Hunter

Elérkezett az elektromos álom hajnala?

"Emlékeznek Star Wars első epizódjában a fogatverseny futurisztikus zümmögésére? Ez az a hang, amit szeretnénk elektromos versenyautóinknál is elérni" - magyarázta a világ első elektromos autóverseny bajnokságának, az EV Cup-nak a szériaautóit építő cég projekt vezetője, Paul Faithfull. Ha minden terv szerint zajlik, a sorozat november 26-án a legendás amerikai Laguna Seca versenypályán mutatkozik be.

Úgy tűnik, akárcsak a Formula 1-nek, az elektromos sorozatnak is Anglia lesz a bölcsője, Faithfull ugyanis a brit Westfield Sportscars-nál építi az elektromos hajtású iRacer-eket, amik az akusztikai trükkökön kívül számos egyéb műszaki kihívás elé is állítják a csapatot, akiknek a 2,4 literes, nyolchengeres benzinüzemű V motorokon edződött rajongók kegyeiért kell harcba szállniuk, hogy minél szélesebb rétegeket nyerjenek meg az új széria számára.


Az iRacer

A Westfield nincs egyedül ezzel a törekvésével. Tavaly a Chevrolet Volt és a Nissan Leaf bemutatkozásával csúcsosodott ki az igény egy teljes egészében elektromos versenysorozat iránti, a gyártók ugyanis felismerték, hogy jelenleg egyetlen technikai sport sincs, ami annyit tenne az elektromos autókért, mint a Formula 1 a benzinesekért, ezért a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) javaslatokat kért egy elektromos bajnokság létrehozására, ami reményeik szerint már 2013-ban kezdetét vehetné.

Az FIA október 14-ig várja azoknak a szervezeteknek az ajánlatait, amik hajlandóak lennének részt venni a "Formula E" sorozat megvalósításában. "A közúti alkalmazhatóság nagyon is fontos az FIA-nak" - nyilatkozott a szövetség műszaki igazgatója, Bernard Niclot. "Egyértelműbb kapcsolatot szeretnénk a motorsport és az elektromos utcai autók között, és meggyőződésünk, hogy ezek a 21. századi Formula E versenyek előremozdítják a műszaki fejlődést"

Eközben a versenyautó gyártó műhelyek már erőteljesen készülnek a a jövő versenysorozatára. Paul Drayson brit üzletember, politikus és nem utolsó sorban autóversenyző, aki kétszer is megmérette magát és csapatát a Le Mans-i 24 órás versenyen, az autóversenyzés szinte minden területén jelen lévő Lola Cars-szal közösen fejleszt egy teljesen elektromos "hajtásláncot", ami magába foglalja az akkukat, a vezérlő rendszert és az elektromos motorokat egy óránkénti 320 kilométeres csúcssebesség elérésére alkalmas versenyautóhoz.

Lord Drayson az EV Cup-ba is benevezett, így első kézből tapasztalhatja meg az iRacer segítségével, milyen is egy elektromos autóverseny. "A tükröktől kezdve, a fékrendszeren át a turbófeltöltőkig, minden az autóversenyzés legfelsőbb kategóriáiból érkezik" – ismertette a Lolával közös projektet Drayson. "Szükségünk van az elektromos autóverseny bajnokságokra az elektromos utcai autó technológia költségeinek csökkentését elősegítő innovációk ösztönzéséhez"

A britek mellett az Egyesült Államokban a KleenSpeed, Franciaországban a Formulec, Spanyolországban a Quimera gépjárműtechnikai cégek állnak csatasorba. "Sorsdöntő ponthoz érkeztek az elektromos autók, ez egy rendkívül izgalmas időszak" - tette hozzá Drayson, aki az előző brit kormányban az innovációkért felelős miniszteri posztot töltötte be.

