Berta Sándor

Gyógyszer­tárakban tesztelik az arcfelismerést

Két osztrák gyógyszertárban is arcfelismerő rendszereket szereltek fel.

A linzi Schutzengel Gyógyszertárban a Bayer cég arcszkennerét telepítették és egy külön készülék a betérő embereknek személyre szabott reklámokat mutat - minderre Patrick Gruska, az ORF újságírója hívta fel a figyelmet. A gyógyszertár egyik munkatársa elmondta, hogy a felszerelt kamera felismeri az ügyfelek nemét és korát, majd egy nagy kijelzőn személyre szabott reklámokat mutat nekik. Így egy idősebb személynek az 50 év felettieknek szánt készítményt ajánl. Mind a két gyógyszertárban két arcszkenneres kamerát és három kijelzőt szereltek fel.


Daniela Winnicki, a Bayer képviselője kiemelte, hogy a rendszert jelenleg két osztrák gyógyszertárban tesztelik. Az arc- és korfelismerő algoritmusok helyi szinten futnak és valós időben dolgoznak. A képeket nem tárolják és nem adják tovább másoknak, hanem a feldolgozás után azonnal törlik. A felvételeket nem kapcsolják össze más adatokkal, még akkor sem, ha valaki megvásárol egy reklám megtekintése után egy terméket. A lényeg, hogy nincs lehetőség az egyes személyek azonosítására.


Arról egyelőre nem született döntés, hogy más országban kipróbálják-e a rendszert vagy sem, az osztrák tapasztalatokat azonban figyelembe fogják venni a döntés meghozatalakor. A Schutzengel Gyógyszertár munkatársainál egyébként még egyetlen vásárló sem panaszkodott a teszt miatt. A Bayer azt közölte, hogy a technológiát adatvédelmi szempontból vizsgálják és ePrivacy-jelöléssel látják el.

Időközben a Bayer leállította a tesztet. Jörg Mayrhofer, a Schutzengel Gyógyszertár képviselője kiemelte, hogy elsősorban az interneten voltak negatív reakciók az arcszkennerrel kapcsolatban, ezért döntöttek úgy, hogy leállítják a projektet. A férfi hangsúlyozta, hogy korábban azért egyezett bele a tesztbe, mert garantálták neki, hogy a konszern semmilyen ügyféladatot nem fog eltárolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #7
    A facebookomra vajon kippsztolja a rendszer, hogy "Kovács László aranyérkenőcsöt vásárolt itt" Az ismerőseid között te lehetsz az első, aki kedveli ezt. :)
  • Akva #6
    Jaj de jó! Gondolom az esélyes betegeknek koporsót is tudnak ajánlani. Intelligensen!
  • end3 #5
    Kétféle világ kűzd egymással. Az egyik, a meghatározó.., csak pénzben és még több pénzben gondolkodik. Tesz a nácizmusra, liberalizmura, demokráciára, migrációra, stb. Egyetlen megítélési alap, hogy több pénz származtatható-e valamiből. - A többi nem túl érdekes számára.

    A másik, - általában az ezektől kapott pénzen, - humanizmusról, szabadságjogokról, a személyiségi jogok tiszteletben tartásáról álmodik. (Nem kétséges melyik a hatékonyabb befolyásoló, "terraformáló" megoldás. - Ti. a "humán" ezek nélkül rövid időn belül éhen halna.)

    A emberiség történelme rabszolgatartók és rabszolgák történelme. Mindig voltak, lesznek és ez legtöbbször már az egyéni emberi gondolkodás szintjén is megjelenik, - sajnos. Mindegy milyen terminológiát használunk a más és más társadalmi berendezkedésre, a tények újra és újra ezt mutatják. A (gondolat(-!-)rabszolgaság az (emberi?) inteligencia alázatos "tanulómódja".
  • gosub #4
    Hűha tényleg! Az EU már megindította a kötelezettségszegési eljárást? Törvénnyel korlátozzák a liberális értékeket, jogokat. Mindig nácik maradnak.
  • cateran #3
    Hu, kicsit le vagy maradva...
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2017.11.28. 08:18:36
  • gosub #2
    A nikábot viselő új osztrákokat hogyan fogja személyre szabottan megkülönböztetni?
  • scagnetti #1
    Egy kicsit be van lassulva az sg.
    Pont ma mondták a rádióban, hogy a projektet már le is állították. Sok volt a panaszkodó, amit meg is tudok érteni.

    https://futurezone.at/digital-life/protest-gesichtsscanner-in-apotheke-abgedreht/299.836.800
    Utoljára szerkesztette: scagnetti, 2017.11.27. 20:35:12