Berta Sándor

Van még esély a Windows RT számára?

A Microsoft számára komoly problémát jelent, hogy miként terjessze el a Windows RT operációs rendszert. Most azonban a tengerentúli társaság fontos vezetőktől kapott támogatást.

A Qualcomm két topmenedzsere úgy véli, hogy a mobil készülékek, ezen belül is a táblagépek piacán a Microsoftra rózsás jövő vár. A Windows RT jelenleg sok gyártó számára nem elég vonzó ahhoz, hogy a készülékeire telepítse. A Toshiba, az Asus, a Dell és a Samsung Windows RT-s termékei egyaránt nem arattak komoly sikert, emiatt ezek a cégek lassan el is távolodtak a platformtól. A Surface 2 és a Nokia Tablet 2520 ugyanakkor reményt adnak az óriáscégnek, ehhez társult most a két topmenedzser véleménye is. "Mi ezt egy hosszú távú folyamatnak nézzük. A ma ismert Windows RT-nek nem kell a holnap Windows RT operációs rendszerének lennie" - jelentette ki Raj Talluri, a Qualcomm termékmenedzselésért felelős alelnöke.

Jelenleg 40 olyan tábla PC-t fejlesztenek világszerte, amelyekbe a Qualcomm's Snapdragon processzora kerülhet. A Microsoft jelenleg a saját modelljeinél valamelyik Tegra-chipre épít, Talluri számára azonban ez egyedül az időzítésre vezethető vissza. A szakember közölte, hogy a Windows RT sikerét vagy kudarcát nem lehet túl hamar megítélni. Stephen Horton, a Qualcomm táblakérdésekért felelős szakembere egy másik szempontra hívta fel a figyelmet, a Windows RT jelenlegi megítélését párhuzamba állította az Android kezdeti helyzetével. Az számára egyértelmű, hogy a Microsoft operációs rendszere finoman szólva sem mestermunka, de abban mindketten egyetértettek, hogy az Apple és a Google mellett a redmondi vállalat lesz a mobil operációs rendszerek piacán a harmadik legfontosabb szereplő. Persze hogy ez a Windows RT, a Windows Phone vagy a Windows 8 közül melyik operációs rendszernek lesz köszönhető az még kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #18
    A win8 azért bukott, mert az emberek többségének alapvetően nem volt szüksége új windowsra és ennek ellenére akarták egy teljesen átgondolatlan és kényelmetlen GUI-ra átszoktatni őket. A win8 bétatesztelők folyamatosan ticketekkel bombázták az MS-t, hogy ez így ebben a formában kudarc lesz, de nem hallgattak rájuk, mert az új stratégia szerint mindenképpen le kellett nyomni a userek torkán a metro GUI-t, mert ahogy mondod: az RT API-nak át kell vennie a WinAPI helyét, hogy a kompatibilitási kényszer monopol helyzetbe hozhassa az MS-t a táblagép piacon is. Az MS arra játszott, hogy ha új windows, akkor mindenki gondolkodás nélkül átáll rá, ez elterjeszti az RT API-t, ami meg sikerre viszi a WinRT-t. Ez az ami nem jött be: "jó még a win7, a win8-at meg újra kell tanulni, hagyjuk, majd a következőnél váltok" és innentől az egész stratégia befulladt.
    Az ellendrukkerek befolyását szerintem túlértékeled és más márkák sokkal nagyobb ellenszélben is képesek sikereket elérni.
    Pl. iPhone-t kik fikázzák? Droid userek, MS userek, Apple haterek. Mégis egyik eladási rekordot döntögeti a másik után, mert az iPhone célközönsége nem fórumtrollok véleménye alapján választ telefont, ahogy az üzleti felhasználók sem hangulati alapon váltanak windowst.
  • Papichulo #16
    Hova szarjak a topmanager titulustol? Mintha egyutt jarna a tevedhetetlenseggel...

    A Qualcomm SVP-ekre amugy is rajar a rud mostansag, a CMO-t eppen most fokoztak le egy hulye kijelentese miatt.
  • cateran #15
    Hova szarjak a topmanager titulustol? Mintha egyutt jarna a tevedhetetlenseggel...
    Levezetem a dolgot Win RT+ARM=nem kompatibilis az asztali Windowszal es ezzel minden elonyet el is vesztette. Draga gepek, hasznalhatatlan featureok.
    Win 8+x86= kompatiblis, bar szinten draga, de igy mar van olyan feature, amivel a masik 2 nem vagy korlatozottan rendelkezik, ergo elony.
    1 olyan piacon, ahol szinte naponta jonnek ki az olcso (es -horribile dictu- nem rossz minosegu) kinai androidos tabletek (Cube, Pipo, etc) vagy teszem azt Hyundai, amik mar durvan konkurenciai a nagyobb brandeknek is. (plane, ha olyan toketlenek, mint pl a Nexus, ami meg az uj 7-esbe sem volt kepes berakni 1 card slotot, de bezzeg a felbontas mar full hd, mer az kell...hat akkor inkabb 1 Hyundai t7-es...)
  • Vol Jin #14
    A Win8 bukása egy saját lábon járó életre kelt antikampány része. Nem a konkurencia teremtette, hanem elindult egy irányba, és onnan nem lehetett visszafordítani. Néhány negatív kezdeti vélemény annyira beépült a köztudatba, hogy próba nélkül utasítják el az emberek.

