Berta Sándor

Két televíziógyárát is bezárja a Toshiba

A japán elektronikai óriás a rossz nemzetközi eredmények miatt átszervezi a televíziógyártási részlegét. Összesen 3000 alkalmazottat rúgnak ki és két létesítményt is felszámolnak.

A nemzetközi TV-piacon komoly gondban van a Toshiba, folyamatosan csökkennek az eladások, ezért a gyártó megpróbál racionalizálással úrrá lenni a helyzeten. A társaság bejelentette, hogy átszervezi a televíziógyártási részlegét. Az intézkedés több ezer embert érint, 3000 munkahelyet megszüntetnek, vagyis gyakorlatilag minden második dolgozó új állás után nézhet. Ez azonban csak a tervezett csomag egyik eleme, emellett ugyanis csökkentik a termékkínálatot, mert így akarják elérni, hogy nagyobb legyen a termeléshatékonyság és olyan piacokra összpontosítanának, ahol a közeljövőben növekedhetnek az eladásokra. A kevésbé nyereséges régiókból viszont kivonulna a cég.

A csomag további eleme, hogy a jövőben a 4K tévék készítésére fókuszálnának és bezárnak három külföldön található gyárukból kettőt. Az egyelőre nem derült ki, hogy melyik két létesítményről van szó, a Kínában, Indonéziában vagy Lengyelországban lévő létesítményről. Az üzembezárásokkal párhuzamosan növelnék a külső beszállítók és partnerek arányát, így 2014-ben már ők gyárthatják majd a Toshiba televízióinak 70 százalékát. Jelenleg ez az arány 40 százalék.

Az első tervek már júliusban kiszivárogtak, akkor arról szóltak a hírek, hogy a részlegből 400 dolgozót áthelyeznek más területekre. A divízió két éve veszteséges és a Toshiba kénytelen lépni, mert nem igazán vannak arra utaló jelek, hogy ez a folyamat megváltozhat. A tervek alapján még ebben az üzleti évben a televízió- és a PC-részleg átszervezésével 100 millió dollárt takarítanának meg, a következő évben pedig 200 millió dollárt. Mindez elég lehet az üzletág megmentéséhez. A legnagyobb problémát az okozta, hogy Európában lecsökkent a kereslet a tévék iránt és a japán vállalat nehezen tudott lépést tartani dél-koreai konkurenseivel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #2
    ideis:
    nagy fekete műanyag tévék for lyfe

  • kvp #1
    Egyreszt az allami segitsegert cserebe haza kell vinniuk a sajat gyartasuk nagyobbik reszet, masreszt valojaban csak kiszervezik a cegeket kulsosnek, de tovabb uzemeltetik. Igy gyakorlatilag teljesitik is a japan kormany tamogatasi csomagjanak felteteleit, de tovabbra is sporolni tudnak a berkoltsegeken a japanon beluli gyartashoz kepest. Csak azt nem latja senki, hogy hogy lesz az egesz utan nyereseges a ceg.