Berta Sándor

Meghatározták a Windows 8.1-es eszközök minimumát

A Microsoft ismertette, hogy melyek azok a konkrét elvárások, amiknek a hardverpartnerei által piacra dobott, Windows 8.1 operációs rendszerrel ellátott termékeknek ideális esetben meg kell felelniük.

Az úgynevezett Windows OEM Form Factors Guide pontos tájékoztatást ad a konkrét követelményekről. Az egyik ilyen elvárás, hogy a 8,5 hüvelykes vagy annál kisebb kijelzővel rendelkező modellek nem lehetnek nehezebbek 350 grammnál, az ennél nagyobb, de 10 hüvelykesnél kisebb képernyőjű táblák súlya pedig nem haladhatja meg a 650 grammot. A Microsoft emellett alapvetően 7 mm vastag kijelzőkávát javasol a hardverpartnereinek, a tengerentúli cég álláspontja ugyanis az, hogy csak így garantálható az optimális felhasználói élmény.

A követelmények között van továbbá az is, hogy a gyártók megfelelően integrálják az eszközökbe a képernyőzárakat, a hangerő-szabályozó megoldásokat, a bekapcsológombokat és más elemeket. Szigorúan előírják azt is, hogy a Windows-logó miként nézzen ki a Start gombon. A logó kizárólag fehér vagy fekete színben jelenhet meg és még a méretét is pontosan szabályozzák, ami függ a képernyőkáva szélességétől is. Az amerikai társaság a kijelzők kapcsán ugyanakkor hagy némi mozgásteret a hardverpartnereinek. Így a 7 hüvelykes vagy kisebb képernyővel felszerelt tábla PC-k esetében a felbontásnak legalább 1024 x 768 képpontos kell lennie és lehetőség van a 4:3-as, a 16:9-es és a 16:10-es képarány használatára. A 10 hüvelykesnél kisebb táblagépeknél az előírt minimum felbontás 1366 x 768 pixel és az elvárt képarány 16:9.

A Startképernyőn lévő csempék esetében a kisebb tábláknál elvárás a maximum 3 sor, míg a nagyobb készülékeknél a négy sor megjelenítése. Fontos, hogy a kijelzőket a fényvisszaverődéseket megakadályozó üveggel kell lefedni és a legjobb, ha a beépített kamerákat a gyártók középen helyezik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #12
    Tabletnél az számít sokat, mivel nem pcről van szó.
  • AgentKis #11
    Tömeget, meg felbontást határoztak meg tárhely, CPU és GPU teljesítmény helyett. Szép új világ!
    - Milyen számítógéped van Pisti?
    - Há ilyen piros 350g-os!

    :D:D
  • AgentKis #10
    Ott nagyonsokminden parancssoros pláne, ha rendszergazdával kellene indítani.
  • A1274815 #9
    Hmmm...

    Akkor én vagyok lemaradva, mint a borra való. Mentségemre, a Win8-at max papír nehezéknek használnám.
  • mousee #8
    Korrekt, de a win8-ból ezt kivették :) Biztos annyira nagyon sok helyet és erőforrást foglalt hogy száműzni kellett, így tudják hozni a gyorsabb bootidőt :)
  • A1274815 #7
    "Wifi hálózatokat lehet már kezelni grafikus felületen keresztül, vagy még mindig parancssor kell hozzá hogy kitöröljek egy megjegyeztetett hálózatot?"

    Elégé le vagy maradva, mert Vistában is lehetett már GUI-ról kezelni:
    Hálózati és megosztási központ -> Vezeték nélküli hálózatok kezelése (ez az ablak baloldali sávjának a 2. pontja a Vezérlőpult - kezdeőlap című alatt)
    Illetve Win7-ben Start és elkezded gépelni a Vezeték nélkülit és megjelenik.
  • mousee #6
    "...de élvezheti a motorháztető alatti fejlesztéseket."

    Wifi hálózatokat lehet már kezelni grafikus felületen keresztül, vagy még mindig parancssor kell hozzá hogy kitöröljek egy megjegyeztetett hálózatot?
  • syn7h37ic #5
    Abban bízom, hogy nem lesznek kompatibilitási problémák a jelenleg használt spéci szoftvereimmel. Anno az XP Win7 váltás is pont ezért ment lassan. Sajna még mindig van olyan speciális rendszer, ami nem hajlandó indulni win7 alatt, vagy ha el is indul, akkor is csak a 32 bites változaton. ami ugye egyre inkább gáz, mivel általánossá vált a 4GB RAM a notebook-okban is. És ilyen dolgok miatt cipelni két laptopot eléggé bosszantó. A virtuális gép nem járható sajnos.
    A Win8.1 sebességével tényleg nincs baj.
    Bár nekem a csempe még tableten sem tetszik.
  • Darth Sith #4
    tableten abszolút kényelmes. asztali környezetben nincs sok értelme, max ha érintős kijelzőt használsz pl. bizonyos notik esetében.
    amúgy a 8.1-ben már beállítható, hogy automatikusan a klasszikus desktopra bootoljon, így ha úgy gondolod, nem is találkozol a csempés felülettel.
    de a csempéket leszámítva, maga a rendszer sokkal gyorsabb és stabilabb lett, már a 8-as esetében is. legalább is én ezen a gépen előtte 7-es futtattam, majd ment rá a 8 tavasszal, és másodpercekkel kevesebb lett a boot-idő, és az átlagos felhasználási sebesség és stabilis is javult. A 8.1-et már beta óta próbálgatom és már akkor is javult még a 8-ashoz képest is, amennyire én éreztem.
    Ha valakit csak a csempés felület tart vissza tőle, mostmár kitudja kapcsolni/kerülni, de élvezheti a motorháztető alatti fejlesztéseket.
  • syn7h37ic #3
    Kipróbáltam ezt a csempés valamit. Ez komolyan tetszik valakinek?