Berta Sándor

A vásárlásainkból következtetnek betegségeinkre

Egy Big Data-projektben összekötik az egészségügyi és a fogyasztási szokásokat, így előre megjósolhatók egyes betegségek.

A Businessweek arról tudósított, hogy Észak- és Dél-Karolinában egy Big Data projekt keretében kiértékelik a betegek adatait, azért, hogy így azonosítsák a magas kockázatot jelentő pácienseket. Összesen kétmillió ember egészségügyi és vásárlási információiról van szó, amiket a Carolina HealthCare nevű vállalat kezel. A cél annak elérése, hogy az orvosok már azelőtt aktivizálják magukat, hogy az emberek betegek lennének.

A Carolina HealthCare felvásárolja az adatokat a kereskedőktől és kielemzi a hitelkártya-tranzakciókat. Ennek köszönhetően pontosan megtudható, hogy egy adott személynek milyen az életstílusa. A módszer miatt sokkal átfogóbb képet lehet kapni, mint az eseti orvoslátogatások vagy a laborvizsgálatok alapján, így a veszélyes folyamatok időben felismerhetők és az orvosok is időben beavatkozhatnak. Az orvosok az egyes tranzakciók részleteit nem ismerhetik meg, de mindez a közeljövőben megváltozhat.


A rendszer bírálói szerint alapvetően megváltozhat és komoly károkat szenvedhet el az orvos-beteg viszony. Amennyiben az orvos már tudja, hogy miként viselkedik a páciense, akkor egy nyugodt hangvételű, bizalmas információcsere könnyen szinte inkvizítori vitává változhat, aminek fő témája az lesz, hogy az illető miket vásárol, eszik és hogyan viselkedik.

Németország is az USA példáját követné, ott is még az idén elfogadhatják az elektronikus egészségügyi törvényt - erről állapodott meg Hermann Gröhe (CDU) egészségügyi miniszter és a kormánykoalíció két szakértője, Jens Spahn (CDU) és Karl Lauterbach (SPD). Az új rendszer lehetővé tenné a betegek korszerű kommunikációs technológiák bevonásával végzett gondozását. Elterjednének a távkonzultációk, a betegek elküldhetnék a röntgenképeiket és digitális formában kapnák meg a zárójelentéseiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Richard Donkies #5
    #3
  • DRFlame #4
    Nekem a diszkóba volt egy ilyen. Tök helyes csaj rámmosolygott miközben megfigyelt basszus. Mondtam is neki: "Mifaszt nézel hülye kurva?!" Egyből befejezte a megfigyelést. Csak határozottan fel kell lépni ellenük, ez a titok.
  • Sir Quno Jedi #3
    Nem kell aggódni, nem fizetek sem kártyával, sem telóval, soha semmilyen körülmények között (még külföldön sem). Mindig csak készpénz. Kis címletek, jelöletlen...
  • halgatyó #3
    "a veszélyes folyamatok időben felismerhetők..." Aha. Én is felismertem itt egy veszélyes folyamatot: a totális megfigyelésünket!
    Korábban többször szóbakerült a kértyás vásárlás ellen a totális megfigyelés lehetősége.
    Ezt akkor habzó szájjal tagadták. Óóóó hát nemmm! Nem figyelünk meg senkit! -- hazudták akkor.
    Most pedig szépen BEVALLJÁK, csak becsomagolva a "neked lesz belőle hasznod, öcsi" tipusú DUMÁBA.
    Amikor csak lehet, ne fizessetek kártyával és főleg SOHA ne mobiltelefonnal! És ne használjatok QR kódot.
  • Amergin #2
    Ha az orvos akkor kapna fizetést, ha egészséges vagy és akkor nem ha beteg vagy, akkor azonnal, abban a pillanatban megvalósulna mindez.
    Jelenleg nem akkor él jól az orvos, ha a rá bízottak egészségesek, hanem ha betegek. A gyógyszergyártásra is igaz ugyanez, ha lehet még hatványozottabban.
  • Tetsuo #1
    "A cél annak elérése, hogy az orvosok már azelőtt aktivizálják magukat, hogy az emberek betegek lennének."
    :-D Jah, persze.