Berta Sándor

Máris terjed a Windows 8.1

Bő két hét alatt több számítógépen jelent meg a legújabb Windows-verzió, mint korábban a Windows 8. Ez is azt támasztja alá, hogy a felhasználók és a cégek már nagyon várták a frissítést. A gépek ötödén még mindig XP fut.

A Windows 8.1 hivatalosan október 17-től érhető el, ehhez képest a NetMarketShare adatai alapján már az asztali számítógépek 1,72 százalékán található meg. Összehasonlításul: a Windows 8 tavaly október 26-án jelent meg és a piaci részesedése az első hetekben 0,41 százalék, novemberben 1,09 százalék volt. Csupán decemberben érte el az 1,72 százalékot. Persze a Windows 8.1 nem csupán önállóan telepíthető, hanem frissítésként is, ennek tudható be, hogy gyorsan veszít piaci részesedéséből a Windows 8. Ezt támasztja alá az októberi statisztika is, miszerint az operációs rendszer piaci részesedése 0,49 százalékkal 7,53 százalékra csökkent, ezzel párhuzamosan pedig a Windows 8.1 részesedése 0,85 százalékkal nőtt.

A Microsoft új operációs rendszerei ennek ellenére is még messze vannak attól, hogy leváltsák a Windows 7-et. A Windows 8 és a Windows 8.1 együtt az asztali számítógépek 9,25 százalékán fut. A Windows Vistánál ez 3,63, a Windows XP-nél 31,24, míg a Windows 7-nél 46,42 százalék. A Windows 8.1 leginkább azért lehet vonzó a felhasználóknak, mert eldönthetik, hogy a sokak által gyűlölt csempés kezdőképernyőt vagy régi Asztalt szeretnék látni bekapcsoláskor, a Start gomb visszatér, az összes alkalmazás nézet pedig a felhasználók minden alkalmazását egyszerre jeleníti meg.


A StatCounter aktuális adatai alapján a legnépszerűbb operációs rendszer a Windows 7 (51,8 százalékos piaci részesedés), a Windows 8 a számítógépek 7,1 százalékán működik, míg a világ számítógépeinek 21 százalékán fut még mindig Windows XP. A Microsoft áprilisban kampányt indított utóbbi lecseréléséért, mivel a Windows XP sokkal sebezhetőbb a kibertámadásokkal szemben, mint a Windows 7 és a Windows 8. A korábbi Security Intelligence Reportban többek között az szerepelt, hogy a Windows XP - a Windows 8 64 bites verziójához képest - több mint 56-szor gyakrabban válik kártevőkkel végrehajtott támadások áldozatává, s ez a tendencia erősödik. Az elavult XP-hez 2014 után is lehet majd vásárolni részleges támogatást.

"Az olyan modern operációs rendszerek, mint a Windows 8 kifinomult és több lépcsőt felvonultató biztonsági technológiákat alkalmaznak, amelyek megnehezítik a kiberbűnözők számára, hogy biztonsági hibákat használjanak ki és ezáltal kevésbé vonzó célpontot nyújtanak" - jelentette ki Tim Rains, a Microsoft illetékes vezetője. Egyes bűnözők célzottan a Windows XP biztonsági hibáit támadják. A Microsoft ezért arra számít, hogy a meghosszabbított terméktámogatás 2014 áprilisi lejárta után az akciók száma nőni fog. Két évvel ezelőtt, a Windows XP SP2 terméktámogatásának lejártát követően 66 százalékkal nőtt a regisztrált támadások száma, a bűnözők ugyanis arra számítanak, hogy az addig nem javított hibákat kihasználhatják. A helyzet elsősorban a vállalatoknak jelenthet problémát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CairoJack #21
    Most "volt szerencsém" telepíteni. Működni működik, nincs vele gond, de ugyan olyan hulladék, mint a sima 8.

    Alig van változás, ami változott, az is csupa olyan, hogy teljesen mindegy.