A változást jól példázza, hogy sorra dőlnek meg a különböző elektromos autó csúcsok. Két héttel ezelőtt a Toyota megdöntötte a Nürburgringen az elektromos autók pályacsúcsát, 73 másodpercet faragva a köridőn, ami így 7 perc 48 másodpercre csökkent. A benzinesek által elért jelenlegi leggyorsabb idő 6 perc 48 másodperc, amit a Radical SR8 tart. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően a Formula 1-ből nem is olyan rég kivonult Toyota komolyan fontolgatja, hogy gyártóként, vagy műszaki partnerként képviseltesse magát az új FIA sorozatban, a Formula E-ben.


A Toyota a Peugeot-tól hódította el az elektromos autók körrekordját

Mivel az EV Cup autói az akkumulátorokat kímélendő szoftveres leszabályozás miatt nem fogják túllépni a 185 km/h sebességet, így egészen biztosan nem döntenek pályacsúcsokat, a szervezők azonban remélik, hogy ennek ellenére látványos versenyeket vívhatnak majd. A sorozat mögött álló Andrew Lee és Sylvian Filippi, két brit üzletember 20 darabot vásárolt az egyenként 70.000 angol fontos, közel 22,5 millió forintos iRacer-ekből, melyek versenyzési jogát értékesítik a sorozatba benevező csapatoknak. A sorozat tehát a technikát tekintve egyforma esélyeket ad a nevezőknek, Lee és Filippi ezzel is szeretné növelni a versengést és az izgalmakat. "Annyi különböző akku- és motortípus van, hogy az egyetlen módja egy kiegyenlített elektromos versenysorozat létrehozásának, ha azonos autókat engedünk a pályákra, ezáltal vezető központúvá téve a bajnokságot" - mondta Lee.

Akik ezáltal hiányolják a versengésből adódó műszaki fejlődést, azok valószínűleg örömmel fogadják, hogy az FIA Formula E sorozata a Formula 1-hez hasonlóan több gyártó technológiáját vonultatja majd fel, amit a privát csapatok valószínűleg saját elképzeléseik szerint kombinálhatnak megszabott keretek között.

Az iRacer 340 kilogramm súlyt képviselő lítium-vas-foszfát (LiFePO4) akkumulátorokkal vág neki a sorozatnak, amit biztonsági okokból nyolc 50 voltos egységben helyeznek el a jármű különböző pontjain, hogy a pilóták és a versenybírók egy ütközés esetén ne legyenek kitéve a biztonságos 50 voltnál nagyobb feszültségnek. A 400 voltos energiaforrás két elektromos motort hajt meg. A Formula E-ben Niclot tájékoztatása szerint az akkukat az ütközéseknek ellenálló burkolatnak kell védenie, ami nem hatolhat be a cockpitba.

Az EV Cup résztvevői 15-20 perces futamokon mérhetik össze tudásukat, az időtartam pályafüggő, az alkalmazott akkuk többsége versenytempónál ennél többre nem képes. Amint már fentebb is említettük, egy szoftver szabályozza a motorok által leadott teljesítményt, ami a 185 km/h korlát érdekében 90 kilowattot jelent, ezzel is növelve a járművekkel megtehető kilométerek számát. Ha a csapatok a jövőben növelni szeretnék a versenytávot, akkor lehetővé teszik számukra nagyobb kapacitású akkumulátorok megvásárlását és beszerelését, ezek azonban már egy sokkal költségesebb katód nanoszerkezeten alapulnak, mondta Faithfull, hozzátéve, hogy ez több mint másfélszeresére, valamivel 180.000 font fölé emeli egy iRacer árát.

A nanotechnikát is kiaknázó akkuk, amiket többek közt az amerikai A123 Systems és az Altairnano állít elő, már bizonyítottak verseny körülmények között, méghozzá Drayson és a Lola által közösen fejlesztett autóban. Az elektromos versenyautóknál a csúcssebesség és a versenytáv összehangolása jelenti a legnagyobb kihívást. Bár a Toyota 260 km/h végsebességre képes autójával elektromos pályacsúcsot állított fel a Nürburgringen, egy újabb kört már nem bírtak volna végig lítium-kerámia akkui.

