Berta Sándor

Az okostévék egyszerűbb kezelésére vágynak az emberek

A PricewaterhouseCoopers (PwC) tanulmányából kiderült, hogy a felhasználók nem csupán vonzó tartalmakra vágynak az okostelevíziók esetében.

Az okostévék folyamatosan terjednek és alapjaiban változtatják meg a médiafogyasztást. A PwC anyaga szerint már a német internetezők egynegyede rendelkezik integrált online elérést kínáló televízióval és 37 százalékuk tervezi a közeljövőben egy ilyen készülék megvásárlását. A válaszolók többsége már kipróbálta az internetes funkciókat, azonban hetente több alkalommal csak 28 százalékuk szörföl a világhálón a tévéje előtt ülve. "Az, hogy mennyire intenzíven használják ki az emberek az okostelevíziókban rejlő lehetőségeket, alapvetően attól függ, hogy mennyire lehet egyszerűen kezelni a készüléket. Tízből hat fogyasztó nem használja az online funkciókat, mert álláspontjuk szerint ezt könnyebben megtehetik a táblagépükről vagy a laptopjukról" - összegezte a tapasztalatokat Werner Ballhaus, a PwC technológiai, média- és távközlési részlegének vezetője.

Az okostévé-tulajdonosok 40 százaléka havonta többször vagy még gyakrabban látogat meg online médiatékákat és videoklip-oldalakat. Ugyanakkor a játékok használata, a közösségi portálok látogatása és az internetes vásárlások kevésbé népszerűek. A megkérdezettek 60 százaléka még nem élt ezekkel a lehetőségekkel az okostelevíziója előtt ülve. Eckhard Späth, a PwC médiaipari szakértője szerint a kiegészítő funkcióknak és ajánlatoknak a felhasználói igényeket kell lefedniük. Különösen a videókat kínáló szolgáltatóknak - ide értve a hagyományos televíziócsatornákat is - tesznek lehetővé új reklám- és tartalomterjesztési lehetőséget az okos modellek.

Fontos kiemelni, hogy a fogyasztók készek fizetni a tartalmakért; tízből három készüléktulajdonos használ fizetős Video-on-Demand platformokat és közel 20 százalékuk fizet rendszeresen különböző felvételekért. S ez a tendencia javulni fog, hiszen a fiatalok inkább fizetnek a vonzó tartalmakért, mint az idősebbek. A digitális tartalmak értékesítéséből és kölcsönzéséből származó bevétel folyamatosan nőhet és a piac forgalma elérheti az 511 millió eurót. Az összeg 35 százaléka vezethető majd vissza az okostévékre. Ballhaus leszögezte: ha a kezeléssel és a szabványosítással kapcsolatos technikai akadályok középtávon elhárulnak, akkor egyre többen fogják kihasználni az okostelevíziójukban rejlő lehetőségeket és ez növeli majd a tartalomszolgáltatók bevételeit.

Az emberek egyébként nem nagyon használják a készülékek extra funkcióit, ezért korábban a gyártók kampányt indítottak , hogy felhívják a figyelmet a kategóriába tartozó eszközök előnyeire és funkcióira. A felhívás részét képezi a tanácsadás és a kereskedők bevonása a programba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Cat #11
  Mert mindkettő egy jó panel árának tört részét teszi ki. Egyszerűen nem éri meg nem betenni.
 • cloud.strife #10
  Az a baj, hogy nem lehet olyan jó képminőségű tévét venni, amibe nem lenne a smart és a 3D.

  Egyszerűen nincs ilyen a piacon.
 • cloud.strife #9
  Veszel egy közép, felső kategóriás Sony-t és ott a jó panel. Az olcsó modellekbe nem fogják rakni.
  Azért olcsó.
 • MsUser #8
  A butáknak meg kell alkotni a buta TV kategóriát egy két funkcióval :)
  Az okos TV-t pedig előkészíteni bővítési és frissítési lehetőségekkel!
 • Szefmester #7
  Neked ajánlanám ezt:
  távcsippantó
  okosító
  Ezzel a kombóval egy nem smart tévé még lehet olcsóbban is jön ki összesen, vagy max minimál felárral, de nagyságrendekkel több mindenre használható, és egyszerűbben.
 • nextman #6
  Hat igen, az en okos tv-m is butabb, mint a telefonom, az lenne a csodalkozasra melto dolog, ha hasznalnam ezek utan a funkcioit.
 • kvp #5
  Csak olyan smart tv-t szabad venni, amin android fut es varhato ra frissites a jovoben is. Az osszes tobbi nagyjabol hasznalhatatlan. Viszont erdemesebb egy fullhd smart tablet-et venni (android-dal) es olyan tv-t ami kepes a tablet kepet wifi-n duplikalni a kepernyore. Ez nagyjabol megoldja a smarttv problemat es meg olcsobb is. De egy mini pc egy barmilyen tv-re kotve (vezetek nelkuli billentyuzettel, egerrel, tv taviranyitoval, android-dal vagy windows-al ugyanazt tudja meg olcsobban es meg jatszani is jobban lehet rajta.
 • Spaceghost #4
  A Tisztelt Cikkíró elfelejtett ragozni a címben. :)
 • hajnikafenyes #3
  Én most szemezek egy smart TV-vel, a Media Markt újságjában láttam egy Philips-et. Nagy családi karácsonyi ajándékként gondoltam, mert nálunk az egész család lelkesedik ezekért az ilyen okos technológiás kütyükért.
 • Szefmester #2
  Amint feltalálják az okos tévét veszek is majd. Mert ezeket sértő lenne még hülye tévének is nevezni.
  Inkább veszek egy sima tévét, mellé egy androidos mikorszámítógépet, meg egy qwerty-s távirányítót a géphez és azt csinálok amit akarok. Na jó nem teljesen, de mindazt megtehetem amire egy linuxos oprendszer enged. Nem pedig annyit amennyit a tévé készítője. Ami kb 15-20 alkalmazás amik egy része az országban pl nem is elérhető.