Berta Sándor

A jövőben nem lesz három Windows-verzió

Egyre biztosabbá válik, hogy a Microsoft nem akar különböző Windows-verziókat kínálni a különböző készülékekre. A Windows RT, a Windows 8.1 és a Windows Phone helyett kevesebb változat jelenhet meg.

Erről a UBS Global Technology Conference keretében Julie Larson-Green, a Microsoft eszközrészlegének vezetője beszélt, ő felel egyben a Windows fejlesztéséért is. "Van Windows Phone, Windows RT és a teljes Windows. De nem lesz többé három Windows" - jelentette ki a menedzser. Ezzel együtt a cég dolgozik alkalmazásboltja egyesítésén, ugyanazt fogják látni a Windows és a Windows Phone felhasználók is. Larson-Green további részleteket egyelőre nem árult el, csak annyit mondott, hogy alapvetően abban hisznek, hogy egy "mobilabb" operációs rendszer lesz, aminek kisebb erőforráskövetelményei vannak és még biztonságosabb lehet, ami viszont korlátozhatja a szoftver rugalmasságát. A szakember ezzel alighanem a Windows ARM-verziójára utalt, amely ugyan energiatakarékos készülékeken is futtatható és nagyobb biztonságot nyújt, mint egy "normális" Windows, de nem kompatibilis az x86-os alkalmazásokkal. Az amerikai vállalat továbbra is hisz ebben a vízióban és tovább halad ezen az úton.

Megjegyzése szerint a hordozható számítástechnika kiemelt szerepet tölt be a társaságnál, nagyobb szerepet szánnak a szenzoroknak. (Pletykák szerint a Microsoft is egy másfél collos, a Surface táblagéppel összeköthető okosórán dolgozik, mely tervet jelentősen befolyásolhat a Nokia felvásárlása, és annak saját hasonló projektje.) Ezek az érzékelők értesítenének bennünket arról, ha a busz késik vagy emlékeztetnének valamely napi tevékenységünkre. "Ahogy az egér vagy az érintés egy innováció volt, úgy ez lesz az interakciók következő típusa." - mondta Larson-Green.

Mindez arra utalhat, hogy a Microsoft - a korábbi hírrel ellentétben - mégsem fogja nyugdíjazni a Windows RT-t. Steve Ballmer távozó vezérigazgató októberben úgy nyilatkozott: a fejlesztést abban az irányba folytatnák, hogy minden eszközön egyetlen Windows-verziót lehessen használni. A Windows és a Windows Phone operációs rendszereket közelebb viszik egymáshoz, s mindezt elsősorban közös fejlesztőeszközök, valamint azonos alkalmazásplatform segítségével valósítanák meg. A jövőben a fejlesztők a programjaikat egységes csomagokban jelentethetnék meg mind a két platformra, s így a termékek egyaránt használhatók lennének PC-ken, táblákon és okostelefonokon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #26
    Szerintem eddig is butaság volt a sokféle windows. esetleg, 32, vagy 64 bites.
    A win8 se való asztali gépekbe, csak hordozható kütyükbe. Ha nem kapkodnának állandóan az új oprendszerek után, akkor kevesebb bukás lenne, és kevesebbet anyáznák őket. Lásd a Vista csúfos bukását, A win7 meg jól sikerült. win8 meg a hordozhatók között arat sikert.
  • Szefmester #25
    "Mérd mikrométerrel, jelöld krétával, vágd baltával."

    Kb ez a szint számomra a mobilos netezés, így nem is szoktam különösebben, és azt is inkább csak otthon a routeren át.
  • AgentKis #24
    Az egeret meg nem kellene elfelejteni. Szerintem egy okostelefon is sokkal használhatóbb lenne egérrel, mint tapicskova kattintgatni félmilliméternyi linkekre...
  • AgentKis #23
    Szerintem a winRT és a windowsPhone vonal összegyúrható. A PC-s vonal pedig szigorúan külön kezelendő, a csökkenő részesedéssel együtt is.
  • TripTucker #22
    Megőrült ez a világ vagy mi van? Először a Winamp most meg a Windows? Még jó, hogy nem win-nel kezdődik a nevem.
  • Namelesske #21
    Barmok. Ezzel elkéstek olyan 5 évet.
  • MsUser #20
    Erőlködnek rendesen, mitévők is legyenek az MS-nél.
    Merthogy a google elgondolása valós fenyegetésé nőtte ki magát, a Mobil piac képében.
    Elvette gyakorlatilag az átlag felhasználókat, és lassan ha így halad az egész rendszer akkor helyettesíteni is képes lesz majd az irodákban és akkor kampeca.
    De ez egy komplett rendszer+OP. ami rugalmas gyors "fejlesztés szempontjából" és vele együtt az ARM felfelé ívelése "hardver oldal" egyszer csak kiegyenlítődnek a Win és x86 különbségek és könnyű lesz választani.

  • enyac #19
    Az én esetemben öngólt rúgott a Microsoft - 2-3 évig nem fogok tőlük Windowst venni. Az ok egyszerű: egy Dell Inspiron 1545-ös notit nyúzok, ami Intel GMA 4500-as videóval van szerelve - az Intel döntésének értelmében pedig ez már "elavult" termék, így nem készül hozzá Windows 8-as driver, a Windows 8-assal érkező legacy pedig nem ismeri az OpenGL-t, ami nekem nagyon kell. Megvettem a Win 8-at, aztán amikoer ez kiderült, vissza is vittem, vissza is kaptam a pénzem. Új operációs rendszer miatt nem fogok új gépet venni. Miért tenném? Valóban 2009-es a gép, de könyörgöm! Általános célra tökéletes, mint a villám, úgy pörög. Core 2 P8600-as proci van benne, ami 2.4 GHz-en pörög (CPU Mark: 1518 pont, TDP: 25W). Szóval nálam házszámot tévesztettek, pedig nekem bejön a Windows 8 (8.1). Venném, használnám, de nem kell a pénzem, akkor pedig menjenek a .... ;-)
  • CairoJack #18
    Szerintem alapvetően nem lenne rossz gondolat, hogyha nagyon átgondoltan tennék le az asztalra, úgy, hogy a konzervatívabb felhasználókat ne zavarja, ugyanakkor mindenki ott és akkor tudja használni azt a részét az OS-nek, ahol, amikor és ahogy szüksége van rá.
    Viszont amíg minden átlóg mindenhova, minden nehézkes, kezelhetetlen, beállíthatatlan, testre szabhatatlan, addig tényleg egy agyrém.
  • dyra #17
    agyrém ez a közös platform. Olyan mintha a trabantot meg a forma1-es autót is terepre akarnám használni, miközben egyik autót sem arra találták ki. De majd ők addig szerelik amíg mindkettővel így vagy úgy el nem megyek a legnagyobb buckákon is.