A helyszínekre kilátogató nézők számára a zaj ugyanúgy része a versenyeknek, mint a száguldás. Nagy sebességen az elektromos autók sem hangtalanok, a sivító elektromos motorok és a csikorgó gumik tisztes alaphangot kölcsönöznek a gépeknek, ez azonban nem vethető össze egy V8-as motor dübörgésével, ami sokaknak kedvét szegheti, ezért a Formulec azon elmélkedik, hogy egyes karosszéria elemeket hanggenerátorokká alakít, míg a Westfieldnél sípszerű passzív akusztikus elemek felszerelésén gondolkodnak, hogy valami hasonló zümmögő hangot érjenek el, mint amit a cikk elején Faithfull említett. "Ha sikerülne elérni ezt a futurisztikus hangzást, az a fékezések dübörgő zajával együtt nagyszerűen szólna" - összegzett Faithfull.

A sokat emlegetett és mérceként szolgáló Formula 1-ben is egyre nagyobb szerepet kap az elektromos meghajtás, Charlie Whiting, az FIA műszaki igazgatójának tájékoztatása szerint 2014-ben ugyanis 35 százalékkal csökkenteni fogják a sorozat versenyautóinak fogyasztását, amit két módszerrel kívánnak elérni. Az egyik a jelenlegi 2,4 literes, V8-as motorok üzemanyag-hatékonyabb 1,6 literes V6-osokra cserélése, a másik pedig az elektromos energiafelhasználás növelése. Ezt a ma alkalmazott kinetikus energia visszanyerő rendszer (KERS) tárolási kapacitásának a tízszeresére növelésével biztosítanák. A KERS jelenleg körönként 6 másodpercnyi teljesítmény növelést tesz lehetővé egy magas forgatónyomatékkal ellátott elektromos motorral a pilóták számára, amit a pálya bármelyik pontján aktiválhatnak. "A KERS pontosan azt nyújtja, amit vártunk tőle, emellett pedig a biztonság terén is bizonyított" - mondta Whiting.

Jelenleg a KERS 400 kJ-t pumpál a motorba körönként, 2014-ben azonban 4 MJ energia tárolására képes egységeket vezetnének be, mindezek tetejébe az FIA azt akarja, hogy a boxutcában a versenyautók kizárólag elektromos meghajtással közlekedjenek. "Úgy éreztük, hogy ezzel megfelelően demonstrálhatjuk a technológiát" - tette hozzá Whiting, aki szerint a sport nagyban hozzájárulhat a közúti alkalmazások fejlődéséhez.


Ecclestone és Whiting (jobbra) nem mindig ért egyet

A Formula 1 kereskedelmi jogait birtokoló Bernie Ecclestone már koránt sem ilyen lelkes, és hevesen ellenzi az elektromos boxutca áthajtást, egyrészt a motorhang adta élmény kiölésére, másrészt a boxutcában dolgozó csapattagok, szerelők veszélyeztetésére hivatkozva, akik így nem hallják a közeledő versenygépeket. Ecclestone szava sokat nyom a latban, az FIA azonban magbiztosnak tűnik elképzelése megvalósítását illetően. Ezek fényében jogosan vethetjük fel a kérdést, hogy a KERS ilyen mérvű előretörése azt jelzi, hogy a formula autók csúcskategóriája teljesen elektromossá válik, megfosztva a benzingőz imádókat szeretett zajaiktól? Whiting egyáltalán nem tartja kizártnak a lehetőséget, azt azonban erősen kétli, hogy ebben ő maga aktívan részt venne. "Valószínűleg erre már nem az én munkásságom alatt fog sor kerülni" - válaszolt az 59 esztendős versenyigazgató.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • T2k #73
    A kölcsönzőknél nem szoktak olyan roncsok lenni, mint a te szarod úgyhogy az összehasonlításod ezért is teljesen értelmetlen. A matek az tényleg kemény tud lenni, de te ebből semmit sem tapasztalhattál, mert sohasem tanulhattad akkora baromságokat írsz. Te annyira ökör vagy, hogy hosszasan számolgatod azt a trivialitást hogy ha folyamatosan bérelsz egy a hasadra baszással kalkulált árú bérautót akkor az drágább lesz mintha a bontóból kicsempészett tragaccsal járnál. Tudod értelmes ember ezt nem számolja, mivel triviális, másrészről nem is erről volt szó, de az idióták tipikusan ezt csinálják mint Te, ahol pofára estek onnan megpróbálják elterelni a szót egy másik nagy ökörséggel, neked ez sem sikerült.

