Berta Sándor

A 4K televíziók lehetnek az idei IFA slágertermékei

Az idei berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) szeptember 6-án nyitja meg kapuit. A gyártók exkluzív ajánlatokkal készülnek a rendezvényre, számos okos- és ultra nagy felbontású (4K) tévét mutatnak majd be.

"Az Ultra-HD lesz az IFA valódi forradalma" - állította magabiztosan Sascha Lange, a Toshiba képviselője. S valóban: a japán cég mellett a két dél-koreai óriás, a Samsung és az LG is új modelleket akar piacra dobni. Az ágazatnak nagyon nagy szüksége lenne egy sikertörténetre, hiszen a 3D televíziózás gyakorlatilag megbukott; bár temetni még nem kell, de csupán egy funkcióvá vált a sok közül. Ezzel szemben mostani remények szerint az Ultra-HD új korszakot nyithat a televíziózás történetében. Bár az első modellek rendkívül drágák, de már az idén megjelenhetnek az olcsó kínai gyártók 4K tévéi.


55 collos görbített felületű OLED tévé

A 4K szabvány megalkotásában a gyártók mellett részt vett a brit BBC, az olasz RAI és a japán NHK is. Az Ultra-HD előnye, hogy akár közvetlen közelről nézve is tűéles a kép és Hans Wienands, a Samsung regionális vezetője szerint a vásárlók egy olyan készüléket kapnak, ami a jövőben is jól használható képességekkel rendelkezik majd. A szabvány a rosszabb minőségű jeleket is képes feljavítani és így szebb, élesebb képet jelenít meg, mint amire eredetileg számítani lehetne.

Az egyetlen komoly probléma a jelenlegi magas árak mellett az, hogy még nincsenek tartalmak, továbbá a Blu-ray lejátszók sem képesek Ultra-HD jelek továbbítására. Wienands azonban úgy vélte, a jövőben még inkább előtérbe kerülhet az online sugárzás; már most vannak olyan hollywoodi filmek, amiket Ultra-HD felbontásban készítettek és az Amerikai Egyesült Államokban is vannak ilyen adások. A legdrágább 4K televíziók 4500 euróba kerülnek, míg a Hisense már 2000 eurós modellt akar bemutatni az idei IFA-n. A jövőben pedig további árharc várható, ebben az ágazat szereplői gyakorlatilag kivétel nélkül egyetértettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jááánoskkaaa #17
    A 3d tv halott. Még full Hd-s adások sincsenek, nem hogy HD,....akkor mi a szarnak 4K???!! KEnjék a hajukra barmok
  • Sir Quno Jedi #16
    Namost ez eléggé félretájékozottságra utal, mert pl. az én gépemben is két darab 4TB HDD csücsül már elég régóta (meg még mások is). Szal. nem értem mik rekedtek meg és hol?!?!? :D
  • Szefmester #15
    A terrás gépeken minden elfér.. jelenleg a terrán több milliárdnyian férünk el a filmjeinkel együtt... meg ott vannak a zenék, meg a játékok, meg a képek, könyvek, egyéb progik. Nem hogy 100 film... milliárdnyi film fér el rajta!
  • sárkánylovag #14
    hát csak mondom hogy az 1080p is 10 gigás filmeket eredményez.
    EMBER ALIG TÖLTI... MERT HOVA TESZED?
    Elfér 100 film a terrás gépeden ?:)
    először talán a megrekedt 2 terrás tárolókat kellene meglódítani utána majd beszélhetünk új szabványok ésszerű elterjedéséről.
    Meg Persze hogy nincs a Blueray Disknek utódja amin elférne az adatmennyiség kényelmesen.
  • Yodafon #13
    Érdemi TV adás így nem marad...
    Dehogynem! Az M1 3d-s adása ;)
    http://premier.mtv.hu/Rovatok/m3D.aspx
  • maxy182 #12
    Az a baj a 4K-val, hogy a szimpla tv adások nagyon csúnyák lesznek rajta. Magyarország még odáig sem jutott el, hogy a két legnagyobb kereskedelmi csatorna HD-ban sugározzon.
  • Macropus Rufus #11
    akkor a hiba az én készülékemben lesz ui. én nem nézek tévéadásokat csak nagyon ritkán. ;) Ha nézek valamit, akkor többnyire film. (természet, mese, akció, stb.) Ja: meg játszok.

