SG.hu

Nem versenyellenes a Skype Microsoft általi megvétele

A Cisco és a Messagenet megtámadta az Európai Bizottság 2011 októberi felvásárlási engedélyét, de a bíróság szerint mai határozata szerint az összefonódás nem akadályozza meg a versenyt a belső piacon.

A Microsoft 2011 szeptemberében vásárolta fel a kommunikációs céget, melynek hatósági engedélyezését a Cisco és a Messagenet megpróbálták megakadályozni, de a Bizottság még akkor megállapította, hogy a bejelentett összefonódás még a legszűkebb piacon sem vet fel versenyjogi aggályokat. Mivel a döntéssel nem értettek egyet, ezért bíróság elé vitték a kérdést, megsemmisítés iránti keresetet indítottak az akkori határozat ellen. Ma a törvényszék kimondta, hogy még ha a Skype megszerzése révén a Microsoft 80-90%‑os részesedést szerezne is a lakossági telekommunikáció piacán - amely a windowsos PC‑ken folytatott videohívások piaci szegmensének felel meg - a piaci részesedések és e piaci szegmensben a koncentráció magas szintje nem jeleznek olyan erőt, amely lehetővé tenné a Microsoft számára, hogy jelentősen akadályozza a tényleges versenyt Európában.

A bíróság szerint a lakossági telekommunikáció egy fejlődésben lévő, új piac, amelyet rövid fejlesztési ciklusok jellemeznek, és amelyen a nagy piaci részesedések múlékonynak bizonyulhatnak. Emellett a Microsoft, amely hagyományosan jelentős piaci részesedéssel rendelkezik a személyi számítógépen használt szoftverek piacán, kevésbé van jelen az olyan új informatikai hordozókon, mint amilyenek a táblagépek és az okostelefonok, amelyek jelentősége folyamatosan növekszik a lakossági telekommunikáció piacán. Márpedig bármely, a PC használók tekintetében a telekommunikáció árának emelésére tett kísérlet arra ösztönözné e személyeket, hogy alternatív hordozók felé forduljanak.


Kiemelik, hogy mivel az online telefonálás piacán a szolgáltatások hagyományosan ingyenesek, a felhasználók díjfizetésre való esetleges kötelezése azzal a kockázattal jár, hogy a felhasználók más szolgáltatókhoz fordulnak, amelyek továbbra is ingyenesen nyújtják szolgáltatásaikat. Azt is megállapítják, hogy a Windows alatt működő PC‑től eltérő hordozókon a Microsoft versenytársai kellően jelentős piaci részesedéssel rendelkeznek ahhoz, hogy olyan telekommunikációs hálózatokat alakítsanak ki, amelyek legalábbis ahhoz hasonlítható felhasználási szintet és vonzerőt jelenítenek meg, mint amellyel a Skype és a Microsoft együttesen rendelkeznek. Ezen okok miatt a vizsgált összefonódás összeegyeztethető az Unió versenyjogi szabályaival.

Elutasították a Cisco és a Messagenet azon érvét is, amely szerint ezen összefonódás következtében a Microsoftnak lehetősége lesz arra, hogy a vállalati telekommunikáció piacán előnyt szerezzen a Lync és a Skype, valamint annak széles felhasználói bázisa között, a versenytársak rovására. E tekintetben a törvényszék először is emlékeztet arra, hogy valamely összefonódást kizárólag akkor lehet a belső piaccal összeegyeztethetetlennek nyilvánítani, ha az közvetlenül és azonnal akadályozza a versenyt. Márpedig a Lync és a Skype közötti átjárhatóság megvalósítása, valamint az ennek következtében létrejövő új termék forgalmazásának sikere - amely elméletileg lehetővé tenné a Microsoft számára a verseny korlátozását - egy sor olyan tényezőtől függ, amelyek nem bizonyos, hogy a kellően közeli jövőben meg tudnak valósulni.

Érvelésük szerint az egyesített kommunikációs eszköz iránt esetleg érdeklődő vállalkozások elsősorban a saját termékeik és szolgáltatásaik fogyasztóival kívánnak kapcsolatba lépni, és nem a Skype felhasználóival, ráadásul a Skype nem teszi lehetővé a vállalkozások számára, hogy aktívan kapcsolatot keressenek a felhasználóikkal, akik rendszerint álnevet használnak, és csupán előzetes engedélyükkel lehet kapcsolatba lépni velük. Szintén hangsúlyozzák, hogy a Lync‑nek a vállalati telekommunikáció piacán olyan erős szereplőkkel kell szembenéznie, mint amilyen a Cisco, amely önmagában nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik, mint a Microsoft. Márpedig e körülmény jelentősen csökkenti a Microsoft azon képességét, hogy e piacon akadályozza a versenyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moonman #12
    Neked úgyis mindegy, ha microsoftról van szó...

    Látszik, hgy nem érted amit belinkeltem.