    "Aha, ezt mondta a Sün Alfréd? Jó lesz az 40%-nak is"

    A linked akkora baromság mint amilyen te magad vagy. Norvégia 99%-os megújuló elektromos energiája
    Leülhetsz kisfiam, elégtelen!

    "pedig az Atkinson motor nagyon könnyű egy benzineshez képest is."

    LOL! Az a jó benned, hogy semmihez még fingod sincs, de azért belepofázol. Az Atkinson és az Otto motor csak a szelepvezérlésben különbözik te emeletes marha, nincs semmilyen számottevő súlykülönbség köztük.
    Leülhetsz kisfiam, elégtelen!

    "Na ki is csinál magából hülyét, kisgyerek?"

    Te csináltál magadból betonhülyét, méghozzá minden egyes hozzászólásoddal.
  • Komolytalan #72
    Te kötekedő kis pöcs.

    Az autó amit 1 millióért vettem egy felső-közép kategóriás japán, ami új korában 9 millió volt. Megnéztem, amit 3 napra 60ezerért lehet bérelni az egy közel fapad kombi kompakt, felszereltségében még az enyém a jobb, mert ott pl nem kurblis a hátsó ajtó... Azt meg hogy nem a bontóban vettem mi se bizonyít jobban, mint az, hogy évi 100eFt-ből kijön a biztosítás+karbantartás (ennél egy új autó biztosítása+kötelező szervize se sokkal kevesebb). Amiben a bérelt autó jobb lehet az a fogyasztás, mert 8 literes átlag szívó benzinestől ma már sok, 6-7 liter a jellemző. Így a rám jellemző évi 10ezres futásteljesítmény mellett éves szinten 40-80eFt-vel (1-2L/100km) fizetek többet mintha bérelném. A nagyobb értékkel korrigálva 7 évre 1.7MFt+7*80eFt=2.26MFt az én költségem, bérléssel meg lett volna ez 7*52/2*60eFt=10.92MFt. A matematika kemény dolog. Majd megtudod te is, ha eléred a középiskolás kort.

    "Norvégiában az elektromos energia 99%-ban megújulóból származik."
    Aha, ezt mondta a Sün Alfréd? Jó lesz az 40%-nak is, link.
    És egyébként Norvégiából áll a világ? Mert szerintem Japán meg Németország "kicsit" meghatározóbbak, de neked azok semmit se számítanak.

    "Ja persze a rémálmaidban, a valóságban viszont pl. a Prius könnyebb mint egy hasonló dizel, és nagyjából olyan tömegű mint egy hasonló benzines."
    A Prius 1370-1420kg, egy másik kompakt, mondjuk az Octavia (dual, tehát benzin-gázos) 1255kg. Az 1.9-es diesel 1400kg. Vagyis diesellel van egy súlycsoportban, pedig az Atkinson motor nagyon könnyű egy benzineshez képest is.