    Használhatatlan, hulladék, senki ne pazaroljon rá időt, energiát, nem éri meg. A valaha volt legrosszabb Windows.
  • szaboi #20
    Mutatok képernyőképet hogy NEM megy fel rá
    ez telepítőlemezzel:
    http://i.imgur.com/vYvuxIx.jpg?1
    ez meg Áruházból próbálva
    http://i.imgur.com/TQvgF6h.jpg?1

    szóval szerinted ezek után mégis hogy lehetne corei5 procire win8.1 et telepíteni?
  • zlatzky #19
    Hat, en frissitettem... De minek? Az elso ket alkalmazas amit meg akartam nyitni, kapasbol nem mukodott tobbe kompatibilitasi problemak miatt, valamint a videokartya drivere (HD 7670, laptop) is felmondta a szolgalatot. Nem is talaltam hozza ujabbat. Igy aztan rovid kinlodas utan visszatertem a Win8-hoz, ami eppoly f.s, de legalabb mukodik.
  • ostoros #18
    Azért az aeronak voltak szarságai. Amikor pdf-et olvastam, valamiért időnként átlátszott az olvasási felületen az asztali háttérkép.
  • cateran #17
    Tenyleg el kell betuzni mi a kulonbseg 1 erintokepernyos kijelzo es 1 asztali szamitogep kozt csempehasznalat ugyileg? Masreszt meg nem az android, hanem a htc es epp nemreg engedelyeztek hivatalosan a disable funkciot, mert nem teccett (sic!) a nepnek. De a mondatvegi irasjelek jok a kommentedben.....
  • slickboy #16
    Ó, emlékszel még az Aero Glass miatti vérhányásra a Vista idejéből? Az összes szakértő elmondta felesleges csicsának, parasztvakításnak és eldicsekedett, hogy ő Win95 témát használ, a szürke kellemes a szemnek. Aztán persze mindenki veszettül tolta fel a skinező programokat XP-re, hogy Vistának meg Win7-esnek nézzen ki az XP: :D
  • tomcsa4 #15
    Többször olvastam már, hogy fúj fúj csempék. Erre mit látok? Az android csempédedik (durva win8 copy, álá HTC One), akkor Win7-re és XP-re is van csempés felület (nem hivatalos persze és csak csicsára való, nem úgy, mint a Win8-ban, ahol sok szolgáltatást építettek mögé).
  • Vol Jin #14
    A 8-as frissítésén felül produkált telepítéseket. Ez azt jelenti, hogy régebbi Windowsokra is feltették. Egyébként sokan mondták, hogy kobb a hetesnél a nyolcas, csak a csempék ne lennének. Erre reagált a MS. Hogy a Win8 tabletek annyira nem fogynak,logikus lépés nem erőltetni az MS-nek a csempét.
  • AgentKis #13
    Nekem ilyen nevű kémszoftver nem lesz egyik gépemen sem...
  • cateran #12
    2 dolgot talaltam ezzel kapcsolatban:
    ""Early AMD64 processors lacked the CMPXCHG16B instruction, which is an extension of the CMPXCHG8B instruction present on most post-80486 processors. Similar to CMPXCHG8B, CMPXCHG16B allows for atomic operations on octal words. This is useful for parallel algorithms that use compare and swap on data larger than the size of a pointer, common in lock-free and wait-free algorithms" From wikipedia's X86-64 article.

    You can check with aida64, in CPUID under Motherboard for CMPXCHG16B Instructions, SSE2, DEP (Data Execution Prevention) and 3dnowprefetch. Also make sure that virtualization and dep or nx bit are enabled in bios
    hope this helps,
    cheers."

    illetve

    ""Clarkdale processors are sold under the Intel Core, Pentium and Celeron brand names, with varying feature sets. The Core i5 versions generally have all features enabled, with only the Core i5-661 model lacking Intel VT-d and TXT like the Core i3, which also does not support Turbo Boost and the AES new instructions. In addition, the Pentium and Celeron versions do not have SMT, and they can only use a reduced amount of third-level cache." Wikipedia has the answer no vt-d on i3s and some i5s."
    Mondjuk mig keresgeltem, lenyugozve tapasztaltam, hogy tokig a net a sirassal, hogy mennyire nem mukodik sem az update 8-rol 8.1-re, de sokszor meg a clean install sem...jo ez a win 8-8.1 :D