    Négy csoporttényezőt különítenék el, amik egymás kizárói.

    Android fanok, iOS fanok, érdektelenek, és MShaterek.

    Az első kettő alapból fikázni fogja a WinRT-t, a win8-at a negyedik meg pláne. Na most ez a három csoport adja ki a véleményformálók zömét. Míg a harmadik csoport a legnépesebb, és ők lennének a lényeg a siker szempontjából, a véleményük már akkor kialakult a másik három hatására, amikor az MS még hozzá sem kezdett a meggyőzésükhöz. Az egészet úgy elbaszták, ahogy, és a kezdetek kezdetén lett volna egy hetük, de ennyi idő alatt ha észrevette volna valaki a helyzetet, akkor sem tudta volna a cégen keresztülverni. Kivétel, ha Gates vagy Ballmer aki észbe kap.

    Egyébként a Win8 is Tudja az RT API-ját, és arra ment ki a játék, hogy a WinAPI elsorvad, vele kompatibilis a Win8 a régi programok miatt, a szoftverfejlesztők meg úgyis átálnak az RT API-ra. Ha pedig az API azonos, akkor egyszerre készülhetnének az x86 és ARM verziók. Ugye programnyelvben írják a programokat, nem gépi kódban, így a forráskódot mindkét processzorra lefordítani 10 másodperc többletmunka.
  • Vol Jin #13
    Valóban erre kellene törekedniük.
  • Vol Jin #12
    Semmi gond.
  • Vol Jin #11
    "Csocsalj szepen....Nem a cegrol volt szo, hanem 2 -magat szakembernek vallo- emberkerol, akik meg az en 1 bites agyamnak is nyilvanvaloan orbitalis baromsagokat mondtak."

    Te barom, legalább olvasni tanulj meg, mielőtt ugatni kezdesz!

    "A Qualcomm két topmenedzsere úgy véli, hogy ..."

    Topmenedzsere. Érted bazmeg, hogy mi a topmenedzser jelentése? Mondjuk az egyik az elnök, a másik meg a vezérigazgató.
  • asgh #10
    Amikor az emberek droidos vagy iOS-es táblagépet vesznek, akkor pontosan tudják, hogy a pénzükért egy tartalomfogyasztó eszközt kapnak és nem is várnak el tőle többet. Nevezheted akár kvarcjátéknak is, de a tablet akkor is egy piaci rés kitöltésére szánt célgép, ami tökéletesen képes ellátni a rábízott feladatokat. Persze semmivel sem többet.
    A tabletek és okostelók megjelenésével a tartalom gyártás és fogyasztás elvált egymástól, így a Microsoftnak lépnie kellett, mert a konkurens ökoszisztémák előbb-utóbb kiszorították volna a saját piacáról is, ezért piacra dobták a win8-winRT rendszert. A terv az volt, hogy a win8 garantált sikere majd felfuttatja a winRT fejlesztéseket, ami magával hozza a winRT táblák iránti keresletet, így végül ismét a Microsoft lesz a meghatározó tényező az informatikai szabványok kialakításánál.
    Csakhogy nem mérték fel rendesen, hogy a Microsoft mit is ad valójában a felhasználóinak: valójában nem OS-t, API-kat vagy irodai szoftvereket, hanem _kompatibilitást_. Azért használnak sokan Microsoft termékeket, mert a Microsoft termékeket sokan használják. Ez az, amire az egész MS üzleti modell épül.
    Ehhez képest a Microsoft a winRT-vel piacra dobta a világ első nem windows kompatibilis windows-ját, miközben a win8 bemutatkozása epic fail lett, így a "desktop-mobil os egészpályás letámadás" kísérlet kudarcba fulladt.
    Tehát a winRT nem azért lett kudarc, mert a Google és az Apple által meghülyített tömegek a winRTnél szembesültek először azzal, hogy a tabletek nem teljes értékű számítógépek.
    Mivel nem terjed a win8-winRT ökoszisztéma, a winRT tabletek egyszerűen nem adnak semmi extrát a droidos és iOS-es versenytársaikhoz képest, mert a microsoft egyetlen aduját, a pc kompatibilitást nem tudták biztosítani, de legalább jó drágák. Ezen bukott be az egész.
    A Qualcom szerintem amúgy arra számít, hogy a kezdeti elakadás után a lassú víz partot mos elv alapján, a win8.1 vagy win9 vagy win15 csak elterjed a PC-ken, és mégis csak beindulnak a winRT fejlesztések, csak addig valahogy túl kell élnie a winRT-nek, ezért támogatják PR szinten is a platformot.
  • sascha #9
    Nem is értem mit akart eléri a Microsoft a Windows RT-vel.
    Ezzel minden előnyt eldobott, amit a PC-k területén elért. Arra kellett volna/kellene rámozdulniuk, hogy "teljes" PC-s funkcionalitással működő tableteket nyomjanak ki. És ezt erőteljesen hangsúlyozzák is.
  • CairoJack #8
    Jogos! Elsőre kicsit félreértettem a kommented lényegét. Valóban én voltam fax, szövegértés egyes. Második nekifutásra sikerült felfognom, amit leírtál. Ezúton fogadd hivatalos bocsánatkérésem!