Berta Sándor

Áprilisban érkezhet a Windows 8.1 első frissítése

Eredetileg márciusban jelent volna meg a Windows 8.1 első frissítése, azonban az ütemterv megváltozott. Bármennyire is igyekszik a Microsoft rávenni a vállalatokat az elavult Windows XP lecserélésére, erőfeszítéseit nem minden esetben koronázza siker.

Mary Jo Foley, a Microsoft ügyeire szakosodott újságíró - a céghez közeli, illetve belső forrásokra hivatkozva - arról számolt be, hogy az ütemterv akár egy hónappal is csúszhat. Mindez azt jelenti, hogy a Windows 8.1 első frissítése áprilisban jelenhet meg, ugyanakkor, amikor a Windows XP terméktámogatása is lejár. A korábbi időpont március 11 volt. Mary Jo Foley egyelőre nem tudott konkrét információkkal szolgálni arról, hogy mi indokolta a módosítást, csupán annyi derült ki, hogy a márciusi időpont eleve túl ambíciózus célkitűzés volt.

A változtatás ellenére a Microsoft hardverpartnerei - a korábbi elképzeléseknek megfelelően - már március elején megkapják majd a frissítést. Erre azért van szükség, hogy a gyártóknak és a kereskedőknek elegendő idejük legyen a frissítés telepítésére. A már frissített Windows 8.1 operációs rendszerrel szállított első készülékek várhatóan hat héttel később jelenhetnek meg a boltok polcain.


A Tech Pro Research online felmérése szerint a vállalkozások több mint az egyharmada azt tervezi, hogy az áprilisi határidő lejárta után sem cseréli le a számítógépein a Windows XP-t. A 641 megkérdezett társaság 37 százaléka nyilatkozta ezt. 38 százalékuk ugyanakkor azt közölte, hogy ha váltani fog, akkor a Windows 7-re és nem a Windows 8-ra vagy 8.1-re. Az utóbbi két verzióra csak a vállalatok 5 százaléka vált majd. A Mac OS csupán az esetek 1, míg a Linux a 11 százalékában merült fel lehetséges alternatívaként. Csupán a megkérdezett cégek 8 százaléka mondta azt, hogy ez a kérdés már nem érinti.


Jay Paulus, a Microsoft menedzsere ugyanakkor megemlékezett arról, hogy milyen kritikákkal kellett szembenéznie a mostanra elavulttá váló operációs rendszernek. Az emberek gyűlölték, mert változásokat hozott, más lett a kezelőfelület, a Start-menü, az ablakok, ráadásul az utóbbiak még lekerekített éleket is kaptak. Az volt az általános vélekedés, hogy az ilyen nagy változásokkal az emberek soha nem fognak tudni megbirkózni. Paulus szerint egyértelműen ideje az XP-t nyugdíjba küldeni. Hiszi, hogy elérkezett az a pont, amikor mindenki számára világossá vált, hogy ez a platform egy teljesen más fenyegetésekkel teli korszakból származik. Egy bizonyos időpont után már csak néhány dologra nyújtanak megoldást a javítások és ezért - egyszerűen biztonsági okokból - egy új platformra kell átváltani.

A Windows XP terméktámogatása hivatalosan 2014. április 8-án jár le, ugyanakkor elvileg lehetőség van arra, hogy egy vállalat ezután is támogatást szerezzen az operációs rendszerhez, ezért azonban fizetnie kell. A biztonsági cégek jelezték: egy ideig még támogatják az XP-s termékeiket. A csempés kezelőfelület helyett visszatér az Asztal a Windows 8-ba és az operációs rendszert újra az egérrel és a billentyűzettel való használatra optimalizálják. A redmondi óriáscég ezenkívül számos olyan újítást tervez, amelyek javíthatják a felhasználói élményt, például a startképernyőbe építenék be a keresési funkciót, valamint a Metro-alkalmazásokat is ott lehetne rögzíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RAZOR27 #8
    hehe, nem volt célom a nagymester nevét koppintani, csak még 2006ban jobb nem jutott eszembe :D
    egyébként képben vagyok a linuxal kapcsolatban, szintén szakmabeli vagyok. Sőt, most hogy mondod még egy cégnél se dolgoztam windowsal, max ha javítani kellett :D

    Az szúrja a szemem, hogy a metró mióta nem opcionális? alapból az asztalra bootol, ugyanúgy eléred egy kattintással a sajátgépet, a vezérlőpultot a keresőt stbstb. de ha még ígyis valakire "rávan erőltetve" 5perc alatt felrakhat valami startmenü készítő garázsprogramot. Sehol sincs ez ráerőltetve a felhasználóra. De ha rá is lenne, odarakod a gyakran használt parancsikonokat és kész, nem kötelező a metróból netezni, zenét hallgatni meg időjárást nézni...
    A másik meg, hogy szerintem ő otthoni átlagfelhasználásra értette (abból levéve hogy az asztalon használhatatlan... o.O) amiben a windows 8 semmivel sem nyújt kevesebbet mint a 7, vagy bármelyik előd. Itthonra én meg személy szerint nem használnék linuxot, hiába vannak területek ahol ráver a winfosra, nekem kényelmesebb így is, plusz ha tegyük fel más használja a gépet az ne törjön ki sírógörcsben :D -bár csak én használom most jobban belegondolva, de kitudja na... ez is egy szempont-
  • Macropus Rufus #7
    RAZOR27 (a nickedről mindíf a Razor1 911ugrik be :) )