    Szerintem a gond ott van, hogy míg egy mese (pl. Sami kalandjai) olyan 3D effektel van ellátva, hogy leesik az állad, természet filmek szintúgy, addíg egy normál filmben egyáltalán nem érezhető rendesen a 3D. Az esetek nagyrészében olyan érzése van az embernek mindha a TV egy ablak lenne, minden bent helyezkedik el. De ez nem a technológia hibája, hanem képtelenek felfogni, hogy most már jöhet kifelé is valami. Régi - sznínszűrős - 3D filmek esetén nem 1x szinte a szoba közepéig kijött a jelenet. Jégkorszak 3D esetében a bubiban reket két motkány a tévétől legalább 1 méterre volt. A Véres valentín 3D (ZS kat. nem ezért vettem meg) esetében szinte csak kifelé repűlnek a dolgok, nem kevés fejrángatást okozva, kezdve azon amikor a fejtő csákán beszáll az ember arcába, folytatva az essőcseppeken át.. minden. Ezeket hiányolom a mai filmekből, de ez akkor sem a technológia hibája, sokkal inkább a rendezőké.Sztem.
    Mert ha a tévék demóit meg tudják nagyon komolyan csinálni, akkor egy 200millió dolláros filmben is meg kell tudniuk csinálni.

    (tegnap néztem meg a Kalandférgek karácsonyát 3D-ben... nem rossz. Ahhoz képest, hogy csak egy gagyi vígjáték, olyan effektek vannak benne... rájöttek, hogy nem ártana néha lelassítani a 3D jeleneteket, hogy picit jobban felfogja az ember, pl. azt amikor egy egész tojástartónyi tojás repűl felé, kifelé a képernyőből :) )
  • mauser81 #10
    Összesen kb. 150 film készült USA-ban 3D-re eddig (lista itt: http://realorfake3d.com/), meg vagy 50 máshol. Na most ebből a 200 filmből nagy valószínűséggel 10 tetszik, 30-40 elmegy, a többi meg minek készült kategória...

    A 3D TV adást a két nagy úttörő (BBC, ESPN) felfüggeszti, utóbbi véglegesen. Érdemi TV adás így nem marad... Azért, mert nem volt néző, mivel nem volt tartalom. Lehet te élvezed a NFL döntőt minden nap megnézni, de a nézők nem. Más műsor meg alig volt, BBC-n is sport és természetfilm, sorozat alig pl.

    A 3D vetítésekre az USA-ban egyre kevesebb jegyet adnak el, így újabb AAA kategóriás filmeknél már kezdik pedzegetni, hogy nem lesz valós 3D, csak konvertálás a BD-re...

    Szóval 3D (megint) megbukott, mondom ezt 3D TV tulajaként, aki pl. nagyon élvezi a 3D filmeket, ha tényleg ad valamit a tartalomhoz a 3D.
  • Macropus Rufus #9
    "1. Te moziról beszélsz, én meg tévéről. "
    értem. Akkor tévében CSAK tévéfilm nézhető. Moziban CSAK mozifilm. Ember, a 3D-s filmek eredetileg mind mozifilmek voltak amit aztán BL-n megvehetsz és máris a tévéden nézed a mozi filmet.

    "3. Ebből a 230 filmből is rengeteg a természetfilm illetve az animációs film."
    a felvetésed arra vonatkozott, hogy nincs rájuk tartalom. Mármint 3D tartalom.
    Én cáfoltalak. Teljesen mindegy, hogy természet v. animáció vagy felkonvertált. Van rá tartalom. Nem kevés.

    "2. Az a néhány, ami megmarad, abból is nagyon kevés a valós 3D (azaz ilyen kamerákkal vették fel), jórésze számítógéppel utólag 3D-be alakított."
    ha jól szánoltam akkor olyan 50-60 lehet ami 2D-vel vettek fel... a 230-ból. Nálam a néhány nem a 2/3-át jelenti az eredeti mennyiségnek hanem monjduk néhánmy készűlt 2D-vel a többség 3D-vel...
  • Macropus Rufus #8
    "csak attól hogy 3d-s az a kép minőségét nem befolyásolja, "
    úgy tudom, hogy a passzív 3D (polálrszűrős szemüveg) esetén a vízszintes felbontás a felére esik vissza (működéséből adódik) míg az aktív 3D tévék 1s alatt (mondjuk az enyém) 200 egész fullhd képet jelenít meg. Egyik elönye, hogy nem villog, viszont a 3D nem annyira szép (de nem ronda!) míg a másik villog, de szép képet ad.