Berta Sándor

Egyszerűen megállapítható ki 18 év alatti és ki nem

Egy most kifejlesztett mobil kézszkennerrel gyorsan megállapítható, hogy a magát gyereknek mondó menekült valóban kiskorú-e.

Az emberkereskedelem az egyik legsúlyosabb és az áldozatokat mind lelkileg, mind testileg megterhelő bűncselekmény. A Fraunhofer Társaság kutatói egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amely hordozható és segíthet kiszűrni a kiskorú prostituáltakat, az oltalmazotti státusz érdekében hazudó menekülteket/migránsokat, a vén nigériai focistákat vagy a határokon hamis dokumentumok segítségével átcsempészett, nagykorúnak beállított, de valójában kiskorú áldozatokat. A PRIMSA projekt keretében megalkotott ultrahangos rendszer a csontozat alapján ítéli meg az adott személy korát. Jelenleg a kiskorúság csak egy módon - ionizáló röntgensugárzás segítségével - állapítható meg. Azonban ez meglehetősen invazív vizsgálati módszer, ráadásul bírói engedély kell az alkalmazásához és ezért a rendőrségi gyakorlatban csak ritkán és komoly gyanú esetén vetik be.

Dr. Holger Hewener, a Fraunhofer Társasághoz tartozó IBMT szoftvermérnöki és rendszerintegrációs munkacsoportjának vezetője kijelentette, hogy az általuk kifejlesztett PRIMSA kéziszkenner lehetővé teszi a nagykorúság megállapítását mobil ultrahang technikával és hatékonyan alkalmazható - akár bírói engedély nélkül is - minden gyanús esetben. A rendszer a csontozatot vizsgálja hanghullámok segítségével. A nőknél 14 és 17-18, míg a férfiaknál 16-17 és 20 év között fejlődik ki teljesen az úgynevezett orsó- és a singcsont.


Ez a két nyomtatott áramkör a készülék lelke

A vizsgálat rendkívül egyszerűen zajlik: az egyes személyeknek meg kell fogniuk az eszközt, amely WiFi-kapcsolaton keresztül továbbítja a mért adatokat feldolgozás és elemzés céljából a csatlakoztatott okostelefonhoz vagy táblagéphez. Így - a kifejlesztett hardveren kívül - nincs szükség külön termékek beszerzésére. Az elemzések eredménye közvetlenül a készülékek kijelzőjén látható. A rendszer kezelésére és a kiértékelésekhez nincs szükség külön képzésre, egy közlekedési lámpa képe mutatja meg, hogy a gyanú beigazolódott-e vagy sem. Az értékek elemzését a gépi tanuláshoz kapcsolódó intelligens algoritmusok végzik.

Jelenleg is zajlik a rendszer tesztje a Saar-vidéki Egyetemi Klinikán. A projekt ipari partnere a CEMEC - Intelligente Mechanik GmbH, amely szerepet vállal a műszaki fejlesztésekben. A cél a pontosság további növelése. A rendszer a jövőben akár a csontritkulás felismerésére is alkalmas lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Elmin #9
  "Amugy mindenkeppen hasznos lehet, csak szeretem ekezni az ugynevezett cikkirokat itt az SG-n, akiknek ordito hianyossagaik vannak magyar nyelv es irodalombol (hejjesirass....sic!), szamitastechnikai alapismeretekbol (szovegszerkesztes) a forditasi hibakat mar nem is emlitem,...."

  Először a saját portádon tegyél rendet.
  Mert amit írtál az rád is igaz.
 • Akva #8
  Nagy baromság! A testi fejlődés mindenkinél más ütemű. Évekkel is eltérhet a valódi életkortól.
 • NEXUS6 #7
  Kéne valami mobil app is diszkós ismerkedéshez, szigorúan a félreértések elkerülése végett ugye. ;)
 • Szefmester #6
  Nincs itt cikkíró Cifu óta... max ilyen cikkmásoló... Ha meg Szekeres Viktort is a képbe vesszük akkor lelkes tanfolyamra járó (hogyan írjunk klikkvadász címeket és semmiről sem szóló cikkeket OKJ-s két hetes kurzus) amatőrök gyülevész bandája lehetne a titulus... és nem cikkíró.
 • cateran #5
  "segíthet kiszűrni a kiskorú prostituáltakat"

  Nem semmi..rarakod a gyerekekre es megmondja prosti-e....felnotteken is mukodik? A v2.0 meg mar a sima megcsalast is kimutatja majd...

  "Jelenleg a kiskorúság csak egy módon - ionizáló röntgensugárzás segítségével - állapítható meg"

  Szerintem hivatalos iratokkal is szokott...akkor meg mar 2 fele modon is meg lehet allapitani....

  "A nőknél 14 és 17-18, míg a férfiaknál 16-17 és 20 év között fejlődik ki teljesen az úgynevezett orsó- és a singcsont. "

  Kicsit sem nagy a szoras....Amugy az eredeti cikkben a noknel 14-17 illetve 16-18 szerepelt...Magyaran siman lehet 16 eves es megis fejlettnek mutatja...

  Amugy mindenkeppen hasznos lehet, csak szeretem ekezni az ugynevezett cikkirokat itt az SG-n, akiknek ordito hianyossagaik vannak magyar nyelv es irodalombol (hejjesirass....sic!), szamitastechnikai alapismeretekbol (szovegszerkesztes) a forditasi hibakat mar nem is emlitem,....
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2017.11.08. 19:46:45
 • felemelő #4
  ---és a fogóról tudjuk hogy mint a Föld is, banán alakú!
 • enderwiggin #3
  Ultrahullámok :o
  Csodálatos hol tart manapság a technika :)
 • overseer-7 #2
  már ez a cikk is az aranyos, drága menekültekkel..vagyis migránsokkal foglalkozik?

 • petrov144 #1
  Néhány afrikai származású "utánpótláskorú" focista esetében lesznek meglepetések