    Na ki is csinál magából hülyét, kisgyerek?
  • T2k #71
    A magadfajta pökhendi alakokkal meg pláne nem lehet. Biztos nagyon fáj, hogy az életművedet valaki néhány sorban a porig alázza és bebizonyítja, hogy úgy hülyeség ahogy van de ahelyett hogy megköszönnéd hogy valaki felhomályosított, megbízható idióta módjára csak tovább folytatod az ámokfutásodat.
  • T2k #70
    Ugye te komolytalan klónja vagy? Ugyanis a baromságok hasonlóak. Tesla Roadster-ről hallottál már agyhalottkám? Abban 218 kW-os motort hajtanak a telefonakksik, és el lehet menni vele kb. 400 km-t is egy feltöltéssel (a csúcs több mint 500 km).
    Leülhetsz elégtelen.
  • T2k #69
    Akkor nézzük Mr komolytalan hogyan csinál magából megint hülyét:

    "Másrészt nézd már meg mennyibe kerül az autó bérlés."... Én 7 éve vettem autót 1MFt-ért, eddig éves szinten a biztosítás+karbantartás durván 100eFt volt. Vagyis én 7 év alatt költöttem autóra 1.7MFt-ot..."

    Igen, tipikusan a síkhülyék jellegzetes baromságát láthatjuk ismét. Szerencsétlen, az az autó ami hétvégente 60 ezerbe kerül szerinted, az ugyanaz amit te vettél a bontóban 1 misiért? Miért nem egy kézi talicskával hasonlítod össze, akkor még nagyobb baromság jönne ki.
    Leülhetsz elégtelen!

    "Japán konkrétan nem épít több atom erőművet. Németországban zárogatják befelé őket. Szén egyelőre van, és a szénerőmű építése a legolcsóbb."
    És a világ neked csak Japánból meg Németországból áll? Magyarorsz'gon nem fogják bezárni az atomerőműveket, sőt, kapaszkodj meg, bővíteni fogják Paksot.

    "A megújuló erőművek meg csak egyes zöldek fantáziájában léteznek, normális kapacitású egyelőre nincs."

    Norvégiában az elektromos energia 99%-ban megújulóból származik. Egyszerűen hülye vagy, leülhetsz elégtelen.

    "idézek a wikiről..."

    Analfabéta minek idéz bárhonnan is? Hülyegyerek egy hajómotor ami akkora mint egy ház hogy jön a közúti közlekedéshez? Másrészt az is csak az elméleti maximális hatásfokot közli nem az átlagost.
    Leülhetsz elégtelen!

    "A hibrid alapvetően dög nehéz (az aksik miatt)..."

    Ja persze a rémálmaidban, a valóságban viszont pl. a Prius könnyebb mint egy hasonló dizel, és nagyjából olyan tömegű mint egy hasonló benzines. Leülhetsz elégtelen!

    Te miért élvezed azt, ha folyamatosan a valóság ellentétét böfögöd be? Mi a jó abban, ha állandóan hülyét csinálsz magadból?

