Berta Sándor

Fontosabb a kényelem az adatvé­delemnél?

Egy svéd startup-központban az alkalmazottak egy része chipimplantátumot használ.

Az Epicenterben dolgozók közül sokan úgy döntöttek, hogy beültetnek a kezükbe egy rizsszem méretű chipet, amelynek a segítségével kinyithatják az ajtókat, s vásárolhatnak az étel- és italautomatákból. Az implantátum legnagyobb haszna a kényelem. A munkatársaknak elegendő csak elhúzniuk a kezüket egy érzékelő előtt és az ajtó máris kinyílik a nyomtató pedig használatra kész. Nincs szükség biztonsági kódok megadására vagy mágneskártya használatára. Patrick Mesterton, az Epicenter társalapítója kiemelte, hogy a mikrochip számos olyan dolgot kivált, amelyet egyébként magukkal kellene vinniük, legyen szó hitelkártyákról vagy kulcsokról.


A lehetőséggel a centrumban lévő 100 vállalkozás 2000 munkatársa közül eddig körülbelül 150-en éltek. Többen jelezték, hogy érdekli őket az ajánlat, így vannak havi partik, amelyeken Jowan Österlund, a Biohax szakértője végrehajtja a mindössze néhány másodpercig tartó beavatkozásokat. Vércseppek vagy fájdalmas kiáltások csak ritkán vannak. A chip jelei elárulhatják, hogy az adott személy éppen úton van-e és ha igen, hol tartózkodik, vagy hogy mit vásárolt az étel- és italautomatákból. Ugyan ezek az adatok az okostelefonokból vagy a térképszolgáltatásokból is kiolvashatók, de azokat félre lehet tenni, míg egy beültetett chipet nem.

Ben Libberton, a stockholmi Karolinska Intézet mikrobiológusa közölte, hogy a beültetett chipekből nyerhető adatok sok szempontból különböznek az okostelefonokból kinyerhető információktól. Elméletileg lehetőség lenne arra, hogy valaki egészségügyi adatokhoz jusson, továbbá azt is meg lehetne tudni, hogy valaki hol tartózkodik, milyen gyakran és milyen hosszan dolgozik, vécére megy-e és más hasonló dolgokat. Azonban adott esetben illetéktelen személyek is hozzáférhetnek ezekhez az információkhoz, és minél kifinomultabbak a chipek, annál nagyobb lesz az etikai dilemma.


Az implantátumok a Near Field Communication (NFC) technológiát használják, a működési hatótávja alig néhány centiméter. Az alkalmazása sem új, régóta használják a háziállatok megjelölésére vagy a futárszolgálatok a csomagok követésére. A chipek "passzívak", ami azt jelenti, hogy csak adatokat tárolnak, de önmaguktól nem képesek kiolvasni azokat. Az alkalmazottak, köztük Frederic Kaijser is, nyitottan és lazán fogják fel a dolgot. A 25 éves Sandra Haglöf, az egyik cég munkatársa például azzal indokolta a chip beültetését, hogy a jövő része akar lenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tom_pika #9
    milyen kétharmad?
  • Zoliz #8
    Ezek a svédek egyre elmebetegebbek. De mondok olyat, hogy ha valakinek kell a pénzem megszerzi, így vagy úgy, levágja a kézfejem és megvan az áhitott chip. Ezt a jövőt akarja, néhány svéd idióta és az őket követő többezer hülye.
  • esztyopa #7
    Ez olyan,mint a*kétharmad*
    Az emberek lustaságból,bénaságból,közömbösségből hajlandók LEMONDANI a függetlenségükről is
  • ostoros #6
    Milyen jó lesz egy apokalipszis túlélőinek levágott kezekkel, vagy fejekkel közlekedni...
    Főleg ha még harap is :D

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.04.16. 18:01:12
  • gforce9 #5
    Önként és dalolva..... igaza volt azoknak akik ezt meglátták előre, hogy nem lesz gond az emberekbe való chipek ültetésével. Ők maguk fogják kérni. Öreg lehetek már, de engem ez elszomorít.
  • kvp #4
    Semmi, letiltjak a kodjat es kesz. Egy csak egy sima rfid chip egy azonosito koddal, mint amilyet a kutyakba is raknak ujabban. Kivalthato barmilyen rfid-s tag-gel, pl. karkotoben, oraban vagy akar a telefonban levo rfid-s azonositoval is. Itt az a lenyeg, hogy nehez elhagyni, mert a telefont elhagyhatja az ember, meg a kartyajat vagy orajat is ellophatjak, de amikor a kezet vagjak le, az fel fog tunni a biztonsagiaknak. Mas gyakorlati haszna nincs, legfeljebb az,hogy be lehet kerulni vele a hirekbe.

    ps: Kihagynam, leginkabb mert orvosi vizsgalaton problemas, pl. az mri es a ct se szereti (az mri akar huson es boron at is kitepi, ct meg csak siman tonkrevagja) De ha kell egy sebesz siman kiveszi, pont annyi munka, mint egy golyot vagy repeszdarabot eltavolitani.
  • Fionn #3
    Mi van a kivétellel ha pl mashova megy dolgozni a muksó?
  • NEXUS6 #2
    Az hagyján, hogy fáj, ha beültetik, de az mennyire fáj, ha ellopják! XD
  • HyBrIDNyLA #1
    Én biztos nem kérnék belőle, pedig van 2 beléptetőkártyám is és előfordul, hogy elfelejtem magammal vinni. Ha kötelező lenne a beültetés, akkor is tiltakoznék.