    "a motorola felvásárlása azért nem zavart senkit, mert a google nem egy közismert szabadalmi troll cég"

    Ez a nem szabadalmi troll cég éppen a szabadalmak miatt vette meg a motorolát, míga getzi ms, pedig nem vette meg a nokia szabadalmait, azok még mindig a nokiánál vannak.
    De úgyis tökmindegy neked...

    Off:

    De amúgyse lehet errefelé mást olvasni a nokia és az ms viszonyáról, hogy elop baxta el az egészet. Na vajon az elop előtti időszakban, amikor még nem volt szó a wines telefonokról, úgy 2010 környékén.
    Ki a faxom akadályozta meg a Nokiát, hogy a többi gyártóhoz hasonlóan kiadjon androidos telókat?

    Lásd a linken az utolsó hsz...

  • sanyicks #11
    most ezt minek linkeled be? Megerősítesz engem? Azt hittem legalább valami olyat linkelsz ami azt írja hogy az m$ senkit nem perel be összevissza marhaságokkal, a gugli meg igen :)
  • moonman #10
    Bocs:

    Itt a link:A google az isten

  • moonman #9
    a motorola felvásárlása azért nem zavart senkit, mert a google nem egy közismert szabadalmi troll cég vs
    http://sg.hu/listazas.php3?id=1386712236

    Nem a google az a mennyei atyaúristen, csak ne legyen m és s a nevében...

  • Ticsy #8
    https://support.skype.com/en/faq/FA10143/why-do-i-get-a-disk-i-o-error-when-i-try-to-sign-in-to-skype-for-windows-desktop
  • Ticsy #7
    Help folyton kidob ezt a hibát kapom és ide irányít tud valaki segíteni????

    Why do I get a Disk I/O error when I try to sign in to Skype for Windows desktop?
    Windows
    This article is also available for:
    This article is also available for Mac
    Sometimes you may see the "Disk I/O error" message when attempting to sign in to Skype.
    The Disk I/O error message displayed when trying to sign in to Skype.
  • sanyicks #6
    szerencsére van olyan hogy skypekit ez egy külön m$ által összehozott api könyvtár, amit tudnak használni multi kliensek.
    Én pl miranda-val használom, és megy. igaz hogy a gazdaprogram eszik 8 mega ramot, a skype kit meg 25 megát (m$ minőség), de ez még így is jobb mint a foslassú fullos skype kliens, a 150+ megás memórazabálásával.
    Egyébként ja maga a hálózat is gyagyi, főleg mióta megvette az m$, de hát sok droid ragaszkodik ehhez (az msn-ből áttérve).
  • SupraMKIII #5
    Persze, lehet hivatkozni az alternatívákra, csak éppen a skype már egy fogalom lett, és tényleg a piac túlnyomó részét kiteszi.

    Éppen ezért a felvásárlást ebben a formában én felháborítónak találom: Lehetett volna kötelezni a skype név elhagyására (bár nyilvánvalóan a nevet vette meg az ms, meg a piacot), vagy lehetett volna kötelezni a platformhoz való külső csatlakozás megtartására.

    Szóval a választás csak egy illúzió. Utálom a skypot, mert semmi különöset nem tud, kényelmetlen és ronda. Váltanék, de mire? A multi-protokoll kliensek mind döcögősek, ráadásul az MS ugye bezárta a skype-ot, tehát azt már egyik sem tudja (nem is tudták soha önállóan).

    A motorola felvásárlása azért nem zavar, mert az csak jelképes piaci részesedéssel rendelkezett. Mondjuk engem a Nokia felvásárlása sem zavar, csak az, hogy abból mindent megvettek, aminek volt piaci értéke volt, a maradék (is) életképtelen, csak azt már senki nem fogja eltartani -> nem tudom, mi más lehetne belőle, mint troll cég.
  • sanyicks #4
    a motorola felvásárlása azért nem zavart senkit, mert a google nem egy közismert szabadalmi troll cég, hanem inkább a rajtuk trollkodók ellen való védekezésre vásárolta meg a motorolát.

    Másrészt pedig hulladékokat gyárt, a skype is egy szép példa erre, és az msn messenger is az volt...
  • Szefmester #3
    Engem is zavart a motorola felvásárlás mert egyértelmű volt hogy szabadalmakkal akarja bebiztosítani magát, meg szivatni a többieket.

    Én pl jóformán két nagy dolog miatt nem kedvelem a májkrémszoftot. Az egyik hogy informatika oktatás néven gyakorlatilag M$ marketing órákat adnak le a bőkezű adományai miatt. A másik meg hogy olyan zárt rendszereket erőltet az emberre amiknél többnyire van valami életképesebb és akár ingyenes alternatíva, de ha valaki nem csak egy egy spéci céges alkalmazást futtat ami netán linuxon is megvan, űgy kikerülhetetlenek. Pl vagy veszek egy drága konzolt, vagy lemondok a PC-s játékok nagy részéről, mert linuxra alig vannak, max valami wine alatt.

    Mondjuk mostanság az is bántja a szemem amit a win8 alatt erőlködnek, meg amit az XBONE marketing alatt összehoztak. Kicsit olyan érzésem van mintha szándékosan akarnák magukra haragítani az olvasottabb jónépet...