    szóval a linux jelneleg sokkal mobilisabb és függetlenebb rendszer mint bármi más a piacon. Az informatikai eszközök bő 80-90%-n linux alapú rendszer fut. Egyedűl a desktop rendszerek terén van hátrányban, de ez a teljes piac egy kis szeletét képezi.
    A használatóságát pont indirekt módon bizonyítja, hogy sok user Androidos kütyüvel belépve fikázza a linuxot és magasztalja az Androidot és/vagy Win valamelyik verzióját.
    Azt viszont elfelejtik, hogy az Android is csak egy linux distro. Ahhogy azt is elfelejtik, hogy a szerett windows-uk rengeteg dolgot liszencel a Novell-től, aki meg élen jár a linux feljesztésben (pl. OpenSuSE), magyarán: a linux hasznmálok ingyé használják azt amiért a win userek fizetnek. Érdemes elolvasni, hogy hány dolgot liszencel az MS azoktól a cégektől akik a linuxot is fejlesztik. A multimédia kütyük a digitális képkeretek a tévék, mind mind linuxot futtatnak (esetleg javát) Ha még a win liszencét is kellene fizetni akkor nem lenne 10k egy képkeret, mert csak a liszenc lenne ennyi.
    A cégünknél most fogunk kb. 15000db Wyse termnialt lecserélni DELL NT-re amik Ubuntu linuxot futtatnak. Ebből mit fog látni a user? Semmit. A user lekibékéjének a megörzése érdkekében nem fog találkozni a linux-al. A felüet egy WinCE-re fog hajazni, és egy Citrix klienst fog futtatni. Ott az egybites user meg ismét a megszokott windows alkalmazásait látja. DE a rendszer alapját linux fogja adni. Aztán ez a user felmegy a netre és osztani kezdi az észt, hogy a windows milyen jó. Sajnos az esetek nagyrésze ilyen.

    Szóval összegezve: a desktop terén lehet van még lemaradása, bár én ezt is erősen kétem. 1995 óta használok linuxot. A fórumokon olvasható hiányosságok, meg már szépen lassan a múlté lesznek, de a megszokás az nagyon erős valami.


  • RAZOR27 #6
    "Sokat segítene rajtuk, ha ezt a metrót opcionálissá tennék... Bármelyik Linux használhatóbb nála."

    Te nyerted a heti legbutább komment díját, köszönjük a részvételt.
  • yamato41 #5
    Cat!
    Használtam, de továbbra sem értem. Én elhiszem, hogy te érted, de elmagyaráznád?
    Pontosan azért kérdezem, mert lényegében nincsen különbség a kettő között, mindegyik egy programot indít el (mármint a csempe és az ikon). Nem lehetne azt megcsinálni, hogy az ikon/csempe ugyanazokkal a funkciókkal rendelkezzenek, függetlenül a mögötte lévő technológiától? Innentől kezdve már tökmindegy, hogy amin rajta vannak, azt asztalnak, vagy metrónak hívjuk..
    Egy példa. Van olyan komoly felhasználói program (pl. Corel Draw), aminek több alkalmazása van. Az ikon/csempe baloldali háromnegyed részére kattintva elindul a főprogram, a jobboldali negyedre meg előjön egy menü a többi futtatható állománnyal és opciókkal.
    A start menü problémája meg egyszerű csökönyös ökörség. Egy nagyfejű barom kitalálta, hogy elavult, nem lesz a 8-ban. Ezzel nem a felhasználók, hanem a MS szív, mert nagyban akadályozza a 8 elterjedését a metró UI erőltetésével együtt, amit egyszerűen az asztalba integrálhattak volna. Például úgy, hogy több asztalt is meg lehetne szerkeszteni (pl. játékok, munka, filmek, zenék), amik között a felső részen lévő ikonokkal lehetne váltani.
    Az alapkérdéseimre még mindig várnék választ.
  • dyra #4
    Sokat segítene rajtuk, ha ezt a metrót opcionálissá tennék. Ez valami elképesztően használhatatlan felület asztalon. Személy szerint engem halálra is idegesít. Bármelyik Linux használhatóbb nála.
  • Cat #3
    "a metrós alkalmazások miért nem kompatibilisek az asztallal?"
    Használtál már Windows 8-at? Nézd meg, gyorsan rájössz miért nem megy.

    "Miért nem lehet platformfüggetlen programot írni?"
    A java elvileg az. Gyakorlatban baromi lassú és nehézkes, és tele van biztonsági hibákkal.
  • yamato41 #2
    Már feltettem hasonló hírnél a kérdést, de nem kaptam választ, most megismétlem:
    Vajon nem lehetne a metrót és az asztalt egyesíteni úgy, hogy az ikonokat a csempéhez hasonló funkciókkal látnák el? Legalább ott, ahol nem érintőképernyő van. Lényegében az ikon csempésítése és a csempe ikonosítása lenne, teljes testre szabhatósággal.
    A másik, hogy a metrós alkalmazások miért nem kompatibilisen az asztallal? Ez csak programozási kérdés, tehát csak nem akarja a MS, vagy más technológiai háttere van? Miért nem lehet platformfüggetlen programot írni (gondolok itt akár a három nagy oprendszerre)? Miért nem lehet az asztalt metrós appok futtatására alkalmassá tenni?
  • Tinman #1
    Kedves MS!

    Adok egy pro tippet: Tessék megint XP/W7 upgrade akciót csinálni, pont úgy mint tavaly (8700 Ft-os Win 8!) és mindjárt felpörög a biznisz... még a magánszektorban is.