  • Komolytalan #68
    Prémium ár=drágább mintha benzines volna? Már megéri :-D
    Egyébként szerintem prémium áron is necces volna tankolni. Ha mindenki villanyverdával járna, akkor minimum duplázódna a városok energia fogyasztása. Az meg azt jelenti, hogy lehet áthúzni a teljes városi elektromos hálózatot, meg lehet duplázni minden erőművet...
  • Komolytalan #67
    Jó, akkor legyen 300km a hatótáv. Persze, tele van aksival, még a csomagtartóba is azt pakoltak. Nézzük azért a realitásokat:
    - 300 km-re az ember autópályán megy, 130-al. Ez alatt tuti le is merül.
    - A valós hatótáv napi 300km, vagy 150 km oda, 150 km vissza. Az én 17 éves autóm egy tank benzinnel elmegy 600km-et (újabb diesel 1000-et is), és utána 5 perc alatt tankolok, fizetek, és megyek tovább...
    - Ez egy 2 üléses, csomagtartó nélküli coupé, mindenhol teletömve aksikkal. Egy közép kategóriásat, vagy egy kompaktot hasonló elven nem lehet építeni, mert ott ha nincs 4-500 liter csomagtartója, akkor szart se ér.
    - 70A biztosíték 240V-os hálózati csatlakozón csak a mesében van. Annak nincs realitása, hogy elmegyek vele 300km-et, megalszom valahol (lol, 300km-enként aludni), bedugom az konnektorba, és onnan majd 70A-el fog tölteni. Ahol régi az elektromos hálózat, ott lehet hogy lesz 16A egy egész lakásra, és nem fogják az autótöltés kedvéért kihúzni a hűtőt. Egy éjszaka fel se tölt. Ha új a kéró, akkor lehet hogy 25 vagy akár 32A is lehet a hálózat max terhelése, de egy tesla kedvéért nem fognak kisujjnyi vezetéket behúzni a bergmanncsőbe, hogy 70A terhelést elviseljen. Ezért írtam hogy a reális töltési idő 7-8 óra, hozzáteszem: jó esetben.
  • Caro #66
    Akkor ez az oldal téved, egy trolibusz meg sem mozdulna 2 kW teljesítménnyel, még egy ZiU-ban is 110 kW teljesítményű motor van. 2 kW teljesítménnyel 1 napi üzem ~ 900 Ft-ba (áramban) kerülne a BKV-nak, ennek szerintem nagyon örülnének :)
    A helyes mértékegység itt a kWh/km (korábban ő is ezt említi).
    A teslát pedig nyilván nem otthon akarod feltölteni 20 perc alatt. Otthon töltés olcsón vezérelt áramról, ha messzire akarsz menni, akkor pedig töltőállomás, nagy teljesítménnyel, prémium áron.
    Az akkupakk is ~400V, a kocsi teljesítménye 200 kW fölött van, ugyanolyan vastag kábelek kellenének, mint amik a motorhoz is mennek.

    Mindenestre durva belegondolni, amit az oldal ír, hogy egy korszerű busz 60-80 kg kormot bocsát ki évente, mi lehet akkor a BKV-nál??
  • MacropusRufus #65
    Bocsi, hogy belekoty, de nem egészen úgy van ahhogy írtad, a TeslaRoadster
    1 feltőltéssel 245mérföldet azaz 392km-et megy (nem 300-at)
    1 tőltés kb. 3 és fél óra. (nem 7-8óra)
    Tőltési teljesítmény: 17,04kW (240V 70A) (nem 150kW meg 375A)

    Hatótávolság: namost azt sehol nem olvastam, hogy 60-nál megy 400km-et... Viszont azt igen, hogy normál haszálnat mellett oda-oda lépve neki 300-at mentek vele. Gondolom a normál használat nem abból állt, hogy kitaposták a szemét.

    "A hatékonyságról még nem szóltunk, bár a pontos hatótávot sajnos nem volt alkalmunk kipróbálni; mindenesetre, számításaink szerint a gyárilag közel 400 km-es hatótávolság finoman, kevés fogyasztót használva reálisnak tűnhet, és 300 km-t még néhány izgalmas pillanatot Mély nyomot hagy az általa nyújtott élmény
    kihasználva, normális körülmények között is tud az autó, ami egyelőre egyedülálló, és egyben tiszteletre méltó teljesítmény az elektromos járgányok körében."

    Teslaroadster teszt

    Forrás a Tesla Roadster technikai leírásához

  • Komolytalan #64
    Trolira itt 2kW-ot írnak átlagos utasterhelés esetén 1 km-en (kWh az más mértékegység). Ez a troli fogyasztása, a hálózati veszteség nincs benne, ezen az ábrán látszik, hogy ez nagyon durva (hja, kis feszültség, nagy áramerősség=nagy veszteség. De mondjuk tény, hogy olcsóbb az üzemeltetése mint a dieselnek, mivel aksit nem kell cipelnie.

    A teslánál országúton, szigorúan 60-al esetleg elérheted a 300km-es hatótávot, de a töltése 7-8 óra... Ez többek között azért is van így, mert 150kW-os töltési teljesítmény még 400W-ról is 375A áramfelvételt jelentene, amelyhez karvastagságú töltőkábelek kellenének (meg komoly csók az áramszolgáltatónál, hogy ilyet kapjon bárki otthonra).