Berta Sándor

A csempés kezelőfelület helyett visszatér az Asztal a Windows 8-ba

Úgy tűnik, a Microsoft vezetői, fejlesztői megértették, hogy mi nem tetszett a felhasználóknak a Windows 8-ban.

A Windows operációs rendszerek többek között annak köszönhették a népszerűségüket, hogy a kezelőfelületük az évek alatt gyakorlatilag nem módosult. Ugyan voltak apróbb változtatások, optikai finomítások, de az alapvető felépítés megmaradt. S ekkor jött a Windows 8, ami pont ezzel szakított, a Microsoft fejlesztői ugyanis azt szerették volna, hogy a személyi számítógépek, a táblagépek és a mobiltelefonok mind ugyanolyan kezelőfelületet kapjanak, ezért az érintővezérlésre összpontosítottak.

A The Verge most arról számolt be, hogy a Microsoft jelenleg is teszteli a Windows 8.1 egyik frissítését, amiben már nem a csempék számítanak a szabvány kezelőfelületnek, hanem a megszokott Windows-dizájn kerül előtérbe. Az operációs rendszert újra az egérrel és a billentyűzettel való használatra optimalizálják.

A redmondi óriáscég ezenkívül számos olyan újítást tervez, amelyek javíthatják a felhasználói élményt. Mindezekre azért is szükség is van, mert a Windows XP terméktámogatása hamarosan lejár, ez pedig sok céget arra késztet, hogy új operációs rendszer után nézzenek, és a Microsoft a vállalati ügyfeleknek is szeretné vonzó alternatívává tenni a Windows 8.1-est. Az újítások között van, hogy a startképernyőbe építenék be a keresési funkciót, valamint a Metro-alkalmazásokat is ott lehetne rögzíteni. Az új frissítés várhatóan márciusban jelenhet meg. A kiszivárgott információkat a Microsoft nem erősítette meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fefy #23
    Így már okés, csak amit írtál, kicsit kétértelmű volt :) Remélem azért nincs harag, hogy elsőre nem esett le. További kellemes fórumozást :)
  • tomboy013 #22
    Látom sikerült félreolvasnod =) Éppen veled példálóztam annak az okosjóskának(caius vagy mi a szar a neve), hogy te például normálisan vagy képes leírni a véleményed és hogy ő tanulhatna egy kicsit tőled. Olvasd el még egyszer amit írtam és szerintem fogod te is látni ;)
  • Fefy #21
    Nem bántásból kérdezem, de amit írtam neked, az hol volt bántó és/vagy sértő (azt leszámítva, hogy nem egyezik a véleményünk a metro felületről), hogy mástól kelljen tanulnom (soha nem értettem, hogy miért kell a nem egyező véleményt támadásnak venni)? Leírtam, hogy a csempék alkalmatlanok a céges környezetbe, ahol a hatékony munka az elsődleges és nem a csili-vili felület. Ezen felül írtam, hogy hiába ízléses neked a felület, ha a tények azt mutatják, hogy hagyományos perifériákkal egyáltalán nem hatékony a használata és így kvázi feleslegesen erőltette a Microsoft az emberekre.

    Viszont, hogy ne csak ellene, hanem mellette is szóljak: nappaliban egy htpc-n kimondottan jól mutat, továbbá tableten és mobilon is használható és szerethető gui a metro (tudom, hogy nem így hívják már).
  • fonak #20
    A csempés felület érintőképernyőre lett kitalálva, egérrel és billentyűzettel irányított PC-n, normális méretű képernyő mellett egyszerűen zavaróak, idegesítők a Win8 felület "fícsörei". Nem erre lettek kitalálva, az MS úgy gondolta, jönnek a tabletek és az érintőképernyős ultrabookok, és azokra pont jó lesz ez a Metro felület (jó tudom, már hivatalosan nem hívják így), és egységes lesz a kinézet a Win8 és a WinPhone meg WinRT között és ez így jó lesz. Csak hát az utóbbiak eddig nagyjából hatalmas bukások lettek (ahogy a sima hagyományos PC-k sem fognak máról holnapra kihalni egyelőre), így már nincs értelme erőltetni.
  • tomboy013 #19
    =D Azt a kurva(már bocsánat). Igazából arra céloztam, hogy te még azt a szintet sem éred el mert azok legalább hajlandók voltak lemászni a fáról, te még ott kuksolnál fent nehogy valami változás érje az életedet =D De ez természetesen csak rád vonatkozik, a többiekkel lehet értelmesen kommunikálni ;)
  • caius marius #18
    Igen. Tehát akinek nem tetszik a csempe az ősember. Világos. Te pedig nem vagy MS fan. Persze persze.
  • tomboy013 #17
    Céges környezetben valóban nem hasznos ebben igazatok van, viszont otthoni felhasználásnál szerintem semmi gond nincs vele. Legalábbis nálam mint mezei felhasználónál semmi problémát nem okoz a használata, de nyilván ha más szemszöget is megvizsgálunk valóban nem rossz dolog az ikon. Ezért is olyan sikeres a mai napig, Viszont szerintem semmi gond nincs azzal ha egy cég más irányba is próbálkozik, csak vannak ezek az irritáló fikázó emberek akik rögtön szaroznak mindent ami nekik nem tetszik. Ha rajtuk múlna még a tüzet se birtokolná az ember mert más lenne tőle a világ mint amilyennek megszokták, sőt a fáról se másztunk volna le mert lent másabb mint fent :P Szerintem érintőképernyőkön például sokkal nagyobb létjogosultsága van a csempéknek mint az ikonoknak, az élet bármely területén el tudnám képzelni a hasznos felhasználását egy csempe alapú rendszernek.
  • culas25hc #16
    tomboy, de miért kéne kukázni az ikonokat, csak mert régiek? meg hogy statikusak? egy mappányi cad file-hoz milyen dinamikus tartalmat lehet csatolni?
    androidból kiindulva, nekem még érintő kijelzőn is átláthatóbbakaz ikonok, ettől még persze nem vonom kétségbe a csempe létjogosultságát. csak nekem nem kell
  • tomboy013 #15
    Szarok az MS-re... Nemtudom az SG-n miért divat rögtön le MS fanozni az embert ha ízlésesnek találja a Windows/ Windows Phone rendszert... Lehet az embernek saját véleménye anélkül, hogy valami kocka lefanozza? Képzeld el, hogy szebbnek tartom mint az statikus unalmas ikonokat tökmindegy ki találta ki. Miért olyan támadni való dolog ez rögtön? Sajnálom az ilyen kis viselkedésbeli problémákkal küzdő embereket mint te...
    Fefy aki előtted szólt értelmes indokkal kulturáltan leírta a saját véleményét és az ilyenekkel nincs bajom még ha nem is egyezik a véleményünk, tanulhatnál akár tőle is egy kicsit...
  • caius marius #14
    Na meg azért, mert rendíthetetlen MS fan vagy! Ha a fosra ráírnák, hogy vindóz akkor neked az is bejönne, és átszellemült arccal hírdetnéd, hogy milyen jó a szaga...
    Ja, az utolsó mondatod nagyon ízléstelen.
    (Az utolsó mondatod miatt kapod ezt most tőlem)