyen célokra használták fel.

A tervek alapján a cégek az ügyfeleik arcképeit elküldik majd egy rendszerbe, ahol összehasonlítják azokat a kormány adatbázisában szereplő felvételekkel. A vállalatok igen vagy nem választ kapnak az őket érdeklő kérdésekre, de - elvileg - közvetlen hozzáférésük nem lenne a nyilvántartáshoz. Az eljárás hasonlítana az ausztrál kormány 2014-ben elindított dokumentumigazoló szolgáltatásához (DVS), amelynek keretében a jogosítványok, a különböző okmányok és társadalombiztosítási kártyák adatai voltak összehasonlíthatók az állami adatbázisokban tárolt információkkal. Tavaly több mint 15,5 millió ilyen tranzakcióra került sor. Mindebből az állam profitált, mert a társaságoktól pénzt kértek az adatok összehasonlításáért cserébe.

Jelenleg egyébként már az ausztrál lakosság több mint fele szerepel a biometriai nyilvántartásokban, ez az arány a következő években 85 százalékra emelkedik majd. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a cégek is el fogják készíteni az ügyfeleik fotóadatbázisait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Ha opt out-os lesz a rendszer, tehat irasban kell lemondani, evente egyszer a keresztutnal, 3 napnyi sorbanallas utan, akkor a legtobb ember nem fogja letiltani, azaz szinte minden adatot el tudnak adni. Jellemzoen ezt a megoldast szoktak hasznalni, pl. a briteknel is ilyen az egeszsegugyi adatok ertekesitese, ha nem tiltod le, akkor eladjak. (es neha tevedesbol meg akkor is ha letiltja valaki, utanna persze a kiadott adatokat 'sajnos' mar nem lehet visszavonni)

    Egyebkent az a megoldas, hogy a ceg bekuldi az arckepeket (pl. egy biztonsagi kamerabol) es hozza megkerdezi ki van rajta jo megoldas arra, hogy ne kelljen az adatbazisban levo fotokat kiadni, megis ki lehessen adni minden adatot.
  • Skylake #1
    "A vállalatok az adatokat csak érintett személyek beleegyezésével használhatnák fel" - oké, itt bukik is a dolog, ahogy kell. Mehetünk tovább, clickbait cikk 2 by SG. Inkább a Google location technológiájának kikapcsolhatatlanságáról írjatok, könyörgöm! Arra is lesz kattintás, de mégsem ilyen IT-bulvár szintű hír az!